11 Aday’ın yarıştığı ”Kuzey Kıbrıs’ta” kritik seçim

Example HTML page

Adanın kuzeyinde bugün yeni cumhurbaşkanını belirlemek için seçim var. Ankara’nın açıkça müdahil olduğu 11 adaylı yarışta anayasa değişikliği için de oy kullanılacak.

HABER ETKİN / DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ankara’nın seçim rüşvetleri ve ‘Maraş açılımı’nın gölgesinde bugün Kuzey Kıbrıs’ta halk yeni cumhurbaşkanını seçmek üzere sandık başına gidecek. 26 Nisan’da yapılması gereken ancak salgın sebebiyle 11 Ekim’e ertelenen seçimde 11 aday yarışıyor.

1974’ten sonra 10’uncu kez sandığa gidilecek Kuzey Kıbrıs’ta Cumhurbaşkanlığı seçiminin yanı sıra, yüksek mahkeme yargıçlarının sayısının artırılmasını öngören anayasa değişikliği için da halk oylaması yapılacak.

Seçimde kayıtlı 198 bin 867 seçmenin 738 sandıkta oy kullanabilecek.

Seçimlere katılan adayın kazanabilmesi için kullanılan geçerli oyların salt çoğunluğunu alması gerekiyor. Adayların hiçbiri salt çoğunluğu sağlayamazsa seçim 7 gün sonra en çok oy alan iki aday arasında yineleniyor ve ikinci turda en çok oy alan aday cumhurbaşkanı seçiliyor.

En çok adaylı seçim

Bugüne kadarki en çok adayın katıldığı seçimde 7’si bağımsız 11 isim yarışıyor. Çekişmeli geçmesi beklenen seçimde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı ve Başbakan Ersin Tatar, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı Erhan Arıklı, Milliyetçi Demokrasi Partisi’nin adayı Fuat Çiner, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Demokrat Parti (DP) Lefkoşa Milletvekili Serdar Denktaş, Alpan Uz, Mustafa Ulaş, Ahmet Boran ve Arif Salih Kırdağ yarışacak.

Seçimin bağımsız aday mevcut cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile AKP ve Ankara’nın desteklediği başbakan Ersin Tatar arasında geçmesi bekleniyor.

Covid-19 Önlemleri Alınacak

Seçim, Covid-19 salgını nedeniyle önceki yıllara göre farklı bir atmosferde geçecek. Seçmenler, oyunu kullanmak için sandık kurullarının odasına maskeyle girebilecek ve görevliler seçmenlere eldiven verecek.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir