Sera Kadıgil’den eril şiddet faillerini ödüllendiren yasa teklifine tepki

Example HTML page

TİP Sözcüsü Kadıgil, af düzenlemesinin eril şiddet faillerini bir kez daha ödüllendirdiğinin altını çizdi.

AKP’nin hazırladığı torba yasaya göre 31 Temmuz tarihi itibarıyla Covid-19 izninde bulunan hükümlülerden denetimli serbestliğe ayrılmalarına 5 yıl veya daha az süre kalanlar, tekrar cezaevine dönmeyecek ve kalan sürelerini denetimli serbestlik altında infaz edecek. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen kanun teklifine tepki gösteren Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü Sera Kadıgil, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde kısmi af düzenlemesi ile ilgili kadına yönelik şiddet failleri ile çocuk istismarcılarının ödüllendirileceğini ifade etti.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in de karma eğitimi hedefe alan sözlerini hatırlatarak düzenlemeye karşı çıkan Kadıgil “Bugün dört bir yandan kadınların eşitlik mücadelesindeki kazanımlarına yapılan saldırılarla karşı karşıyayız. MEB Bakanı’nın “karma eğitimi” ve kadınların eğitimde eşitlik hakkını hedef alan sözlerinin yankıları sürerken; kadınların yaşam haklarını hedef alıp kadına yönelik şiddet faillerini, çocuk istismarcılarını Covid-19 izinleriyle ödüllendiren kısmi af düzenlemesi görüşmelerine başlandı” dedi.

‘YARARLANANLAR ARASINDA KADIN KATİLLERİ, CİNSEL İSTİSMAR, TECAVÜZ FAİLLERİ VAR’

Kadıgil, 2020 yılında yapılan düzenlemeden yararlanan hükümlüler arasında kadın katilleri, cinsel istismar, cinsel saldırı, reşit olmayanla cinsel ilişki, tecavüz, kadına ve çocuğa yönelik şiddet faili kaç kişinin sokaklarda olduğunun bilinmediğini belirterek şunları söyledi:

“2020 yılında sorduğumuz sorulara tabii ki yanıt alamadık. Ancak bildiğimiz ve gördüğümüz yapılan infaz düzenlemelerinin eril şiddet suçlarının faillerini cezasız bırakmaya yönelik bir devlet politikası halini aldığıdır. İyi hal, haksız tahrik indirimleriyle ödüllendirilen failler şimdi bir kez daha cezasızlık zırhına büründürülüyorlar. İlk aklımıza gelen birkaç örnek kadınların yaşadığı durumun vahametini anlatmak için yeterli; bu yılın ocak ayında Manisa’nın Saruhanlı ilçesinde daha önce iki eşini de öldürmekten cezaevinde yatan ve Covid-19 tedbirleri nedeniyle tahliye edilen erkek üçüncü eşini öldürüp gömdüğü için tutuklandı.

İstanbul’da yaşayan Serkan Kaymaz, 14 Ekim 2020’de cezaevinden izinli çıktığı gün eşi Gülcan Kaymaz ile 4 ve 6 yaşındaki iki çocuğunu öldürdü. Sakarya’da yaşayan ve 20’ye yakın suç kaydı olduğu öğrenilen İsmail Karapekmez, cezaevinden infaz düzenlemesiyle çıktı. Karapekmez, 11 Temmuz 2020’de eşi Zeynep Karapekmez ve eşinin annesi Meliha Ünlütürk öldürdü. Zeynep Karapekmez ve annesi Melahat Ünlütürk’ün ölmeden önce İsmail Karapekmez’den şikâyetçi oldukları ortaya çıktı. Diyarbakır’da yaşayan Nurcan Polat, Burdur’da yaşayan Sevil Altun, Antalya’da yaşayan Rabia Doğan, Samsun Bafra’da yaşayan 25 yaşındaki Kamile Yavuz ve daha binlerce kadın için Saray iktidarının uygun bulduğu ‘kader’, ‘fıtratları gereği katledilmek’ ve katilleri için ise devletin şefkatli yüzü.”

‘CİNSEL İLİŞKİ SUÇLARINDAN HÜKÜMLÜ OLAN KAÇ KİŞİ CEZA İNDİRİMİNDEN FAYDALANACAK?’

Kadıgil’in Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a yönelttiği sorular ise şu şekilde:

1- Komisyonda kabul edilen düzenlemeyle nitelikli kadına yönelik şiddet uygulayan, cinsel saldırı, cinsel istismar ve reşit olmayanla cinsel ilişki suçlarından hükümlü olan kaç kişi ceza indiriminden faydalanacaktır?

2- Kadına yönelik şiddet uygulayanlar ile özellikle cinsel saldırı suçunun faillerinin, bu suçların mağdurlarına tekrar zarar vermesini engelleyecek ne tür önlemler alınmıştır? Bu hususta koruma mekanizması nasıl işleyecektir?

3- Yapılan infaz düzenlemesinden faydalanabilecek 0-6 yaş arasında çocuğu olan kadın hükümlü sayısı kaçtır?

4- Maruz kalınan ağır hastalık, engellilik veya kocama nedeniyle hayatlarını yalnız idame ettiremeyecek olan ve infaz düzenlemesinden faydalanabilecek kadın hükümlü sayısı kaçtır?

5- Covid 19 salgınıyla ev içi şiddet olaylarına yönelik resmi makamlara ulaşan şikayet ve vaka sayısı kaçtır?

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir