TİP Milletvekili Ahmet Şık; Zonguldak’taki ‘Filyos Endüstri Bölgesi’ projesi Meclis gündemine taşıdı
Zonguldak’taki ‘Filyos Endüstri Bölgesi’ projesi Meclis gündeminde TİP Milletvekili Ahmet Şık, projeyi Bakan Özhaseki’ye sordu.
Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde hayata geçirilmesi planlanan ve bölgede yaşayan yurttaşlar tarafından yargıya taşınan ‘Filyos Endüstri Bölgesi’ projesini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.
Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos mevkisinde, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen Fuat Tosyalı’nın sahibi olduğu Tosyalı Holding tarafından hayata geçirilmek istenen “Filyos Entegre Gübre Üretim Tesisi Projesi”, yaşam alanlarına olan yakınlığı ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından “Kuş Cenneti” olarak belirlenen alanı kapsaması nedeniyle bölgede yaşayan yurttaşlar tarafından yargıya taşınmıştı.
TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, yurttaşlar ve doğa koruyucuları tarafından istenmeyen projeyi TBMM gündemine taşıdı.
‘YURTTAŞLAR VE ÇEVRE PLATFORMLARI PROJEYE İLİŞKİN DAVA AÇTI’
Şık, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şunları kaydetti:
“01.06.2015 tarih ve 29373 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe konulan Bakanlar Kurulu kararı ile bazı bölgeleri ‘Filyos Endüstri Bölgesi’ ilan edilen Zonguldak ili Çaycuma ilçesi Filyos mevkiinde Tosyalı Gübre Üretim A.Ş. tarafından ‘Filyos Entegre Gübre Üretim Tesisi Projesi’ planlanmaktadır. ÇED başvurusu 29.12.2021 tarihinde yapılan ve nihai hali 31.05.2022 tarihinde tamamlanan projenin yapılacağı yerde ‘Sazköy Sulak Alanı’ olarak korunması gereken ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nce Kuş Cenneti olarak belirlenen sulak alan bulunmaktadır.
Proje kapsamında kurulacak entegre gübre üretim tesisi, Zonguldak il merkezine kuş uçuşu olarak yaklaşık 25 km, Çaycuma ilçe merkezine ise 14 km uzaklıkta olup proje alanının en yakın konuta olan mesafesi 240 metre, en yakın yerleşim yeri Gökçeler köyüne mesafesi ise 620 metredir.
Projeye ilişkin bölgede yaşayan yurttaşlar, Çaycuma Çevre Platformu ile Filyos Çevre Platformu’nun itirazı olup, projeye ilişkin dava açılmıştır.”
‘ÇED RAPORUNDA DETAY VERİLMEYEN ÖLÇÜMLERİN NASIL YAPILACAĞI BELLİ Mİ?’
Ahmet Şık, Bakan Özhaseki’ye şu soruları yöneltti:
- Hazırlanan ÇED Raporunda ulusal ve uluslararası standartlara uyulacağı ifade edilen ancak detaylarına yer verilmeyen; tesisin baca gazı özellikleri, belgeleme için gerekli ölçümlerin nasıl yapılacağı ve hangi ekipmanların kullanılacağı bilinmekte midir?
- Üretim tesisinde atık suların karakterinin ne olacağına ilişkin ÇED Raporunda hiçbir tanımlamanın olmaması sebebiyle, raporda yer alan atık su karakteri göz önünde bulundurulmadan önerilen arıtma prosesinin deşarj limitlerini sağlayacağına ilişkin ifadeler bilimsel olarak değerlendirilmiş midir?
- Projenin yapılacağı alanda yer alana Sazköy Sulak Alanı dikkate alınarak Sulak Alan Yönetmeliği kapsamında projenin mevzuata aykırılıkları değerlendirilmiş midir?
‘TOPRAKTA YÜKSEK SEVİYELERDE AĞIR METAL BİRİKİMİ OLUŞMASINA KARŞI ÖNLEM ALINDI MI?’
- Kimyasal gübrelerin toprağa temas etmesi toprakta bulunan mikroorganizmaların yapısını bozarak mikrobiyal aktivitelerin değişmesine neden olması, PH değerinin düşmesiyle ağır metallerin toprağa geçişinin hızlanarak yüksek seviyelerdeki ağır metal birikimi oluşmasına karşı nasıl bir önlem alınmaktadır?
- Bölgede yaşayan yurttaşlar ve kurumlar tarafından hukuki süreç başlatılan projenin başlamasına ilişkin hukuki sürecin sona ermesi düşünülmekte midir?
- Proje bölgesinde yer alan doğal ve kültürel mirasların projeden etkilenip etkilenmeyeceğine ilişkin bir araştırma yapılmış mıdır?