AYM, ‘çoklu baro’nun iptali istemini reddetti
AYM, çoklu baro sisteminin iptal isteminin reddine karar verdi. Yüksek Mahkeme, kararı oy çokluğuyla aldı.
Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, AKP ile MHP’nin baroların etkinliğini kırmak amacıyla hayata geçirdiği çoklu baro sistemiyle ilgili kararını verdi.
Yüksek Mahkeme, çoklu baro sistemini getiren kanunun iptal istemini oy çokluğuyla reddetti.
CHP BAŞVURU YAPMIŞTI
Çoklu baro düzenlemesinin yasalaşmasının ardından CHP, AYM’ye yürütmeyi durdurma ve iptal başvurusu yapmıştı. 23 Temmuz’da başvurunun ilk incelemesini yapan AYM, usul yönünden eksik tespit etmemiş, yürütmeyi durdurma kararını ise reddetmişti.
AYM, yasaya ilişkin iptal talebini esastan görüşmek üzere 1 Ekim’de Genel Kurul gündemine aldı.
CHP, yasadaki 21 maddenin iptal edilmesi için başvuru yapmıştı.
ÇOKLU BARO SİSTEMİ HAKKINDA
Türkiye Barolar Birliği ve 80 baronun karşı çıktığı, ‘çoklu baro’nun önünü açan Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 2 Eylül’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.
Kanun, baroların kuruluş ve tasfiyesi, baroların Türkiye Barolar Birliği’nde (TBB) nasıl temsil edileceği, baroların CMK, adli yardım ve bazı kurul ve komisyonlardaki görevleri, kıyafet özgürlüğü, yeni avukatlara kesenek indirimi ana başlıklarında düzenleme içeriyor.
Kanuna göre, avukat sayısı 5 binden fazla olan illerde asgari 2 bin avukatla yeni bir baro kurulabilecek. Bu şartlara göre bugün itibarıyla barolara kayıtlı avukat sayısı dikkate alındığında birden fazla baro, yalnızca İstanbul, Ankara ve İzmir’de kurulabilecek.
Yeni baro kurmak için gereken 2 bin şartına, baro levhasına kayıtlı olmasa da kamu avukatlarıyla KİT avukatları da dahil olacak. Avukat, aynı ilde birden fazla baro varsa herhangi birine kayıt olabilecek.
NASIL GÜNDEME GELDİ?
Söz konusu sistem, Ankara Barosu’nun, toplumun bir kesimini hedef alan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın açıklamalarına yönelik yaptığı ‘insan hakları’ ve ‘özgürlükler’ konusundaki uyarılarının ardından gündeme gelmişti.
Aralarında Saray yetkililerinin de olduğu iktidar sözcüleri, peş peşe Ankara Barosu’nu ve baroya destek veren diğer baroları hedef göstermiş, ardından da çoklu baro için yapılan çalışmalar hızlandırılmıştı.
Muhalefet partileri ve hukukçular tarafından, çoklu baro sisteminin, bir dönem yargıda etkin olan Fethullahçı yapılanmanın projesi olduğu dile getirilmişti.