9 Eczacı Odası aşı sıkıntısıyla ilgili ortak açıklama yayımladı: Talep çok, aşı yok!

Example HTML page

Grip ve zatürree aşısında yaşanan sorunlar hakkında dokuz Eczacı Odası ortak bir açıklama yayımlayarak önerilerde bulundu. “Artan talebe karşın yeterince aşının gelmeyeceği ortada” denilen açıklamada, ithal edilecek aşıların sayısının net biçimde kamuoyuyla paylaşılması çağrısında bulunuldu.

Haber Etkin /Haber Merkezi

Ekonomik krizin etkileri sağlık sektöründe de kendisini gösteriyor. Koronavirüs salgınıyla beraber grip ve zatürre aşısı talebi yoğunlaştı. Yurttaş, aşı olmak için sıraya girerken eczaneler, grip ve zatürree aşısı dahi birçok ilacı temin edemiyor. Zatürre ve grip aşılarında yaşanan sorun hakkında 9 Eczacı Odası ortak açıklama yaparak 9 öneride bulundu.

İstanbul, İzmir, Bursa, Antep, Antalya, Tekirdağ, Mersin, Kocaeli ve Kırklareli Eczacı Odaları tarafından yapılan ortak açıklamada, “Artan talebe karşın ilgili firmalar tarafından yapılan açıklamalara bakıldığında yeterince aşının ülkemize gelmeyeceği ortada” ifadeleri kullanıldı.

Eczacı Odaları, grip aşılarında aşılama mevsimi başlamasına rağmen henüz ülkeye aşı gelmediğinin altını çizdi: “Gecikme dışında hastalara sunulacak aşıların sayısal yetersizliği ile ilgili ciddi kaygılar var. Sağlık Bakanlığı, risk grupları içinde yer alanlar zatürre aşısını Aile Sağlığı Merkezleri’nde uygularken, diğer vatandaşlar ise aşıyı eczanelerden temin etmeye çalışmakta. Her iki noktadan da zatürre aşılarına erişim zorlukları, aşı yetersizliği var.”

AŞI SAYISI NET ŞEKİLDE PAYLAŞILMALI

Yapılan açıklamada aşı sıkıntısının azaltılması için şu dokuz öneride bulunuldu:

► Sınırlama yapılmadan risk grupları başta olmak üzere grip aşısı talebi karşılanmalı.

► Aşıların ulaştırılması konusunda yetkililer sorumluluk almalı, eczacılar ile yurttaş karşı karşıya getirilmemeli. Bu konuda acilen bir planlama yapılarak, ülkede standart uygulama sağlanmalı.

► Ticari sır denilerek açıklanmayan, ithal edilecek grip aşısı sayısı net biçimde kamuoyu ile paylaşılmalı ve süreç şeffaf bir şekilde yönetilmeli.

► İthal edilen grip aşılarının tümü eczaneler aracılığıyla halka sunulmalı.

► Ecza depoları tarafından eczanelere grip aşıları eşit bir biçimde gönderilmeli. Eczaneler arasında haksız rekabete yol açacak uygulamalar engellenmeli.

► Bazı firmaların yaptığı gibi kendi çalışanlarına aşı ithal etmenin önüne geçilip tüm aşılar tedarik zinciri içinde sevk edilmeli.

► Aşıların sunumunda öncelik, parası olana değil, riski olana verilmeli.

► Bazı özel sağlık kuruluşlarının, kamu sağlığı adı altında temin ettikleri aşıların kar amacı güderek vatandaşa ulaştırılması engellenmeli, İTS aktif olarak kullanılarak toplu satışların önüne geçilmeli.

► Bugüne kadar aşı sorunu hakkında somut bir adım atmayan TEB, konuyu ivedilikle gündemine alarak halk sağlığını ve meslektaşlarını derinden ilgilendiren bu meseleye sahip çıkmalı.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir