Zor günler kapıda: Daralma dönemi
Zor günler kapıda: Daralma dönemi
Fitch Ratings’e göre Türkiye ekonomisini zor günler bekliyor. Enflasyon satınalma gücünü azaltacak, yatırımlar baltalanacak, ekonomide net yavaşlama yaşanacak.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türk ekonomisinin 2018’in ikinci yarısında resesyonda olacağını, yıllık bazda etkilerin 2019’da daha telaffuz edilir hale geleceğini belirtirken, büyümenin tahmin dönemi boyunca trendin altında kalacağını öngördü.
Fitch Ratings, dolar/TL paritesinin 6.2 TL civarında istikrar kazanmasını ve tahmin dönemi boyunca bu civarda seyretmesini beklerken, Türkiye’nin bir IMF programı veya sermaye kontrolleri uygulamayacağını öngördüğünü bildirdi.
Fitch Ratings, yayımladığı ‘Global Ekonomik Görünüm-Eylül 2018’ raporunda Türkiye ’nin enflasyon tahminini bu yıl için yüzde 20, 2019 için yüzde 10.8’den yüzde 15’e ve 2020 için yüzde 9.5’ten yüzde 10’a çıkardı. Kuruluş büyüme beklentisini 2018 için yüzde 3.8, 2019 için yüzde 1.2 ve 2020 için yüzde 3.9 olarak korudu.
Önceki gün açıklanan Yeni Ekonomik Program’da enflasyon tahmini bu yıl yüzde 20.8 olarak açıklanmış, 2019 için yüzde 15.9 ve 2020 için yüzde 9.8 rakamları öngörülmüştü.
Yatırıma balta
Raporda, kurlardaki zayıflığın, yüksek net döviz açığı olan özel sektörü gereceğini ve çeşitli kanallar yoluyla bankalar üzerinde baskı yaratacağını belirten Fitch, bunun kredi temin edilebilirliğinde azalmaya yol açacağını vurguladı. “Buna ek olarak, enflasyon satın alma gücünü azaltacak ve güven etkileri özel tüketimi ve yatırımı baltalayacak” değerlendirmesinde bulunan Fitch, yüksek frenkanslı verilerin çeyrek sonunda net bir yavaşlama gösterdiğini ve temmuz-ağustos anket verisinin 2018 3. çeyrekte daralmaya işaret ettiğini vurguladı.
Tahminlerini düşürdü
Fitch, temel senaryomuzda, yurtiçi siyasi ortam nedeniyle bir IMF programı veya sermaye kontrolleri uygulanmasını öngörmüyor. Enflasyonun tahmin dönemi boyunca, yavaşlayacak ekonomik aktiviteye rağmen, çift hanelerde kalmasını beklerken, politika belirmemede erken bir gevşeme kur üzerinde piyasa baskısının yinelenmesine yol açabilir kurda zayıflık özel sektörü sıkıştıracak ve çeşitli kanallarla bankalar üzerinde baskı yaratacak uyarısında bulundu.
Fitch raporda, ABD ve Çin arasındaki ticari sürtüşme nedeniyle dünya ekonomisi için büyüme tahminlerini aşağı çekerken, Avro Bölgesi, Çin ve gelişmekte olan piyasalar için beklentilerini de aşağı yönlü revize etti. Ancak ABD için tahminini yükseltti. 2018’de global büyümenin yüzde 3.3’e ulaşacağını ancak 2019’da yüzde 3.1’e (3.2) gerileyeceğini öngören Fitch, 2020’de büyümenin yüzde 3 olacağını tahmin etti.
YEP hayal kırıklığı yarattı
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı Yeni Ekonomi Programı (YEP), yabancı yatırımcılarda olumlu karşılık bulmadı. ABD merkezli finans ajansı Bloomberg, “Piyasa özellikle batık krediler hakkında daha somut adımlar bekliyordu.
Albayrak’ın açıklamaları yatırımcıların kaygılarını dindiremedi” değerlendirmesi yaparken, Ajansa konuşan Credit Agricole SA’dan stratejist Guillaume Tresca, “Açıklama hem tahminler hem de hedefler açısından hayal kırıklığı yarattı. Bankalar ve özel sektörün döviz borcuna ilişkin somut hiçbir şey yok. Batık kredileri ne olacağı söylenmedi” dedi. Bloomberg’de Marcus Ashworth imzalı bir başka analizde “Bir fırsat daha kaçtı” yorumu yer aldı. Ashworth “Yeni planda öngörüler öncekilere göre daha makul ancak hâlâ çok iddialı. Gelecek yıl yüzde 2.3’lük büyüme oranının nasıl yakalanacağı belirsiz ancak en azından yüzde 5.5’ten bu noktaya çekilmiş oldu. 2020’de enflasyonda tek hane hedefi gerçekçi değil. Batık krediler konusunda bir strateji olmaması en büyük hayal kırıklığı oldu. Hükümetin krizin çözümü konusunda bir fikri yok görünüyor. Enflasyon ve kurdaki artış sürecek gibi” dedi.
FT: Kaygı verici
İngiliz The Financial Times gazetesi de “batık krediler ve yüklü döviz borcuyla karşı karşıya olan bankaları destekleme strateji ortaya konmaması hayal kırıklığı yarattı” yorumuna yer verdi. Gazeteye göre, kamu harcamaları ve kamu yatırımlarındaki tasarrufa dair ayrıntı verilmemesi de soru işaretlerine neden oldu. Teneo Intelligence danışmanlık şirketinden Wolfango Piccoli, gayrimenkul alanına yoğunlaşan Emlak Bankası’nın tekrar yapılandırılması ve zor durumdaki emlak sektörünün finansmanına liderlik etmesinin kaygı verici olduğunu söyledi.
IMF Dış İlişkiler Müdürü Gerry Rice de, Türkiye’nin açıkladığı yeni tedbir ve tahminleri not ettiklerini belirterek, birkaç hafta içinde yapılacak toplantıda Fon’un kendi makroekonomik tahminlerini duyuracağını söyledi.