16 Mart – Ülke ülke koronavirüs salgınında son durum | Dünyadaki vaka sayısı Çin’i geçti

Hız kesmeden dünyaya yayılan koronavirüs salgınında vaka sayıları her geçen gün artıyor. Dün gece yapılan açıklamayla Türkiye’de vaka sayısının 18’e çıktığı bildirildi. Koronavirüs nedeniyle dünya genelindeki toplam ölü sayısı 6 bin 500’ü aştı. Dünyanın diğer ülkelerindeki vaka sayısı ise ilk kez Çin’deki vaka sayısını geçti

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ‘pandemi’ ilan ettiği koronavirüsten etkilenen kişi sayısı dünya çapında 170 bin dolaylarına geldi. Ölü sayısı ise 6 bin 500’ü aştı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaptığı açıklamayla Türkiye’deki vaka sayısının 18’e çıktığını duyurdu.

Çin’den sonra virüsün en çok yayıldığı ülke olan İtalya’da dün koronavirüs sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı bin 800’ü aştı. Ülkede dün, bir günde kaydedilmiş en yüksek ölü rakamı gerçekleşti: 368.

Johns Hopkins Üniversitesi tarafından hazırlanan ve anlık güncellenen harita ile koronavirüs salgının dünyadaki son durumunu görebilirsiniz.

https://www.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6

16 Mart’ta koronavirüsle ilgili yaşanan gelişmeler ülke ülke şöyle:

Güncelleme: 13.48

İRAN’DA HAYATINI KAYBEDENLERİN SAYISI 129 KİŞİ DAHA YÜKSELDİ

İran’da yeni tip koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 129 kişi artarak 853’e yükseldi.

Güncelleme-13:45

GÜRCİSTAN SINIRLARI KAPATTI

Gürcistan, koronavirüs salgınının yayılmasını engellemek için sınırları kapattı.

Başbakanlık Sözcüsü Irakli Chikovani bir basın toplantısı düzenleyerek, “Pazartesi gününden itibaren koronavirüs endişesi sebebiyle bütün yabancıların ülkeye girişi yasaklanmıştır” dedi.

Ülkede şu ana kadar 33 koronavirüs vakası tespit edildi.

Güncelleme-13:44

BAVYERA’DA ACİL DURUM İLAN EDİLDİ

Almanya’nın Bavyera eyaletinde yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle “acil durum” ilan edildi.

Bavyera Eyaleti Başbakanı Markus Söder, Münih’te yaptığı açıklamada, Avusturya’ya sınır Bavyera’da koronavirüs bulaşanların sayısının hızla arttığını, durumun ciddi olduğunu belirtti.

Alacakları tedbirlerle insanları korumayı hedeflediklerini vurgulayan Söder, “Acil durum ilan ediyoruz” dedi.

Söder, hemen başlayacak bu acil durumun uygulamasının Bavyera eyaleti için geçerli olacağını, böylelikle koronavirüs ile mücadelede kurumlara kapsamlı imkanlar verildiğini kaydetti.

Alınacak önlemler için 10 milyar avroya kadar bir fon oluşturacaklarını açıklayan Söder, “Burada kimseyi yalnız bırakmayacağız, ne halkı ne küçük işletmeleri ne de orta ölçekli işletmeleri. Bu büyük bir sınamadır” şeklinde konuştu.

Sokağa çıkma yasağının getirilmediğini belirten Söder, “Ancak herkes dışarı çıkıp çıkmayacağını veya kiminle temasta olduğunu düşünsün” uyarısında bulundu.

Etkinliklerin yasaklandığını, okul ve kreşlerin kapatıldığını ifade eden Söder, yarından itibaren yüzme havuzları, sinemalar, kulüpler, barlar, diskotekler, oyun salonları, tiyatro, spor salonları, oyun parkları, hayvanat bahçeleri gibi zorunlu olmayan tüm yerlerin kapatılacağını kaydetti.

Gastronomi alanında çarşamba gününden itibaren restoran ve lokantaların saat 06.00’dan 15.00’e kadar açık kalabileceğini ifade eden Söder, süpermarketler, bankalar ve akaryakıt istasyonları için böyle bir sınırlamanın bulunmadığını ve saat 22.00’ye kadar açık kalacaklarını kaydetti.

Öte yandan Almanya bugün Avusturya, İsviçre, Fransa, Lüksemburg ve Danimarka sınırlarında kontrollere başladı.

Güncelleme-13:26
DÜNYADAKİ VAKA SAYISI ÇİN’İ GEÇTİ

Koronavirüs salgınında, dünya çapındaki vaka sayısı ilk kez Çin içindeki sayıyı geçti. Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre, bugün itibarıyla Çin’deki sayı 80 bin 860 olarak verilirken, diğer ülkelerdeki toplam sayı 87 bine yükseldi.

Dünya Sağlık Örgütü geçtiğimiz hafta Avrupa’yı salgının merkezi ilan etmişti. Çin dışındaki en önemli ‘merkez’ ise 1800’den fazla kişinin öldüğü, yaklaşık 25 bin teyit edilmiş vaka bulunan İtalya.

Grafikteki sarı çizgi Çin dışında dünyada tespit edilen vakaları, turuncu çizgi ise Çin’i temsil ediyor. Ortadaki yeşil çizgi ise tüm dünyadaki vakaları simgeliyor.

Güncelleme-13:18
ALMANYA, BELÇİKA VE ABD’DE YENİ VAKALAR

Almanya, Belçika ve ABD’de yeni koronavirüs vakaları tespit edildi.

Dünya genelindeki koronavirüs vakalarının taikip edildiği worldometers.info’da yer alan bilgilere göre, Almanya’da 402, Belçika’da ise 172 yeni vaka tespit edildi. ABD’de tespit edilen yeni vaka sayısı ise 122.

Söz konusu ülkelerdeki toplam vaka sayıları şöyle gerçekleşti:

Almanya – 6215

Belçika – 1058

ABD – 3802

Güncelleme-12:43
İNGİLTERE’DE ÖLÜ SAYISI 35’E ÇIKTI

İngiltere’de koronavirüs (Covid-19) sebebiyle ölenlerin sayısı 35’e yükselirken, virüsten etkilenenlerin sayısı ülke genelinde 1395’e ulaştı.

Güncelleme-11:29
BAHREYN’DE İLK ÖLÜM KAYDEDİLDİ

Bahreyn’de yeni tip koronavirüs kaynaklı ilk ölüm kaydedildi.

Güncelleme-11:10
3 ÜLKEDE DAHA KORONAVİRÜS NEDENİYLE OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDİLDİ

Çekya, Lübnan ve Peru’da, yeni tip koronavirüs nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi.

Çekya Başbakanı Andrej Babis, olağanüstü kabine toplantısı sonrası düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) yayılmasını engellemek amacıyla 24 Mart’a kadar ülke genelinde karantina uygulanacağını söyledi.

Güncelleme-10:52
KAMU ÇALIŞANLARI 16 GÜN İŞE GİTMEYECEK

Suudi Arabistan, yeni tip koronavirüsten korunma tedbirleri kapsamında kamu çalışanlarının 16 gün işe gitmemesi yönünde karar aldı.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’da yer alan habere göre, hükümet; sağlık, emniyet, elektronik güvenlik merkezi ve ordu bünyesindekiler dışındaki kamu çalışanlarının 16 gün iş yerlerine gitmemesini kararlaştırdı.

Eczaneler ve marketler dışındaki çarşılar, alışveriş merkezleri, erkek ve kadın kuaförleri ile güzellik merkezlerinin kapatılması için de talimat veren hükümet, bahçeler, sahiller, kamplar gibi gezi alanlarında toplanmaların da önlenmesini istedi.

Yine bu kapsamda, tüm kamu ve özel kuruluşlara ait hizmet sektörleri için uzaktan elektronik sistemlere geçişin teşvik edilmesi kararı alındı.

Sağlık Bakanlığı’ndan dün yapılan yazılı açıklamada, 15 kişide daha virüs tespit edilmesiyle ülkedeki vaka sayısının 118’e yükseldiği bildirilmişti.

Doğu Bölgesi Belediyesi dün akşam semt pazarları ile eğlence merkezlerinin, Cidde ve Riyad belediyeleri de eczane ve marketler haricinde alışveriş merkezlerinin kapatılmasına karar vermişti.

Güncelleme-10:38
İRAN’DA UZMANLAR MECLİS ÜYESİ KORONAVİRÜSTEN ÖLDÜ

İran’ın yarı resmi ajansı Tasnim’e göre, Uzmanlar Meclisi Üyesi Ayetullah Haşim Bathai Gulpeyagani, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedavisi gördüğü hastanede 78 yaşında yaşamını yitirdi.

Güncelleme-10:25
UKRAYNA’DA TÜM İŞLETMELER KAPATILDI

Ukrayna’da koronavirüsün yayılmasını önlemek için yeni önlemler alınmaya devam ediyor. Lviv ve Odesa kentlerinde geniş kapsamlı kısıtlamalara gidiliyor.

Ukrayna’nın Odesa ve Lviv kentlerinde 16 Mart Pazartesi gününden itibaren koronavirüs önlemleri kapsamında eczane ve gıda marketleri dışındaki tüm dükkanların, kafe, restoran, gece kulübü, spor salonu, sinema, müze, alışveriş merkezi ve sokak pazarların geçici süreliğine kapatılacağı açıklandı. Bankaların faaliyetlerine devam etmesi bekleniyor. Odesa Belediye Başkanı Gennadiy Trukhanov, kentte 10’dan fazla kişinin bir araya geldiği tüm işletmelerin kapatılacağını, gerek görülmesi halinde kısıtlamaların genişletilebileceğini açıkladı. Lviv Belediye Başkanı Andriy Sadovyi de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla alınan önlemleri duyurdu. Aynı yasakların ülkenin diğer kentlerinde de uygulanabileceği belirtiliyor.

Ukrayna’da şu ana kadar koronavirüs tespit edilen 3 kişiden biri hayatını kaybetti. Ülkede 3 Nisan tarihine kadar tüm eğitim kurumları tatil edilmiş, toplu etkinlikler ertelenmiş, yabancıların ülkeye girişi yasaklanmış, hava yolu yolcu ulaşımı durdurulmuştu.

Güncelleme-09:45
İRAN’DA UZMANLAR MECLİSİ ÜYESİ ÖLDÜ

İran’da Uzmanlar Meclisi Üyesi Ayetullah Haşim Bathai Gulpeyagani, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle hayatını kaybetti.

İran’ın yarı resmi ajansı Tasnim’e göre, Uzmanlar Meclisi Üyesi Bathai, Kovid-19 tedavisi gördüğü hastanede 78 yaşında yaşamını yitirdi.

Çin’de ortaya çıkan Kovid-19, İran’da ilk olarak 19 Şubat’ta Kum kentinde görülmüş, ardından ülkenin tamamına yayılmıştı.

İran Sağlık Bakanlığı, dün itibarıyla ülkede can kaybının 724’e yükseldiğini, vaka sayısının ise 14 bine yaklaştığını açıklamıştı.

Güncelleme-08:30
ÇİN’DE 14 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Çin’de koronavirüs (Kovid-19) salgınında ölü sayısının 3 bin 213 olduğu bildirildi.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonundan yapılan açıklamada, Kovid-19 nedeniyle son 24 saatte hepsi Hubey eyaletinde olmak üzere 14 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Çin ana karasında yeni tip koronavirüs salgınında yaşamını yitirenlerin sayısının 3 bin 213’e çıktığı ifade edilen açıklamada, son bir gün içinde 16 yeni vakanın tespit edilmesiyle toplam vaka sayısının 80 bin 860’a yükseldiği ve bunlardan 9 bin 898’inin tedavi altında olduğu kaydedildi.

Açıklamada, bugüne kadar iyileşerek taburcu edilenlerin sayısı 67 bin 749 olarak belirtildi.

*****

ABD’de yeni tip koronavirüs kaynaklı vaka sayısının 3 bin 500’e yaklaştığı ve ölü sayısının ise 65’e yükseldiği bildirildi.

Ülkedeki koronavirüs salgınına ilişkin verileri takip eden Johns Hopkins Üniversitesinin açıkladığı güncel rakamlara göre, ABD genelindeki koronavirüs vaka ve ölü sayısı artmaya devam ediyor.

Ülkedeki 50 eyaletin 49’unda görüldüğü rapor edilen koronavirüsten dolayı hayatını kaybedenlerin sayısı pazar akşamı itibariyle 65’e, vaka sayısı ise 3 bin 485’e yükseldi.

Söz konusu ölümlerin 42’si, virüsün ABD’de ilk görüldüğü eyalet olan Washington’dan rapor edilirken, Kaliforniya’da 6, Florida’da 4 ve New York’ta da 3 ölüm gerçekleşti.

SENATÖR GRAHAM’İN TESTİ ‘NEGATİF’ ÇIKTI

Öte yandan koronavirüs ihtimaline karşı kendini karantinaya aldığını açıklayan Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, pazar akşamı Twitter hesabından yaptığı açıklamayla koronavirüs testinin “negatif” çıktığını duyurdu.

Bu süreçte kendisine destek veren herkese teşekkür eden Graham, Kongreye dönerek Başkan Trump ve Kongreye koronavirüsle mücadelede destek vermeye devam edeceğini ifade etti.

Amerikan medyası, Washington eyaletinde bugün klinik ortamda ilk aşı denemelerinin başlayacağını açıklamıştı.

Sağlıklı 45 gönüllü denek üzerinde başlayacak aşı testlerinin başarıyla sonuçlanması durumunda ilgili federal kurumlardan onay alabilmesi ve halkın kullanımına sunulabilmesi için yetkililer 12 ila 18 ay arasında bir süre öngörüyor.

ABD Başkanı Trump, cuma günü yaptığı açıklamayla, yeni tip koronavirüs nedeniyle ülke genelinde “ulusal acil durum” ilan etmişti.

Pazar günü ise ABD Merkez Bankası (Fed), politika faiz oranını yüzde 0-0,25 aralığına çekmiş ve 700 milyar dolarlık parasal genişleme adımını başlatmıştı.

TÜRKİYE’DE VAKA SAYISI 18’E YÜKSELDİ!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni tespit edilen koronavirüs vakalarının olduğunu açıkladı.

Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Açıkladığımız ilk vakanın gözlem altında tutulan çevresindeki iki kişiye tanı konmuştur. Avrupa ülkelerinden gelmiş yedi, Amerika’dan gelmiş üç vakamız var. Durum üzücü ama… Tespit edilmiş her vaka, her izolasyon hepimiz için emniyettir” dedi.

Bakan Koca, yeni vaka sayısının anlaşılamaması üzerine ikinci bir açıklama yaptı. Açıklama şöyle:

“Az önce açıklanan ve yeni olan vaka sayısı, toplam 12’dir. Bunlardan 2’si ilk vakamızın temas çevresindendir. Şu ana kadar toplam vaka sayımızsa 18’dir. Vaka sayısı bilgisi açık, tam olarak bu şekildedir.”

İçişleri Bakanlığı’nca Türkiye ile Gürcistan arasındaki Sarp Sınır Kapısı’nın koronavirüs tedbirleri kapsamında, karşılıklı olarak geçici süreyle yolcu trafiğine kapatılması kararı alındığı duyuruldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, koronavirüs tedbirleri kapsamında bakanlığa bağlı tüm kütüphanelerin 30 Mart’a kadar okuyucu hizmetlerine kapatıldığını duyurdu.

FRANSA’DA CAN KAYBI 120’YE ÇIKTI

Fransa’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 120’ye, vaka sayısı ise 5 bin 400’e çıktı. Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran, virüs bulaşan kişi sayısının 900 kişi artarak 5 bin 400’e ulaştığını, hastaların 400’ünün yoğun bakımda tedavi gördüğünü söyledi.

İSPANYA’DA VAKA SAYISI 1600 ARTTI

İspanya Sağlık Bakanlığı’ndan verilen rakamlara göre, İspanya’da Kovid-19’da şimdiye kadar açıklanan “günlük verilerde en yüksek artış” bugün kaydedildi. Son 24 saatte 96 artışla ölü sayısı 288’e ulaştı. Vaka sayısı ise 1600’den fazla artarak 7 bin 753 oldu.

ALMANYA’DA SALGIN YAYILDI

Almanya’da koronavirüsün yayılma hızı artmaya başladı. 9 Mart’ta 1040 olarak açıklanan vaka sayısı, bugün 5 bin 54 kişiyi buldu. Virüs salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 10’a çıktı.

İSVİÇRE’DE BİR GÜNDE 841 VAKA ORTAYA ÇIKTI

İsviçre Federal Halk Sağlığı Ofisi’nin (BAG) açıkladığı rakamlara göre, düne göre 841 artan toplam Kovid-19 vaka sayısı, 2 bin 200’e yükseldi, ölü sayısı da 14’e çıktı. Ülkede alınan tedbirler kapsamında, tüm kantonlardaki okullarda eğitime ara verildi. İtalya sınırındaki Ticino kantonu ile Basel kantonunda ise “acil durum” ilan edildi.

LATİN AMERİKA ÖNLEM ALIYOR

Güney Amerika ülkeleri Ekvador ve Bolivya, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını karşısında bir dizi önlem alıyor.

Covid-19 nedeniyle 2 kişinin öldüğü Ekvador’da alınan tedbirleri açıklayan Devlet Başkanı Lenin Moreno, virüsün yayılmasını engellemek için seyahat ve ticari faaliyetlerin yarından itibaren kısıtlanacağını duyurdu.

Moreno, ülkede yalnızca temel ihtiyaç malzemesi ve ilaç alımları, hastane ve işe gidiş gelişler, yaşlı, engelli ya da ağır hastaların bakımları için yapılan seyahatlere izin verileceği bilgisini paylaştı.

Ticari faaliyetleri de kısıtlayan Moreno, temel ihtiyaç ve tıbbi malzeme, evcil hayvan yemleri, iletişim ürünleri satan iş yerlerinin yanı sıra bankacılık hizmetlerinin devam edeceğini belirtti.

Restoranların da yalnızca evlere servis yapabileceğini vurgulayan Moreno, polisin, kısıtlamalara uyulup uyulmadığını denetleyeceğini ve gerekli görüldüğü takdirde askerin de kullanılacağı bilgisini paylaştı.

BOLİVYA KAPIYI KAPATTI

Yeni tip koronavirüs salgınından 11 vatandaşı etkilenen Bolivya’daki geçici Devlet Başkanı Jeanine Anez, 18 Mart’tan itibaren Avrupa Birliği ülkeleri ile İngiltere, İrlanda ve İran’dan gelenlere kapıların kapatılacağını kaydetti.

Ülkede diskotek, bar ve eğlence mekanlarındaki bütün partilerin yasaklandığını duyuran Anez, gece eğlenceleri ve aktiviteleri, spor faaliyetleri ve sinemaların da durdurulduğunu belirtti.

Yeni tip koronavirüsten (Kovid-19) ölenlerin sayısının 5’e, virüse yakalananların sayısının da 313’e yükseldiği Avustralya’da, 14 günlük karantina süresine uymayanlara para ve hapis cezası verileceği açıklandı.

AVUSTRALYA’DA KARANTİNAYA UYMAYANA PARA VE HAPİS CEZASI

Avustralya Başbakanı Scott Morrison’un, yurt dışından dönen herkesin kendilerini 14 gün süreyle karantinaya alması ve uluslararası yolcu gemilerinin 30 gün boyunca Avustralya limanlarına yanaşamayacağını açıklamasının ardından eyalet hükümetleri harekete geçti.

Yeni Güney Galler (NSW), Queensland ve Victoria eyalet başbakanları yaptıkları açıklamalarda, bugünden itibaren yürürlüğe giren yeni kurallara uymayanlara para ve hapis cezası uygulanacağını duyurdu.

Kendilerini tecrit etmeleri gerekirken buna uymayanlara Victoria’da 20 bin, Queensland’da 13 bin ve NSW’de 11 bin dolara kadar para ve 6 aya kadar hapis cezası verilebilecek.

Karantina kurallarına uymayanların, güvenlik birimlerinin rastgele kontrolleriyle takip edileceği belirtildi.

Yaşları 78- 95 arasında değişen 5 kişinin Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği Avustralya’da toplam vaka sayısı 313’e ulaştı.

PERU’DA ‘ULUSAL ACİL DURUM’ İLAN EDİLDİ

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) “pandemi” ilan ettiği yeni tip koronavirüsün yayılmasına karşı Peru’da Ulusal Acil Durum ilan edildi.

Peru Devlet Başkanı Martin Vizcarra, yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, “Ulusun yaşamını olumsuz etkileyen koronavirüs nedeniyle ortaya çıkan ciddi durumlardan dolayı Bakanlar Kurulunda, ulusal acil durum ilan edilmesini kapsayan kararnameyi oy birliğiyle onayladık. 15 gün geçerli olacak bu önlem, halkımızın zorunlu olarak karantinada kalmasını kapsıyor” dedi.

Acil durumun geçerli olacağı süre zarfında gıda ve ilaç tedariğinin yapılacağını belirten Vizcarra, Peru Polisi ve Silahlı Kuvvetlerinin kamu hizmetlerinin garanti altına alınması için gerekli önlemleri alacağını söyledi.

Halkın yalnızca temel ihtiyaçları için kamuya açık alanları kullanabileceğini söyleyen Vizcarra, “Acil durum süresince özgürlük, kişisel güvenlik, evin dokunulmazlığı, toplanma ve ulusal topraklarda geçiş ilgili anayasal hakların kullanılması sınırlandırılmıştır” ifadesini kullandı.

Vizcarra, ülke sınırlarının kapatıldığını, hava, kara, deniz ve nehir yoluyla uluslararası yolcu taşımacılığının askıya alındığını ancak kargo ve ticari taşımacılığın durdurulmadığını sözlerine ekledi.

Acil durumun, temel ihtiyaçlara erişimi kısıtlamadığına dikkati çeken Vizcarra, alınan önlemlerin, eczane, banka ve temel ihtiyaçları karşılayan ticari kuruluşları kapsamayacağını vurguladı.

Nüfusu 32 milyonu aşan Güney Amerika ülkesi Peru’da Covid-19 virüsü 71 kişide görüldü.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir