TİP Hatay Milletvekili Atalay’dan Bakan Tunç’a, çocuk istismarı failinin serbest bırakılmasına ilişkin sorular…

Example HTML page

Türkiye işçi Partisi Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay TBMM’ne Gazeteci Seyhan Avşar’ın Hatay Merkeze bağlı Akçakoca Köyü’nde yaşanan istismar olaylarını hukuka aykırı usulle yargılamayı komu oyunun gündemine taşıdığı olayı Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlaması isteğiyle yazılı önerge verdi.

Mazbatasını almasına rağmen hukuksuz şekilde cezaevinde tutulan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay parlamenter çalışmalarını cezaevinden sürdürmeye çalışırken, çocuk istismarı faili Murat Sağıroğlu’nun serbest bırakılmasına ilişkin Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlaması istemiyle vermiş soru önergesinde şu ifadelere yer verdi;

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıda sorularımın Adalet Bakanı Yılmaz Tunç tarafından yazılı olarak Anayasa’nın 98. ve TBMM İç Tüzüğü’nün 96. ve 99. Maddeleri gereğince yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim.

Gazeteci Seyhan Avşar Hatay merkeze bağlı Akçaova Köyü’nde yaşanan istismar olaylarını ve hukuka aykırı usullerle işletilen yargılamayı kamuoyunun gündemine taşımıştır.

Sözü edilen ilkokulda beden eğitimi öğretmeni Murat Sağıroğlu’nun öğrencilerini darp ederek cinsel istismarda bulunduğu, müstehcen fotoğraflarını ve istismar görüntülerini kayda alarak çocukları tehdit ettiği, istismar sonucu hamile kalan bir kız çocuğunu arkadaşının kliniğinde kürtaj yaptırdığı, görüntüler ile tehdit ettiği çocukları öğretmen arkadaşları ve kuzenine pazarladığı; Hatay 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yürütülen yargılamaya konu olmuştur.

Dava dosyasında çocukları tehdit ederek istismara zorladığı görüntülerin kaydını içeren, hafıza kartı da mevcutken, istismara uğrayan 10 öğrencinin ifadeleri istismar suçunun oluştuğuna yönelik herhangi bir şüphe bırakmazken, 18 yaşından küçük olan öğrencileri ile rızaları doğrultusunda birlikte olduğunu ifade eden sanık Murat Sağıroğlu’nun ikrarı da dosyada mevcutken; karar duruşmasından önce mahkeme heyeti tarafından tahliye edilmiştir.

Çocukların güvenliğine dair ciddi risk barındıran bu tahliye; suçun somut olarak ortaya konduğu ve katalog suçların mevcudiyetine rağmen gerçekleştirilmiş ve Ceza Muhakemesi Kanunu md.100’de hükmedilen tutuklama nedenlerine aykırı olarak yapılmıştır.

Sanık Murat Sağıroğlu, 6 Şubat depremlerindeki kaostan yararlanarak kayıplara karışmıştır.

Öğretmenler Murat Sağıroğlu, Engin Y., İbrahim O., Abdullah A., Murat O. ile Sağıroğlu’un kuzeni Özmen Ö. hakkında “Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma”, “Çocuğun basit cinsel istismarı”, “Özel hayatın gizliliğini ihlal”, “Reşit olmayanla cinsel ilişki”, “Çocuğun nitelikli cinsel istismarı” suçlarından yürütülen yargılamada Sağıroğlu hakkında 158 yıla yakın hapis cezası verilmiştir.

Bu kapsamda;

  1. Tutuksuz yargılamanın şartları mevcut olmamasına karşın; tutuksuz yargılama kararı veren ve çocukları riske atan, sanığın firar etmesinin yolunu açarak yargılama sonucu hükmedilen cezayı çekmesine mâni olan Mahkeme heyetindeki hakimler ve savcı hakkında HSK tarafından bir inceleme başlatılacak mıdır?
  2. Mahkeme heyetinin hukuka aykırı tutuksuz yargılama kararının gerekçesi nedir?
  3. İstismar mağduru çocuklar hakkında Çocuk Koruma Kanunu kapsamında tedbir kararı verilmiş midir?
Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir