TİP Sözcüsü Kadıgil, okullara din görevlileri atanan projeyi Bakan Tekin’e sordu

Example HTML page

ÇEDES Projesi kapsamında okullara din görevlilerinin atanması, TİP Sözcüsü Sera Kadıgil tarafından Meclis’e taşındı ve konu Bakan Yusuf Tekin’e soruldu.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. 

Okullara din görevlilerin atanmasına ilişkin haberlerin hatırlatıldığı açıklamada, “Eskişehir’de; Valilik, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Müftülüğü arasında imzalanan protokolle okullara vaiz ve imamların gönderildiği haberinin ardından şimdi de İzmir’de, 2 bin 496 okulun 3’te 1’ine; vaiz, imam hatip ve kuran kursu öğreticisi kişilerin ‘manevi danışman’ olarak atanmasına ilişkin protokol imzalandığı bilgisi basına ve kamuoyuna yansımıştır” denildi. 

Kadıgil, önergesinde, ÇEDES kapsamında yapılan söz konusu atamaların Anayasa’nın laiklik ilkesine aykırı olduğuna işaret ederek projeye ilişkin sorular yöneltti.

‘NEDEN MANEVİ DANIŞMAN ATANDI?’

TİP Sözcüsü Sera Kadıgil’in Bakan Yusuf Tekin’e yönelttiği sorular şöyle:

1-) “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum Projesi (ÇEDES)” kapsamında manevi danışman adı altında imam, müezzin ve vaiz gibi din hizmetlerinde çalışan kaç kişi atanmıştır?

2-) Zaten müfredatta mevcut olan ve öğretmenler tarafından eğitimi verilen “dini, ahlaki, milli  ve toplumsal değerlerin korunması ile çevre bilincinin oluşturulması” başlıkları için neden ayrıca manevi danışman atanmıştır? Atanan kişilerin pedagojik eğitimleri ve eğitici yetkinlikleri var mıdır?

3-) Mevcut projenin Anayasa’nın laiklik ilkesini ve proje kapsamında sayılan “Diyanet İşleri Başkanlığı ve Gençlik Spor Bakanlığı’na bağlı Gençlik Merkezlerinde buluşmalar, okulda veya çevresinde çocuk iftarlarının düzenlenmesi, kandil buluşmaları, cami etkinlikleri, çocuklardan mehter takımı oluşturmak” gibi etkinliklerin Milli Eğitim Bakanlığı dışında bir kurum tarafından yapılmasının Eğitimde Birlik Yasası’nı ihlal etmesine yönelik değerlendirmeniz nedir?  

‘ÖĞRENCİLERİN VE VELİLERİN RIZASI ALINDI MI?’

4-) Proje kapsamında gerçekleştirilecek etkinlikler için öğrencilerin rızası ve velilerin muvafakati alınmış mıdır?

5-) Türkiye genelinde okullarda görev yapan rehber öğretmen sayısı nedir? Psikolojik danışman bulunmayan okul sayısı nedir?

6-) Son olarak selefiniz Mahmut Özer tarafından 2023 yılında yapılacak 45 bin öğretmen ataması içerisinde sadece 3.604 rehberlik kontenjanı ayrılabilmişken ataması yapılmayan rehber öğretmenler neden söz konusu kadrolarda değerlendirilmemiştir? 

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir