AKP’li belediyeler batakta
AKP’li belediyeler batakta
Hazine’nin verilerine göre, başta AKP’li belediyeler olmak üzere yerel yönetimlerin devlete olan borçları hızla artıyor. Borçlu listesindeki ilk sekiz belediyeden altı tanesi AKP’li
Bir Gün Gazetesinden NURCAN GÖKDEMİR’in Haberi; nurcangokdemir@birgun.net
Yerel seçime aylar kala başta AKP’liler olmak üzere yerel yönetimlerin Hazine‘ye olan borçları hız kesmeden artıyor. ‘En borçlu belediye’ 6 milyar lira ile AKP’li Kocaeli Büyükşehir Belediyesi oldu.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 20 Eylül tarihli Hazine Alacak Stoku verilerine göre, Hazine’nin kamu kuruluşları ve özel kuruluşlardan haziran ayında 17,5 milyar TL olan alacağı iki ayda 20,6 milyar TL’ye çıktı. Hazine alacak stoku içerisinde en yüksek pay 12,4 milyar TL ile yerel yönetimlerin borçlarından oluştu. 18 Ağustos itibarıyla Hazine alacaklarından toplam 1,1 milyar TL tahsilat yapıldı.
En büyük borçlu belediyeler
Verilere göre, Hazine’nin en büyük borçlusu belediyeler oldu. 30 Haziran itibarıyla belediyelerden toplam 11,4 milyar TL olan alacak tutarı, 20 Eylül’de 12,4 milyar liraya çıktı. Çoğunluğu AKP’li olan ‘en borçlu belediyeler’ listesinin ilk iki sırasında 6 milyar lira ile AKP’li Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, ikinci sırada ise 1,2 milyar TL ile MHP’li Adana Büyükşehir Belediyesi yer aldı. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin bağlı kuruluşları ile borç toplamı ise 1 milyar lirayı geçti.
Listede AKP ağırlığı
İlk sıradaki iki belediyenin ardından sıralanan diğer belediyeler ve borç tutarları şöyle:
Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (CHP) 669 milyon, Bursa Büyükşehir Belediyesi (AKP) 445 milyon/BUSKİ 179 milyon, Sakarya Büyükşehir Belediyesi (AKP) 445 milyon, Ankara Büyükşehir Belediyesi (AKP) 438 milyon/EGO Genel Müdürlüğü 341 milyon/ASKİ 304 milyon, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü 426 milyon, Antalya Büyükşehir Belediyesi (AKP) 271 milyon/ASAT 18 milyon, Aydın Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (CHP) 163 milyon.
KİT’lerin borcu 4 milyar
Hazine’nin KİT’lerden (Kamu İktisadi Teşebbüsü) haziran sonunda 3 milyar lira olan alacağı da 3.9 milyara çıktı.
KİT’ler arasında en borçlu kuruluş 2.6 milyar lira ile TCDD/DDY olurken, ardından 1 milyar ile TEİAŞ, 223 milyon lira ile EÜAŞ, 7 milyon lira ile de BOTAŞ sıralanıyor. İGDAŞ ise 54 milyon lira borçlandı.
Borçlu kamu bankaları
Hazine’ye 2 milyar lira borcu olan kamu bankalarının ilk sırasında 1.6 miyar TL ile son dönemde yatırım konusundaki rolü arttırılan Türkiye Kalkınma Bankası yer alıyor. Bu bankayı 367 milyon lira ile Halk Bankası, 22 milyon lira ile de Vakıflar Bankası izliyor. Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’nın da 356 milyon lira borcu bulunuyor.
Aldılar ödemediler
Hazine’nin toplam 20.6 milyar liralık alacağının 993 milyon liralık bölümü vadesi geçtiği halde ödenmedi. Devlet Demiryolları, 950 milyonluk borcunu ödemeyerek Hazine’ye borç takan kuruluşların ilk sırasında yer aldı. 43 milyon liralık borcunu geciktiren yerel yönetimlerin ilk sırasında da 39 milyon lira ile Adana Büyükşehir Belediyesi bulunuyor. 19.6 milyar liralık borcun ise henüz vadesi dolmadı.
Özelleştirme de borçlu
İflas eden Türkiye İmar Bankası’ndan Hazine’ye 1.8 milyar lira borç kaldı. Kamu varlıklarının birbiri ardına satışını gerçekleştiren Özelleştirme İdaresi’nin ise Hazine’ye 848 milyon lira borcu bulunuyor.