Umutsuzluk içinde bekliyoruz ;’‘Şu anda tek derdimiz karnımızı doyurmak’

Example HTML page

Koronavirüs salgını nedeniyle iş akitleri askıda olan 300 binden fazla mevsimlik turizm emekçisi zor durumda. İşçiler, “Yarını göremiyoruz. Karamsarlık içinde bekliyoruz. Şu anda tek derdimiz karnımızı doyurmak” diyor

BirGün Gazetesinden Aycan KARADAĞ‘ın haberine BirGün’e konuşan Bodrumda ki mevsimlik turizm işçileri şu ifadelerde bulundu;

Koronavirüs salgını dolayısıyla otellerin doluluk oranlarında büyük düşüş yaşandı. Türkiye Otelciler Birliği’nin (TÜROB), dünya çapında veri ve analiz şirketi STR’nin Mart 2020’ye ilişkin verilerinden hareketle yaptığı araştırmaya göre, Türkiye’nin mart ayı otel dolulukları, 2019’un aynı dönemine yüzde 55,2 azalarak yüzde 28,6’ya geriledi. Bu nedenle iş akitleri askıda olan 300 binden fazla mevsimlik turizm emekçisi zor durumda. Bodrum’da çalışan mevsimlik turizm işçileri BirGün’e konuştu.

UMUTSUZLUK İÇİNDE BEKLİYORUZ

Yat kaptanı Mustafa Uyan, gelecek için kaygılı olduklarını dile getirdi. “Bize sadece ‘bekleyin’ deniyor. Şu anda bize bir ödeme yapılmıyor” diyen Uyan, şöyle devam etti: “Normalde 6 ay çalışıyorduk. Şimdi ise tam bir bilinmezlik hâkim. Ne devletten yardım alıyoruz ne de başka yerden. Diğer işkolları için de bu böyledir ama bizde durum gerçekten çok kötü. Yarını göremiyoruz. Karamsarlık içinde bekliyoruz. Şu anda tek derdimiz karnımızı doyurmak. Başka bir şey düşünemiyoruz. Faturalar, kredi kart borçları, yazın ödemeyi planladığım borçlar var. Her şey birikti. Sezonluk işçiler genelde kışın borç yapar, yazın öder. Şu an ödeyemiyoruz. Bu konuda da kimse yardımcı olmuyor bize. Mağduruz. Devletin bin liralık bir yardımı var da, bin lira neye yetecek… Umutsuzluk içinde bekliyoruz.”

Bir otelde kat hizmetlerinde çalışan Pınar Üncü, ailece turizm sektöründe çalıştıklarını ve bu dönem eve hiçbir maaş girmediğini belirtti. Üncü, “Ben zaten mart ayında askıdaydım. Nisanda işbaşı yapacaktım. Asistanlar aradı bizleri. Askı sürecinin devam ettiğini söyledi. Koronavirüsten dolayı malum, oteller kapalı” dedi.

Kendisi gibi iki çocuğunun da turizm sektöründe çalıştığını söyleyen Üncü, “Onlar da bu süreçte çalışamıyorlar. Eve bu dönemde hiçbir gelir girmiyor. Zor bir süreç bizim için. 20 yıldır çalışıyorum ben. Böyle bir süreç görmedim. Faturalar birikmeye başladı. Faturamı ödeyemediğim için telefonum şu an aramalara kapalı. Yani zorlanıyoruz. Umarım bu süreç bir an önce geçer. Devletin bu dönemde bize destek olmasını bekliyoruz. Önümüzdeki ay destek olacağı söyleniyor. Biz de sabırsızlıkla bekliyoruz” diye konuştu.

ZATEN KIŞIN ÇALIŞAMIYORUZ

Aşçı olarak görev yapan Ali Yeni ise, “İş akitlerimiz askıda. Bu sezon normalde başlamıştı. Bu dönem evdeyiz. Turizm işçilerinin hiçbirinin hiçbir geliri yok şu an. Herkes çok zorlanıyor. Zaten kışın çalışamıyoruz. Paramız biterken şimdi böyle bir durum olması tüm işçileri zorluyor. Ben emekliyim zaten. Köyde Allah’tan bir evim var. Yoksa halim içler acısı. Diğer işçiler ise çok zor durumda. Maske bile alamıyoruz. Turizm işçilerinin bu dönemde görülmesi ve onlara destek olunması lazım. Yoksa çok kötü olacak bizler için ifadelerini kullandı.

BU İNSANLARIN SUÇU TURİZMDE ÇALIŞMAK MI?

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, turizm sektöründeki işletmeci ve çalışanların sorunlarını Meclis’e taşıdı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yanıtlaması talebiyle yazılı soru önergesi veren Girgin, “Covid-19 salgını sonrasında turistlerin tercihlerinde ve sektörün dinamiklerinde köklü bir değişim yaşanacağı ortada ve turizm sektörü 2020 yılı için ayakta kalabilmenin derdinde. Gelinen noktada sektör de çaresiz sektör çalışanları da” dedi. Sektör çalışanlarının çok zor durumda olduğunu vurgulayan Girgin, “Salgından en çok etkilenen sektörlerin başında yer alan turizmde, hem mevcut çalışanlar işini kaybediyor hem de sezonluk çalışan işçiler işbaşı yapamıyor. Çalıştığı otelden 6 ay önce işten çıkarılan turizm işçileri başka yere müracaat etse askıda çalışan olarak görüldüğü için kendisine iş verilmiyor. Askıda göründüğünden işsizlik maaşı da alamıyor. Şu anda salgından dolayı işbaşı da yapamıyorlar. Bu insanların suçu turizmde çalışmak mı?” diye sordu.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir