Türkiye’de 24 Temmuz basın bayramı; Gazetecilere özgürlük mücadele gününe dönüştü

24 Temmuz sansürün kaldırılışının yıl dönümü ve Bayramı. Türkiye’de gazeteciler ise bu günü basın özgürlüğü için mücadele günü olarak karşılıyor. Ve bugün Türkiye’de 134 gazeteci hapis, yüzlercesi yargı kıskacında. 10 bini aşkın işsiz gazeteci var, iş bulabilenlerin çoğu ise güvencesiz. Medyanın yüzde 95’i ise iktidar kontrolünde. 24 Temmuz dolayısıyla açıklama yapan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) gazetecilere özgürlük talep etti.

24 Temmuz sansürün kaldırılışının yıl dönümü ve Bayramı. Türkiye’de gazeteciler ise bu günü basın özgürlüğü için mücadele günü olarak karşılıyor. Ve bugün Türkiye’de 134 gazeteci hapis, yüzlercesi yargı kıskacında. 10 bini aşkın işsiz gazeteci var, iş bulabilenlerin çoğu ise güvencesiz. Medyanın yüzde 95’i ise iktidar kontrolünde. 24 Temmuz dolayısıyla açıklama yapan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) gazetecilere özgürlük talep etti.

TGC: GAZETECİLER SANSÜR KISKACINDA

TGC açıklamasında 24 Temmuz’un İkinci Meşrutiyetle (1908) birlikte basından sansürün ilk kez kaldırılışını simgelediğine dikkat çekerek “O gün gazeteciler, yayıncılar olağanüstü bir dayanışma göstererek gazetelerine, matbaalarına görevlerini yapmaya gelen sansür memurlarını içeriye almıyorlar. Ertesi gün ilk kez gazeteler sansürsüz yayımlanıyor. Bu nedenle 24 Temmuz, meslek örgütlerince 1971’e kadar basın bayramı olarak kutlanıyor” ifadelerine yer verdi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından basın kartı verilmeyen gazeteci sayısının 1954’ü bulduğuna dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “24 Temmuz’da gazetecilik mesleği tarihin en güç döneminden geçerken, gazeteciler işsizlik, sansür, oto sansür, davalar ve gözaltılarla baskı altında tutulmaya devam ediyor. Gazetecilerin görevlerini özgürce yapmalarına müdahale edilerek halkın haber alma hakkı engelleniyor. “Şeffaflık ve basın özgürlüğü çağdaş demokrasilerin olmazsa olmazıdır. Çok sesli çağdaş bir toplum olabilmenin yolu, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılmasından geçiyor. Gazetecilerin düşünceleri ve haberleri nedeniyle hedef gösterilmediği, işten atılmadığı, gözaltına alınmadığı, tutuklanmadığı bir Türkiye’de 24 Temmuz’u bayram olarak yaşamayı diliyoruz.”

TGS: KUTLAMIYORUZ!

TGS’den yapılan açıklamada, sansürün kaldırılışının 111. yıl dönümünde sansüre daha fazla maruz kalınan bir dönemden geçildiğine dikkat çekilerek şu verilere yer verildi:

  • 134 gazeteci cezaevinde
  • Türkiye, dünya basın özgürlüğü sıralamasında 157. sırada
  • 10 bini aşkın işsiz gazeteci var
  • Yüzlerce basın kartı iptal edilmiş durumda
  • Medyanın yüzde 95’i iktidar kontrolünde
  • İnternet gazetecileri güvencesiz
  • Yerel gazeteler resmi ilân kıskacında
  • Medya çalışanlarının çoğu sendikasız, toplusözleşmesiz

“Türkiye böyle bir baskı dönemini yaşıyorken ‘Basın Bayramı’ demek de o günü kutlamak da zül” denilen açıklamada, “Unutulmamalı ki hükümet-patron sansürü kaldırılınca, gazeteciler üzerindeki baskılar son bulunca, cezaevlerindeki meslektaşlarımız özgür kalınca, medya dördüncü kuvvet olarak işlevini yine yerine getirebilince kazanan tüm Türkiye olacaktır. Bayram kutlayabildiğimiz günleri getirene kadar 24 Temmuz bizim için sadece tarihte bir gündür. Gazeteciler haklarına, toplum haberine sahip çıktığında 24 Temmuz bayram olacaktır” ifadeleri yer aldı.

TUTUKLU GAZETECİ AYKOL’DAN MESAJ: DAHA VERİLECEK ÇOK HABERİMİZ VAR

Kapatılan Özgür Gündem Gazetesi eski Eş Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Aykol, tutuklu bulunduğu Sincan 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nden meslektaşlarına mesaj gönderdi.

Hüseyin Aykol, görüştüğü Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Tayip Temel aracılığıyla mesaj gönderdi. HDP’li Temel’im Twitter hesabından, “Gazeteciliğin yüz akı Hüseyin Aykol Hoca’dan tüm gazetecilere cesaret verici selamlar gelmiştir…” notuyla paylaştığı mesajda şu ifadeler yer adlı: “Gazetecilere mesajım: İçerideki gazetecilerden biri olarak ‘Dışarı’daki meslektaşlarıma iyi ve güzel haberler diliyorum. Daha verilecek çok haberimiz var. Hepinize ayrı ayrı selamlar… H. Aykol , 22 Temmuz 2019 Sincan 2 Nolu F Tipi Cezaevi.”

Aykol, “Örgüt propagandası yapmak” gerekçesiyle kesinleşmiş 3 yıl 9 aylık hapis cezası nedeniyle 12 Temmuz’da tutuklanmıştı.

Yeni sistem gazeteci düşmanı

Mahkûm olan gazeteci sayısı son 1 yılda yüzde 47 arttı, 1732 gazeteci işsiz kaldı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, 111 yıl önce basında sansürün kaldırıldığı 24 Temmuz’un Basın Bayramı olarak kutlanması nedeniyle Medya ve Özgürlük raporu hazırladı. İktidarın gazetecilik yapanlara karşı sert tutumunun artarak devam ettiğini belirten İlgezdi, “2017’de bir önceki yıla göre mahkûm olan gazeteci sayısının yüzde 47 arttığı bir ülkede 24 Temmuz utanç bayramı olabilir ancak” diye konuştu. CHP’li İlgezdi’nin raporunda öne çıkan bölümler şöyle;


9 yılda bin 526 mahkûmiyet: Türkiye’de 2009-2017 yılları arasında basın yasasına muhalefet ettiği gerekçesiyle sanık sandalyesine oturan 5 bin 898 gazeteciden 1526’sı mahkûm oldu. 2017 yılında mahkûm olan gazeteci sayısı bir önceki yıla göre yüzde 47 artarken, beraat eden gazeteci sayısı ise yüzde 51 oranında azaldı.

Veriler, 2009-2017 yılları arasında haftada 28 basın emekçisinin şüpheli sıfatıyla savcılıklarda işlem gördüğü Türkiye’de, hakkında dava açılan gazeteci sayısının yüzde 17 arttığını ortaya çıkardı. 
Her hafta ortalama 13 gazeteci sanık oldu: AKP iktidarının ustalık dönemi olarak adlandırdığı 2009-2017 yılları arasında gazeteciler adliye koridorlarında mesai yaptı.

Haftada 13 gazeteci sanık sandalyesine oturarak yargılandı. Özellikle Gezi protestolarının yaşandığı 2013 yılında 1108 gazetecinin mahkemelerde yargılanması dikkat çekti. 2009-2017 yılları arasında hakkında kamu davası açılan gazetecilerin yüzde 26’sı mahkûm oldu. 
Mahkûm gazeteci sayısı bir yılda yüzde 47 arttı: 2009 yılında mahkûm olan 82 gazeteci sayısı 2017 yılında yüzde 160 artarak, 213’e ulaştı. Öte yandan 2017 yılında mahkûm olan gazeteci sayısı 2016’ya göre yüzde 47 artarken, hakkında beraat kararı verilen gazeteci sayısı ise yüzde 51 azaldı. 

13 BİN 227 GAZETECİYE İŞLEM
Adalet Bakanlığı verilerine göre, 2009-2017 yılları arasında Cumhuriyet başsavcılıklarınca toplam 13 bin 227 gazeteci hakkında işlem yapıldı. 2009-2017 yılları arasında mahkûm olan gazeteci sayısında ise yüzde 160 artış yaşandı. Öte taraftan Adalet Bakanlığı’nın 2017 yılına kadar açıkladığı Basın Kanunu’na ilişkin verileri 2018 yılında açıklamaması dikkat çekti. Buna göre geride kalan 9 yılda haftada 28 basın emekçisi şüpheli oldu.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir