CHP İBB Meclis Üyesi Alaettin Aktay: Geleceğimizi Emanet Ettiğimiz Öğretmenlerin Ücreti 33 OECD Ülkesi Arasında 27’nci Sırada

Example HTML page

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi 8’inci seçim 3’üncü toplantı dönemi Ekim ayı 2’nci bileşimi Yenikapı Dr. Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezinde 13.10. 2021 Çarşamba günü saat 15.00 da Zeynel Abidin Okul Başkanlığın da yapıldı.

İBB Meclisinin Ekim ayı 2. Bileşimi toplantısında ilgili gündem maddelerinin görüşüldü gruplar adına ve kişisel konuşmalar yapılarak sözlü önergeler oylanarak ilgili komisyonlara gönderildi.

Haber Etkin/ Haber Merkezi

CHP İBB Meclis Üyesi ve Eğitim Komisyonu Üyesi ALAETTİN AKTAY İBB Meclisinin Ekim ayı ikinci bileşimin de söz alarak eğitimle ilgili görüş ve düşüncelerini paylaştı, Eğitim alanındaki sorulara dikkat çekerek eğitimciler arasında yapılan ayrımcılığı dile getirdiği konuşmasın da: Geleceğimizi emanet ettiğimiz öğretmenlerin ücreti 33 OECD ülkesi arasında 27’nci sıradayız ifadesini kullandı.

AKTAY konuşmasın da şu ifadelere yer verdi;

Sayın Başkan değerli Meclis üyesi arkadaşlar hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Bugün kürsüye Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu’nun eğitim alanında yaptığı çalışmaları anlatmak için çıktım.

Bu konulara geçmeden önce geçen birleşimde eğitimle ilgili konuşan arkadaşımızın anlattıkların da dikkatimi çeken konulara da değinmeden geçemeyeceğim.

Arkadaşı dinlerken bir ara ayrı yerlerde mi yaşıyoruz dedim kendi kendime

Son 20 yılda eğitimde yapılan köklü değişikliklere, baktım son 20 yılda eğitim sistemi 17 kez değişmiş yani yap, boz tahtasına çevirmişler.

Yapılan 17 kerelik köklü değişimler sonucu ne olmuş ??

  • Dünyada yapılan test sonuçlarına göre okuma becerisi, matematik becerisi ve bilimsel beceriler açısından eğitim seviyesi sıralamasında 41. sıradayız.
  • Pisa alternatifi Abide’ye göre Türkiye’de öğrencilerin %66’SI okuduğunu anlamıyor. Selçuk Şirin: bunun nedenin ‘’yazarı yargılıyor kitabı yasaklıyoruz’’ diye belirtiyor
  • 2021 YKS sonuçlarına göre;
  • 217,400 Öğrenci Matematikte, 312,000 Öğrenci fen’de 0 çekti
  • Türkçe’de 40 soruda doğru çözme ortalaması 18,4 te kaldı.

‘’İKLİM KOŞULLARI DİKKATE ALINMADAN TAŞIMALI SİSTEM’’

Köy okulları kapatılarak taşımalı sistem gibi bir garabete gidildi. Özellikle doğu ve güneydoğuda iklimsel nedenlerle eğitim duruyor, her şeyi bırakın can güvenliği açısından bile riskli. Biliyorsunuz daha yeni 5 öğrenci çocuğumuzu kaybettik.

Eba sistemi ile çocuklarımızı eğitimden mahrum bırakmadık deniyor, bilgisayarı olmayanlar, evinde internet olmayan veya interneti çekmeyenler yokmuş gibi davranılıyor.

Okul yönetimlerinin artık para almadığından bahsediliyor oysa alınmaya devam eden çok okul var.

‘’YETERSİZ BÜTÇE, YETERSİZ OKUL VE DERSLİK’’

2002’DEN beri eğitime bütçeden ayrılan payın arttırıldığından bahsediliyor. Tabi rakamlarla konuşursak yanıltıcı olabilir, ama yüzdelik olarak bakarsak 2002’DE %17,8 olan pay 2020’DE 4,65’E düşmüş. Hangi bakış daha doğru acaba.

Derslik sayısı 343,000’DEN 601,000’ çıkmış evet doğrudur ama sınıfların mevcudu en azından benim ve arkadaşlarımın ziyaret ettiği okullarda 50 ile 70 arasında değişiyor, herhalde arkadaşlar kendilerini mutlu edecek okullara gitmişler. Okullarda ne mesafe ne maske var. Hastalık yayılıyor her geçen gün karantinaya alınan sınıf sayısı artıyor.

20 yılda eğitimle öyle oynadınız ki normal lise kalmadı, denetimden uzak bir sürü özel okul açıldı. Bazıları battı öğrenciler ve veliler zor durumda kaldı.

‘’AYNI MESLEĞİ YAPAN ÖĞRETMENLER ARASINDA AYRIMCILIK’’

700,000 bin öğretmen ataması yapıldı deniyor, öncelikle kadrolu, sözleşmeli ve ücretli gibi anlamsız öğretmenler arasında ayrımcılık yapan bir anlayışla öğretmenlik itibarsızlaştırıldı. (Bunlar farklı kalitede mi eğitim veriyorlar acaba). Çoğunluğu ücretli öğretmen, en yüksek ücret alan sözleşmeli öğretmenin eline ayda 2200 TL civarında para geçiyor asgari ücretten bile daha az. Geleceğimizi emanet ettiğimiz öğretmenlerin ücretinde 33 OECD ülkesi arasında 27.sıradayız.

Yapılacak ilk seçimde iktidara geldiğimizde yap boz tahtasına çevirdiğiniz eğitim sistemini çağdaş, dünyaya entegre, fiziki koşulları gelişmiş ve de gerçek anlamda eğitimde fırsat eşitliğini yaratan bir yapıya büründüreceğiz.

Bugünde Sayın Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu’nun önderliğinde İBB olarak eğitim alanları ve öğrencilere destek oluyoruz. Bu destek ve yardımlarımızı daha ileriye götürmeye kararlıyız.

Eğitimin devamlılığı için İBB ve yerel yönetimlerinde sorumluluk içinde hazır olmalı diyenlere biz sorumluluğumuzun bilincindeyiz ve imkanlarımız içerisinde bir şeyler yapmaya başladık diyoruz devamda edeceğiz.

‘’İKTİDAR ENGELLEMEK YERİNE SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİRSİN’’

Asıl devleti yönetenler sorumluluklarını yerine getirsinler.

Eğitim alanında yaptıklarımızdan birkaç örnek verecek olursak

Ekonomik krizin derinleştiği günlerde 2020-2021 öğretim yılında 30,000’NİN üzerinde üniversite öğrencisine burs verdik. Bu yılda müracaat eden gençlere burs vereceğiz.

Sen oku diye eğitim kapsamında binlerce şehit, yetim öksüz ve engelli ilköğretim ve lise öğrencilerine burs ve kırtasiye desteğinde bulunduk.

Üniversite sayısını artırmakla öğünenler üniversiteli işsiz sayısını görmek istemezler. Plansız sayısı arttırılan üniversitelerin getireceği sorunları görmezden gelirler.

‘’BU SORUNLARIN EN ÖNEMLİSİ BARINMA SORUNUDUR’’

Yurt bulamayan öğrenciler sokaklarda kaldı parkta yatan öğrencilerin sorunlarını dinlemek, çözüm üretmek yerine her sıkıştıklarında muhalefet edenlere yaptıkları gibi terörist ilan edildiler.

Özel yurt fiyatları ve kiralık ev fiyatları uçtu ulaşılamaz oldu. Yurt bulamayıp kaydını dondurup memleketine dönen öğrencilere şahit oldum.

Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu bu konuya da kayıtsız kalmadı bir ilki gerçekleştirdi. Büyükşehir belediyesi olarak modern donanımlı, 3 kız yurdunu öğrencilerle buluşturdu. Yakında dört yurtda hizmete girerek 1000 kapasiteye ulaşacak. 2022 de hedefimiz 5000 kapasiteye çıkmak olacak.

Bu yurt müracaatlarında ihtiyaca göre sıralama yapılırken gençlerin müracaattaki beyanları doğru kabul edildi, çünkü biz gençlerimize güveniyoruz.

Eğitim kurumlarının fiziki durumlarını da güzelleştirmek, sağlamlaştırmak ve bazı bölümlerini yeniden yapma konusunda da çalışıyoruz.

Bugüne kadar çeşitli kanallarla bize 537 Okulu’dan 699 adet talep geldi. Bunlardan 268 tanesinin talepleri karşılandı.

Bu taleplerin neler olduğunu sıralarsak

‘’GELEN TALEPLER’’

1-Okulların iç ve dış boyaları,

2-Okulların tuvalet ve lavaboların, ıslak zeminlerin yapımı

3-Bahçelerin asfaltlanması veya engelliler için yumuşak zemin yapılması

4-Bahçelere ağaç, çiçek dikimi bakımı, bahçe düzenlemesi

5-Spor salonları, konferans salonları yemekhane yapım ve onarımı.

6-Atatürk köşesi yapımı

7-Atatürk büstü

Ve daha farklı talepleri karşıladık. 270 Okulun ve gelmeye devam eden okulların taleplerini de yerine getireceğiz.

İstanbul’un her kurumuna yardıma devam edeceğiz çünkü biz 16 milyon için çalışıyoruz.

‘’ENSİTİTÜ İSTANBUL İSMEK’’

Birde yeni dönemde Enstitü İstanbul İSMEK’leri anlatmak istedim.

COVİD-19 nedeniyle ara verilen yüz yüze eğitimlere alınan tedbirlerle yeniden başlıyoruz.

Yeni kimliği ile İSMEK’ler eğitim ile üretimi birleştiren bir yaklaşımla İstanbul halkının eğitim ihtiyacına cevap vermeyi hedefliyor.

Tüm eğitimsel faaliyetlerin genel hedefi 5 ana kategoriye ayrıldı.

1-İstihdam hedefi

2-Mesleki destekleyici

3-Kişisel gelişim

4-Sanat ve zanaat öğrenimi

5-Farkındalık kazandırma

Eğitimler sanat ve meslek kursları çerçevesini aşarak 4 ana dalda toplandı

‘’BU DALLAR’’

1-Mesleki eğitimler

2-Kişisel gelişim eğitimleri

3-Güzel sanatlar eğitimleri

4-El sanatları ve zanaatları eğitimleri

Enstitü İstanbul İSMEK’te bireylerin ilgi ve ihtiyaçları, akademinin ve sektörün yönelimleri göz önünde bulundurularak 21.yüzyılın gerektirdiği beceriler kazandırma hedefiyle 22 alan altında toplandı.

Yeni dönemde eğitimler yüz yüze, uzaktan ve her ikisinin olduğu harmanlanmış (yüz yüze ve uzaktan olan hibrit sistemi) olarak verilecektir.

100’ÜN üzerinde yeni eğitim programı planlandı. Yeni eğitimler planlanırken özellikle istihdam’a yönelik alanlara öncelik verildi.

Yeni kayıt döneminde Enstitü İstanbul İSMEK 550’NİN üzerinde kayda açılan eğitimlere dönem boyunca yenileri de eklenecektir.

Açılan programlarda bu güne kadar Enstitü İstanbul İSMEK’lere 115,000 üzerinde müracaat yapılmıştır. Kayıtlar devam etmektedir.

Kayıtlardaki sevindirici noktalardan biriside müracaatların %84 kadınlardan oluşmaktadır.

Bir diğer önemli nokta %34’ü de 20-30 yaş gurubu oluşturmaktadır.

Yeni dönemde Enstitü İstanbul İSMEK’ler 157 merkezde eğitimlere başlıyor. Bu sayı yeni yerlerimizle ve işbirliği yapacağımız kurumlarla birlikte daha da artacaktır.

Eğitimin değişik alanların da’ 16 milyon İstanbulluya hizmet etmenin mutluluğu içerisindeyiz. Her şey çok güzel oluyor dedi.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir