2014’te yasal hale geldi 5 yıl sonra hedef oldu!

Example HTML page

2014’te kabul edilen ‘demokratikleşme paketi’nde yer alan ve partiler için yasalaştırılan eşbaşkanlık sistemi, bugün belediyelerde görevden almaların bahanesi haline geldi.

HDP’li belediyelerin uyguladığı eşbaşkanlık sitemi, iktidar tarafından hedef tahtasına oturtuldu. İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, görevden almaların gerekçesini belediyelerdeki eşbaşkanlık sistemi uygulamaları olarak açıkladı. Bakanlığın açıklamalarının hemen ardından MHP Lideri Devlet Bahçeli de, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu’nun kayyum atamalarına ilişkin tepkisini eleştirdi. Bahçeli, “Bizim merakımız İstanbul’da da eşbaşkanlık uygulamasının olup olmadığıdır” diye konuştu.Eşbaşkanlık sistemi, iktidarın HDP’li belediyelere müdahale gerekçesi haline geldi.

2014’TE MECLİSTEN GEÇTİ

Partiler için yasalaştırılan eşbaşkanlık sisteminin, siyasi partilerin tüzüklerinde yer almak ve 2’den fazla olmamak koşuluyla uygulanabileceği, “Demokratikleşme paketi” olarak bilinen Temel Hak ve Hürriyetlerin Geliştirilmesi Amacıyla Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı ile 2014’ün Mart ayında TBMM Genel Kurulu’nca kabul edildi. Sistem, ilk kez 2014 Yerel İdari Seçimleri’nde HDP’li belediyeler tarafından uygulandı. Referandum sürecinde de bizzat AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından kapı aralanan eşbakanlık sisteminin neden şimdi hedef tahtasına konulduğu ise merak konusu.

EŞBAŞKANLIK SUÇ DEĞİLDİR

Öte yandan Van’da, açıklamalarda bulunan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli “Eşbaşkanlık sistemine karşı çıkıyorlar. Diyorlar ki, ‘Eşbaşkanlık sistemi suçtur’ Hayır suç değildir. Gerçek bir demokrasi mücadelesidir, eşit temsiliyet mücadelesidir, kadın özgürlük mücadelesidir. Kadına yönelik şiddetin savunucusudur” dedi. Temelli, halkın iradesini savunmaya devam edeceklerini belirterek, “Dün olduğu gibi her gün ama her gün meydanlarda, alanlarda hakikatin sesini, demokrasinin sesini, barışın sesini yükseltmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir