TÜSİAD Başkanı Orhan Turan: Düşük TL ve ucuz iş gücü ile rekabet sürdürülebilir değil

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, Türkiye’nin düşük TL ve ucuz iş gücü ile rekabet etmesinin sürdürülebilir olmadığını belirtti. Turan ayrıca enflasyonun üzerinde, refah payı olan bir asgari ücret artışı olabileceğini söyledi.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, 2023 yılı asgari ücret konusunda da yorumlarda bulundu. Turan, “Enflasyonun üzerinde, refah payı olan bir asgari ücret artışı olabilir. İşveren çalışanını enflasyona karşı korumak zorunda” dedi.

Dün Bloomberg HT televizyonuna konuşan Turan ayrıca ucuz iş gücüne dayalı stratejiyi de değerlendirdi.

UCUZ İŞ GÜCÜ VE DÜŞÜK TL SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL

Turan, “Düşük TL ve ucuz iş gücü ile Türkiye’nin rekabet gücünün sürdürülebilir olabileceğini düşünmüyorum. Bu, 50 yıl önce Uzak Doğu’nun stratejisiydi. Rekabetçi kur ucuz, iş gücüyle ihracatı büyütmek. Bunları yaptığınızda 5-6 ay nefes alıyorsunuz ama sürdürülebilir hale getiremiyorsunuz.” dedi.

Turan, şirketlerin iş gücü ve enerji verimliliğini artırarak marka ve dağıtım kanalına yatırım yapması gerektiğini, aksi takdirde ihracatın katma değer yaratamayacağını belirtti.

‘İHRACATTAKİ YAVAŞLAMAYI GÖRÜYORUZ’

İhracatın Euro-Dolar paritesinden olumsuz etkilendiğini belirten Turan eylülden itibaren ihracattaki yavaşlamayı net bir şekilde gördüklerini dile getirdi. Turan, işletme sermayesi ve şirketlerin krediye erişimi hakkında yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı:

“2022’de şirketlerin işletme sermayesi ihtiyacı arttı. Geçen yıl 100 bin dolar işletme sermayesi olan bir şirketin 200, hatta 400 bin dolara ihtiyacı var. Reel sektörün finansmana erişimi rahat olmalı. Son dönemde finansmana erişim ihracatçı firmalar dışında çok kolay değil. Ticari kredilere erişimin rahat olduğunu keşke söyleyebilseydik. Yatırım kredilerine ulaşmak, uzun vadeli kredi almak kolay değil. Şirketler için kredi limitlerinin artması gerek.”

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir