Taksimin yasaklı olduğu son 1Mayıs’da emekçiler Maltepe’ye akın etti

Example HTML page

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kapsamında binlerce emekçi Maltepe miting alanının doldurdu. Sloganlar atan işçiler, halaylar çekti, türkülere eşlik etti. Kürsüye çıkan işçi temsilcileri, yaklaşan seçimlere işaret etti, barış, huzur, değişim ve hesaplaşma vurgusu yaptı.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Türkiye’nin birçok ilinde alanlara çıkan emekçilerin İstanbul’daki kutlamalarının adresi ise Maltepe miting alanı oldu. DİSK, KESK, TMMOB başta olmak üzere sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcileri sabah saatlerinden itibaren alanda toplanmaya başladı.

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

Miting için İdealtepe-Dragos sahil yolu erken saatlerde trafiğe kapatıldı, sahil yolu bariyerlerle çevrildi. Bölgede yoğun güvenlik önlemleri alınırken, alana girmek isteyen vatandaşlar üst araması yapıldıktan sonra alana alındı.

MİTİNG ALANINDA DİKKAT ÇEKEN PANKART

Sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar saat 12.00’yi gösterdiğinde kortejler halinde alana yürüdü. “Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları atıldı. Alanda boynuna kuru soğan asan bir vatandaşın, “Soğan mı? Soyan mı?” yazılı pankartı dikkat çekti.

ÇERKEZOĞLU: GELECEK YIL GEZİ PARKI’NDA OLACAĞIZ

Alanda toplanan emekçilere seslenen DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Talanın, yalanın egemen olduğu düzende yaşıyoruz. Bu güzel ülkenin taşını, toprağını kendi servetleri gibi kullandılar. Bu yıkım iktidarının yaptıkları saymakla yetmez. 14 Mayıs’ta da yan yana omuz omuza olacağız ve bu kötülük düzeninden hep birlikte kurtulacağız.

Haramilerin saltanatını yıkacak mıyız? Bu daha başlangıç. Bu düzeni değiştirecek başta işçi sınıfı olmak üzere, üretimden gelecek gücümüzle eşitliğin özgürlüğün, adaletin barışın ve kardeşliğin emeğim Türkiye’sini hep birlikte kuracağız. 2023 1 Mayıs’ı Taksim’in yasaklandığı son 1 Mayıs olacak. Gelecek yıl Gezi Parkı’nda olacağız. Bayramımız kutlu olsun, yolumuz açık olsun” dedi.

YEŞİL: BU TEK ADAM REJİMİYLE HESAPLAŞACAĞIZ, YARGI ÖNÜNDE HESAP VERECEKLER

KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kaplan Yeşil ise şöyle konuştu: “Depremde yaşamımızı ve coğrafyamızı talan eden bu tek adam rejimine yönelmiş bitmeyen bir öfkemiz var bu 1 Mayıs’ta. Bugüne kadar 10 yıllardır yönettikleri bu ülkede, sermayeden yana, emek, kadın düşmanı politikalarla, özelleştirmelerle çalışma yaşamını güvensizleştiren kamusal hizmetlerin tasfiye edilmesinin faturasını çok ağır bir şekilde 6 Şubat’ta bizlere ödetmek istediler, bizlere ödettiler.

3 ayı geçkin süreye rağmen halen en insani ihtiyaçların karşılanmadığı, temiz su, hijyen ve barınma sorununun çözülmediği, buna karşı çadırların satıldığı, gıda kolilerinin seçim arabalarında taşındığının öfkesi var bu meydanlarda. Bu meydanı dolduran yüzbinler olarak haykırıyoruz ve söz veriyoruz. 6 Şubat depremlerinde sesimizi enkazın altında boğan bu iktidara, bu tek adam rejimiyle hesaplaşacağız, yargı önünde hesap verecekler.

Ülke kaynaklarımız sermayeye, yandaşlara peşkeş çekilmesine karşı, ‘bu böyle gitmez, emek bizim gelecek bizim’ diyen milyonların meydanları dolduran iradesi ve umudu var 1 Mayıs’tan 14 Mayıs’a. Hepinizi 15 Mayıs sabahında kol kola, omuz omuza hep birlikte çiçekli sabahlara uzanmanın umudu ve coşkusuyla bir kez daha DİSK adına selamlıyorum.”

FİNCANCI: SÖZ VERİYORUZ, BİRLİKTE DEĞİŞTİRECEĞİZ

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı da, “Mücadele sözümüz her zamankinden güçlü, her zamankinden kararlı olmalı. TTB olarak bizler mesleğimizin ve meslek örgütümüzün tarihsel birikimine güveniyoruz. Emek bizim, söz bizim, gelecek hepimizin. Söz veriyoruz, birlikte değiştireceğiz. Birlikte değiştirmeye gidiyoruz” dedi.

İŞMEN: İNANIYORUZ Kİ BU SEFER KAZANACAĞIZ

Türk Dişhekimleri Birliği Merkez Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tarık İşmen ise şöyle konuştu: “Bizler emek ve alın teriyle inşa edilen kamusal varlıklarımızın sermayeye peşkeş çekilmesine, kentlerimizin yağmalanmasına karşı çıkıyoruz. Bizler eşit, özgür, demokratik bir ülkede barış içinde bir arada yaşamak istiyoruz. Bizler bilimin aydınlığında laik bir ülkede yaşamak istiyoruz. Bizler insanca bir yaşam, hakça bir düzen istiyoruz. Ve inanıyoruz ki bizler bu sefer kazanacağız, demokrasi kazanacak” dedi.

POLİS MÜDAHALESİ

Maltepe’de 1 Mayıs kutlamalarının yapılacağı miting alanına giriş yapmak isteyen grup ile uyarılarda bulunan polis arasında tartışma yaşandı. Tartışma daha sonra arbedeye dönüştü. Polis, pankartlarla alana girmek isteyen gruba müdahale etti. Arbede sonrası gözaltına alınanlar oldu.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir