Amasya’da maden işçileri açlık grevinde

Example HTML page

Amasya Yeni Çeltek Kömür İşletmesi’nde çalışan 253 işçi işsiz kaldı. Maden ocağı önünde toplanan işçilerden 50’si ocağa inerek açlık grevine başladı.

Amasya’nın Merzifon ilçesinde faaliyet gösteren Yeni Çeltek Kömür İşletmesi’nde çalışan işçiler, işsiz kaldıkları için açlık grevine başladı. Maden ocağı önünde toplanan 253 işçiden 50’si, yazdıkları dilekçeleri yetkililere bırakarak ocağa indi. Açlık grevine başladıklarını duyuran işçiler, sorunları çözülünceye kadar eylemlerine yeraltında devam edeceklerini belirtti.

GÜRMİN AŞ’NİN SÖZLEŞMESİ İPTAL

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Merzifon Yeni Çeltek Şube Başkanı Cemil Güven, gazetecilere yaptığı açıklamada, Yeni Anadolu Madencilik ve Teknolojileri AŞ’nin Soma Holding’e bağlı Gürmin Enerji AŞ ile sözleşmesini iptal ettiğini, işletmenin faaliyetlerini durdurması nedeniyle burada çalışan bütün işçilerin işsiz kaldığını söyledi.

İşletmenin 2013 yılında Soma Holding’e rödovans (maden ruhsat sahalarının işletme hakkının özü kendisinde kalması koşuluyla hak sahibi tarafından sözleşme ile gerçek veya tüzel bir kişiye, bir süre tahsis edilmesi) karşılığında verildiğine işaret eden Güven, şunları dile getirdi:
“Geldiğimiz son durum şu, 5 Ağustos 2019 tarihinde Yeni Anadolu, yani ismini değiştiren Yeni Çeltek, Soma Holding Gürmin AŞ’ye ihtar verdi ve dedi ki, ‘Bir ay sonra işletmenin rödovans ihalesini iptal ediyorum; çünkü sen hiçbir yükümlülüğünü yerine getirmedin. Bugün itibariyle Soma Holding Gürmin AŞ’nin sözleşmesi iptal oluyor burada. Sözleşme iptal olduğu için buradaki 253 kişi de işsiz kalıyor.”

ÇOCUKLARIMIZ İÇİN EYLEMDEYİZ

Okulların açıldığı gün işçilerin işsiz kaldığına işaret eden Güven, “Sabah bütün herkes çocuklarının elinden tuttu, okula gitti. Oysa biz buraya eyleme geldik. Bizim ailemizin, çocuklarımızın bildiği bir gerçek var, yarın bu insanlar işsiz. Buna çözüm bulunmadığı takdirde eylem nereye kadar giderse, bu arkadaşlar adına söylüyorum, asla dönmeyeceğiz. Çünkü bizim de geçindirdiğimiz çocuklarımız, ailelerimiz var” diye konuştu.

Maden işçisi Güneş Tiryaki de üreten insanlar olarak ekmek parası kazandıkları yerde mücadele vermeye devam edeceklerini, yetkililerden destek beklediklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

“Yeraltı bizim ekmeğimizdir, çocuklarımızın geleceğidir. Kimse bizim çocuklarımızın geleceğini kendi emelleri uğruna ateşe atamaz. Biz buna izin vermiyoruz. Arkadaşlarımızla beraber yapacağımız mücadelede hep beraber olup, iş sonuçlanana kadar yer altında eylem yapmaya devam edeceğiz.”

NE OLMUŞTU?

Amasya Merzifon’da 1955 yılından bu yana faaliyet gösteren Yeni Çeltek Kömür ve Madencilik AŞ’nin linyit ocağı, 2013’te rödovans sözleşmesiyle Soma Holding’e bağlı Gürmin AŞ’ye devredilmişti. Ancak sözleşmede yer alan yükümlülüklerini yerine getirmeyen şirket, özellikle Soma Katliamı’ndan sonra işçilerin ücretlerini aylarca ödemeyerek ve haklarını gasp ederek birçok kez gündeme geldi. Rödovans sözleşmesinin iptali ve ocağın Türkiye Kömür İşletmeleri’ne (TKİ) devri için işçiler ve sendika birçok girişimde bulundu; sonuç alamadı. Yeni Çeltek, geçen yıl ismini değiştirerek Yeni Anadolu Madencilik ve Teknolojileri AŞ oldu. Yeni Anadolu şirketi, Gürmin AŞ’nin rödovans sözleşmesini iptal etti; ama işçiler işsiz bırakıldı.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir