CHP EYÜPSULTAN BELEDİYE MECLİSİ GRUP BAŞKAN VEKİLİ ALİ HAYDAR İŞKAR; ‘’53 PROJE NERDE AKİBETİ NEDİR?’’
CHP Eyüpsultan Belediye Meclisi Grup Başkan Vekili ALİ HAYDAR İŞKAR; 8’inci seçim 3’üncü toplantı Nisan ayı 3’üncü bileşiminde, Eyüpsultan Belediyesi 2020 yılı Faaliyet raporunu değerlendiren bir konuşma yaptı.
İşkar konuşmasında Eyüpsultan ilçesi sadece İstanbul değil, Türkiye genelinde ve hatta uluslararası bir öneme sahip bir inanç merkezi turizmi potansiyeline sahip bir ilçemiz de insanların türbeye ve pierre loti’ye ulaşmasında ciddi sorunlar yaşamakta.
Aynı zamanda insanlar geldiğinde otopark sorunu devam etmektedir.
Turistik alanlara geldiğinde bölgedeki yeme içme sektörü uygun hale getirilmeli, gelen ziyaretçinin konaklayabileceği tesisler yetersiz kalmaktadır. bu eksikliklerin giderilmesi Belediye Başkanının asli görevidir.
Bir çok Avrupa kenti bu özelliği ile ekonomiye ciddi katkı sunmaktadır neden Eyüpsultan bunları gerçekleştiremiyor. Yıllardır 27 yıldır AK Parti olarak yönetmenize rağmen o kentler seviyesine çıkaramıyorsunuz dedi.
İşkar konuşmasının devamın da şu ifadelere yer verdi;
Sayın Başkan Nişanca, pierre loti katlı otoparkı, İslambey katlı otopark açık pazarı ve spor kompleksi projeleri ne durumda ilçe turizminin gelişmesi ve mahallerin en önemli sorunu otopark sorunudur.
Seçim dönemi bu vaatlerde bulundunuz hangisi yapıldı.
Faaliyet raporunda yapılan 1 bir otopark denilmekte diğer projeleri heyecanla bekliyoruz.
Sayın Başkan, değerli Belediye Başkanı, değerli meclis üyesi arkadaşlarım Cumhuriyet Halk Partisi adına 2020 yılı faaliyet raporu ile ilgili görüşlerimizi paylaşmak amacıyla söz aldım.
2020 yılı olağanüstü bir yıl olarak COVİD-19 hastalığının etkisi ile geçti.
Biz faaliyet kitapçığının bir yıllık değerlendirmesini yapacağız.
Sayın Başkan, değerli meclis üyesi arkadaşlarım öncelikle 2020 yılı Eyüpsultan Belediyesi Faaliyet Raporunun özellikle Eyüp halkına, İstanbul halkına hayırlı olmasını diliyorum.
Bir yıllık değerlendirmeyi yaparken özellikle eksik gördüğümüz konular üzerinde de uyarılarda bulunmak aynı zamanda önerilerde bulunmak istiyorum.
Özellikle halkın bize verdiği muhalefeti yerine getirmeye çalışacağım. Biliyorsunuz her dönem buraya çıktığımızda faaliyet raporunu değerlendirirken her konuda doğru, sağlıklı ve kamu menfaatini gözeterek yapmak istediğimizi belirtiyorum.
Yine özellikle yapıcı ve güzel şeylerin olmasını temenni ediyoruz.
2 Yılı geride bıraktık faaliyet raporu ile ilgili stratejik planını ve performans programını göre faaliyetler gerçekleştirdi ve bazı amaç ve hedefler koydu.
Ben burada öncelikle başkanın seçim döneminde iz bırakacak 53 proje yani vaatleri konusunda takipçisi olacağımı belirtmiştim.
Bu projelerin akıbeti hakkında konuşacağım dedi.
İşkar konuşmasına şu ifadelerle devam etti;
‘’53 PROJE NERDE ve AKİBETİ NEDİR?’’
Eyüpsultan ilçesi sadece İstanbul değil, Türkiye genelinde ve hatta uluslararası bir öneme sahip bir inanç merkezi turizmi potansiyeline sahip bir ilçemiz de insanların türbeye ve pierre loti’ye ulaşmasında ciddi sorunlar yaşamakta.
Aynı zamanda insanlar geldiğinde otopark sorunu devam etmektedir.
Turistik alanlara geldiğinde bölgedeki yeme içme sektörü uygun hale getirilmeli, gelen ziyaretçinin konaklayabileceği tesisler yetersiz kalmaktadır. bu eksikliklerin giderilmesi Belediye Başkanının asli görevidir.
Bir çok Avrupa kenti bu özelliği ile ekonomiye ciddi katkı sunmaktadır neden Eyüpsultan bunları gerçekleştiremiyor. Yıllardır 27 yıldır AK Parti olarak yönetmenize rağmen o kentler seviyesine çıkaramıyorsunuz.
Sayın Başkan Nişanca, pierre loti katlı otoparkı, İslambey katlı otopark açık pazarı ve spor kompleksi projeleri ne durumda ilçe turizminin gelişmesi ve mahallerin en önemli sorunu otopark sorunudur.
Seçim dönemi bu vaatlerde bulundunuz hangisi yapıldı.
Faaliyet raporunda yapılan 1 bir otopark denilmekte diğer projeleri heyecanla bekliyoruz.
Eyüpsultan ilçesi denize kıyısı olan bir ilçe 2 yıllık süreçte vatandaşın kendi ilçe sınırları içerisinde plajdan faydalanması turizme açılması konusunda büyük bir sonuca varılmadığını görüyorum. Geldiğimiz 2 yıl sonunda hala yapılacak deniyor başlanan noktada işler.
İlçemizde 2 adet müze yapılması hedeflenmek te fakat ben faaliyet raporunda müze olarak kocaman bir sıfır görmekteyim.
Eyüpsultan gibi bir yerde Eyüpsultan’ın tarihi ile ilgili tüm tarihi eserlerin toplanacağı ve bir müze haline getirilmesi ile ilgili çalışma yapılması yönünde talepler var. Bir Eyüpsultan tarihi müzesi gerekli diye düşünüyorum. Geciktiğini de belirtmek istiyorum. Eyüpsultan’da tarihi eserler var ve bunların korunması ile ilgili yani fiziki olarak dışarıda var olanlar zaman zaman basına düşüyor ve bunlarla ilgili de çalışma yapılmalı diye düşünüyorum.
Etüt proje müdürlüğü Pazar alanı planlaması 1 adet olarak görünmekte fakat oda sıfır yazılmakta.
Hedefler bölümünde ek hizmet binası yüzde 70 hedeflenmekte ama gördüğümüz üzere oda hiç başlanılmamış.
Semt kreşleri yapılması planlanmış özellikle çalışan kadınlara destek olup çocuklar öğrenerek geçirecekleri bir dönem için önem arz ediyor fakat 2020 yılında yapılmadı.
Kadın lokali yapılması planlanmış özellikle kadınların sosyalleşmesi açısından önem arz ediyor bu projede henüz hayata geçmemiş.
Yine yeni Pazar alanı yapılması projesi gerçekleşmemiş.
Yürüyüş ve bisiklet projeleri gerçekleşme yüzdesi sıfır bunlar ile ilgili
ihale aşamasında olduğu belirtilmiş.
Spor salonları yapılıyor devlet destekli onu promosyon olarak devlet desteği görüyorum
‘’YAŞLILAR LOKALİ NE ZAMAN HAYATA GEÇECEK?’’
Yine yaşlılarımızla ilgili yaşlılar lokali projesi vardı. Bununla ilgili ne yapılacak, ne zaman o proje gelişecek o konuda da bize bilgi verirse çok memnun oluruz.
‘’YENİ YAPILAN MİMARİDE ÇARPIK YAPILAŞMA GÖZE ÇARPIYOR’’
Yeni yapılaşma ile beraber yapılan binalara baktığımızda Mahallelerimizde yapılan binaların estetikten uzak çarpık yapılaşma devam ediyor sosyal donatıların yeterince düşünülmediği kanısındayım.
Yatay mimarinin ön plana çıktığı kaliteli yaşam standardının olduğu mahalleler yaratmalıyız.
Havaalanın açılması ile köylerde bölgede yaşam şekli değişti.
Köylülerin tarım hayvancılık ile ilgili sorunları artmaktadır. Köyler Göktürk Kemerburgaz bölgesinde planlama ve imar özellikle Bu 1/100.000’lik plan çalışması ile ilgili Büyükşehir Belediyesinde sürekli iletişime geçip bir an önce sonuçlanmalı.
‘’DEPREM HER AN KAPIMIZI ÇALABİLİR’’
Eyüpsultan İlçemiz depreme ne kadar hazır ben depreme hazır olmadığımızı belirtmek isterim.
Eyüpsultan yapı stoğunun çoğu depreme dayanıksız bununla ilgili hızlı bir yenileşmeye gidilmeli depremden korunma ve deprem sonrası içinde çok hazırlıklı olduğumuzu söyleyemeyiz.
‘’SULTAN CENTER KANAYAN YARA OLARAK GÜNÜMÜZE GELDİ’’
Ben 2014 yılından beri bu meclisteyim Bölgemizde belediyenin uhdesinde bulunan ve Sultancenter atıl kullanılmakata çevrede ciddi rahatsızlık uyandırmakta hala çözülmüş değil .
‘’MALİ TABLO HİÇTE OLUMLU DEĞİL’’
Gelen tahmini bütçede 2020 yılı için Tahmini bütçede gelir 522.000.000,00 TL olarak düşünüldü.
Gider 463 yüzde 83 olarak gerçekleşmiş bir önceki yıla 2019 göre 109 milyon artmış yüzde 31 artış olmuş buna karşılık gelir 353 milyon yüzde 60 olarak gerçekleşmiş 2019 yılına göre yüzde 7 artmış
Planlama açısından ciddi bir öngörüsüzlük var. Olumsuz bir fark var. 110 Milyon liralık bir fark var.
Tahsilatla ilgili bir sorunumuz olduğunu belirtmek istiyorum. Geçmiş yıllara nazaran artan bir tahakkuk artığı var.
2020 yılı itibariyle 167 milyon ulaşmış yüzde 19 artmış ve bununla ilgili de bence tahsilat politikasının gözden geçirilmesi gerekmektedir.
2020 yılı bütçe giderlerinin ekonomik sınıflandırmasına baktığımızda bütçe giderlerinin yüzde 65 mal ve hizmetlerden oluşuyor.
Bunun 302 Milyon liralık bir tutara tekabül ettiğini görüyoruz.
Diğer kalemlere baktığımızda her yıl yine artan faizlerden yani 5.5 Milyon lira bir tutar ulaşmış.
Giderler kalemi içerisinde yüksek istediğimiz kalemlerden bir tanesi sermaye giderleri, yüzde 18’lik bir oran 86 milyon, yatırım bütçesi olması açısından düşük bir tutar.
Bilançonun detayına indiğimizde kısa vadeli yabancı kaynakların yani banka kredileri hesabının 55 Milyon lira olup, 2019 26 milyon 2018 yılında bunun 12 Milyon lira olduğunu belirtmek isterim.
Uzun vadeli yabancı kaynaklarında 2020 yılında 91 Milyon, lira 2019’da 67 milyon, 2018’de 62 milyon olduğu yıllara oranla arttığını görmekteyiz.
Burada 5.5 Milyon liralık bir faizle karşılaşıyoruz.
Belediyemizin ödenecek vergi ve fonlar hesabı 113 milyon olup, 2019 yılında bu tutar 99 Milyon liraydı.
Buna baktığımızda 2020 yılında belediyemizin kamuya olan borçlarını, sigorta ödemelerini ödemediğini hepsinin biriktiğini görüyoruz.
Müdürlükler bazında yine içerisine gireceğiz tabi ki konu ama özellikle Hukuk İşleri Müdürlüğünün yıl içerisinde raporda da gördüğümüz üzere çok karşılaştığı davalar olduğunu bunu şerhte de görüyoruz.
‘’Geçmişte de bunu görmüştük’’
‘’EYÜPSULTAN BELEDİYEMİZE AİT İŞTİRAKLER’’
Eyüpsultan belediyesi iştirakler ilgili ESTUR , ESBAŞ ve ALAPA firmaları var. Türk Ticaret Kanununun bununla ilgili bir kısıtlaması yok. Faaliyet raporunun özellikle mali durumu ile ilgili ben az önce tabi ki bütçe kesin hesabı ile ilgili değerlendirmeler yaptım ama müdürlüklerle ilgili değerlendirmeyi yaparken çok da sağlıklı bir değerlendirme yapamıyoruz.
‘’YAPILMASI GEREKEN HİZMETLER YAPILMADIĞI İÇİN ÇOKCA ŞİKAYETLER ALIYORUZ’’
Demir korkuluk yıl içinde nokta atışı talep yaptık hala yerine getirilmedi
Eyüpsultan da yakın zamanda kar yağdı mahalle içleri sokaklar içler açısı durumdaydı kendim şahit oldum otobüsler hareket edemedi.
Çöp toplama ile ilgili aksaklıklar bir türlü giderilmedi vatandaşlarımızdan şikayetler alıyoruz.
Çöp konteynerlerinin yer altına alınması ile ilgili halen sorunlar devam ediyor.
Yollarla ilgili, kaldırımlarla ilgili sıkıntılar zaman, zaman bize de ulaşıyor.
Yine tabi güzel şeylerde vardı, Başkanın, özellikle kreşlerle ilgili, gençlik merkezleriyle ilgili çalışmasını ben takdir ediyorum.
Değerli arkadaşlar tabi yine arkadaşlarımız bu konu ile ilgili görüşlerini beyan edecek ben Cumhuriyet Halk Partisi grubu adına grup olarak, Eyüpsultan için yapılan her şeye desteklerimizin olduğunu eşitlik, adalet, katılımcılığın olması, şeffaflığın olması, daha gerçekçi şekilde olmasını talep ettiğimizi, yine her türlü olumlu konuya da katkı sunacağımızı, eksikleri dile getireceğimizi belirterek hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Faaliyet Raporunda da emeği geçen tüm arkadaşlar, bürokratlara teşekkür ediyorum dedi.