SOL Parti’den CHP’ye ziyaret: AKP ile anayasa yapılmaz

SOL Parti, CHP Genel Merkezi’nde Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ve kurmayları ile bir araya geldi. Görüşmede, CHP’ye yeni anayasa tartışmalarına ilişkin bir mektup ileten SOL Parti heyeti, “İktidarın yeni anayasa tuzağını reddedelim” dedi.

SOL Parti’den CHP’ye ziyaret: AKP ile anayasa yapılmaz

SOL Parti Başkanlar Kurulu üyeleri, CHP Genel Merkezi’nde parti yönetimi ile bir araya geldi. Görüşmede, SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyeleri Önder İşleyen, İlknur Başer ve Gizem Gül Kürekçi ile MYK üyesi Mehmet Soğancı yer alırken heyeti, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, Genel Sekreter Selin Sayek Böke ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak karşıladı. AKP’nin gündeme getirdiği anayasa değişikliğine karşı kaygılarını ileten SOL Parti heyeti, “AKP’nin anayasa yapabilecek meşruiyeti kalmadı” değerlendirmesinde bulundu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ise buna karşılık, “AKP ile anayasa yapılmayacağı konusunda hem fikiriz” dediği öğrenildi.

Görüşmede, SOL Parti tarafından hazırlanan “Anayasa Tuzağını Toptan Reddedelim” mektubu, CHP heyetine iletildi. Türkiye’nin güncel sorunlarına değinilerek görüş alışverişinde de bulunulan görüşmede CHP yönetimine iletilen mektup şu şekilde:

sol-parti-den-chp-ye-ziyaret-akp-ile-anayasa-yapilmaz-846188-1.

“Anayasalar toplumsal sözleşmelerdir. Rejimin değerlerini, kurallarını, yönelimlerini yansıtmak açısından büyük önem taşırlar. Geniş toplumsal kesimlerin uzlaşmasına dayandıkları, o toplumu daha demokratik, daha özgürlükçü, daha eşitlikçi yönde değiştirme potansiyeli taşıdıkları ölçüde halkın, emekçi kesimlerin desteğini de alırlar.

Halbuki bugün “yeni anayasa” fikrini ülkenin gündemine sokanların niyetinin daha baskıcı, daha otoriter, saray merkezli bir düzen kurmak olduğunu şimdiye kadarki icraatlarından, Cumhur ittifakının sözcülerinin demeçlerinden kolaylıkla anlamak mümkündür. İktidar, bir işkenceci misali kurbanının gözünü, ellerini ve ayaklarını bağladıktan; istediğini söylemediğinde elindeki sopayı kafasına vurduktan sonra ‘hadi demokrasiyi’ tartışalım diyor!

İktidarın bu anayasa oyununu toptan reddetmeliyiz. Toplumun gündeminde yeni anayasa yoktur. Birinci öncelik bu baskıcı, talancı, dinci, mezhepçi, yoksulluklara batmış iktidara son vermektir.

Toplumsal muhalefetin de görevi ülkemizde derin bir yoksulluk, işsizlik, adaletsizlik yaşanırken laiklik, aydınlanma değerleri görmezden gelinerek toplum gericileştirilirken bu rejime karşı mücadeleyi yükseltmek, yeni anayasa gündemiyle birlikte dolaşıma sokulan yalancı reform, demokratikleşme söylemini teşhir etmektir.

Eğer niyet, Ayasofya’yı ibadete açma, Karadeniz’de doğal gaz bularak ekonomiyi düzlüğe çıkarma, uzaya insan göndererek gökleri fethetme benzeri suni gündemler yaratarak dikkati halkın gerçek sorunlarından uzaklaştırmaksa da yeni anayasa tuzağına düşülmemelidir. Ciddi ciddi anayasadaki laiklik ilkesini kaldırarak din merkezli bir toplum kurmak amaçlanıyorsa da bu hamle mahkum edilmelidir.

Hatırlanırsa 2007, 2010, 2017’de de dönemin konjonktüründe farklı ittifaklarla demokratikleşme, sivilleşme, vesayet rejimini tasfiye etme mesajlarıyla mevcut anayasada değişiklikler yapıldı. İktidarın bu tuzağına her dönemde düşen, kandırılmaya açık kesimler ortaya çıkabildi. Bunun karşısında her seferinde bu girişimlere karşı kesin tavır koyduk, itirazımızı yükselttik, buna karşı muhalefeti örgütledik. Nitekim bu aşamaları geçen iktidar, yargıyı aparatı haline getirdi, meclis iradesini ortadan kaldırarak tüm yetkileri Saray’da toplayan tek adam rejimini kurdu. Türkiye, bu sürecin sonunda fiili bir din devletine dönüştürüldü.”

YENİ BİR TUZAK

“1921 anayasasına referans verilmesinin altında da bir yanıyla laiklik ilkesini kaldırarak Cumhur ittifakında yer almayan muhafazakar çevrelere, bir yanıyla da ulus devlet öncesi bir dönemde yazıldığı için muhafazakar Kürtlere hitap etme amacının yattığı hissediliyor. Saltanat ve hilafetin henüz kaldırılmadığı, cumhuriyetin sözünün bile edilmediği bir döneme denk gelen 1921 anayasasının temel alınmasının Türkiye’yi daha da geriye götürmekten başka işlevi olamaz. Bu tür hamleler açık ki iktidarını artık sürdüremez hale gelen AKP ve MHP’nin muhalefet blokundan parça koparmaya yönelik bir girişimidir. Bu girişim tüm demokratik muhalefet güçlerince dikkate alınmalı ve anayasa tuzağı boşa düşürülmelidir.

Gün Saray rejiminin bütün gerici ve piyasacı uygulamalarıyla olduğu gibi, yeni anayasa aldatmacasıyla da mücadele günüdür. Sahte demokrasi, reform mesajlarını mahkum etme, daha eşit, daha özgür bir toplum hedefi için tüm halk kesimlerini örgütleme günüdür.”

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir