Şehir hastanesinin içine eczane açılıyor
Şehir hastanesinin içine eczane açılıyor
Kayseri’deki şehir hastanesinde yasalara aykırı düzenlemelere gidildi. Düzenlemeyle hastanenin içerisine eczaneler açılması planlanıyor. Bakan’ın kızının eczanesinin olması şüpheleri artırdı
BirGün gazetesinden Uğur Şahin’in Haberi;
Erdoğan’ın ‘hayalindeki proje’ olarak bilinen şehir hastaneleriyle ilgili tartışmalar sürerken, Türkiye’nin en büyük şehir hastanelerinden birisi olan Kayseri Şehir Hastanesi’nde yasalara aykırı bir durum ortaya çıktı. Kanunlara göre hastane içerisinde eczane açılamazken, Kayseri Şehir Hastanesi’nin içerisine eczaneler kurulması planlanıyor. Bu değişikliğe dair imar planı değişikliği 11 Haziran tarihinde askıya çıkarıldı. Mevcut imar planında olmayan detaylar, hazırlanan yeni plana eklendi. Bakanlığın yaptığı çalışma ile hastane içerisine eczaneler açılabilecek.
‘Değişiklikteki amaç Bakan çocuğu için’
BirGün’ün edindiği bilgiye göre, değişikliğin esas nedeni, AKP Kayseri Milletvekili ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin kızının Kayseri’deki eski hastanenin karşısında bulunan eczanesi. Gazetemize konuşan kaynaklar şunları söyledi: “Normalde şehir hastanelerinin içerisinde ticari işletme açılabiliyor. Ancak hiçbir şehir hastanesinin içerisinde eczane açılamıyor. Hatta duvarları bile bitişik olamıyor. Bu Eczacılık Kanunu’na göre böyle. Ama Kayseri’de bunu değiştirecekler, kanunun etrafından dolanarak hastane içerisindeki ticari alanların bir kısmını, eczane olarak planladılar. Bunun sebebi de şudur: Bakan Özhaseki Kayseri’li, onun kızı da eczacı. Daha önce kapatılan devlet hastanesinin karşısında da eczanesi var. Hastanenin taşınmasının ardından aynı durumu korumak için plan değiştirildi ve hastanenin içindeki alanın bir kısmı, dışındaymış gibi göstererek eczane açılacak. Belki 3-5 tane daha açacaklar ama buradaki esas amaç Bakan çocuğu içindir.”
‘Sadece Bakan ile sınırlı kalmayacak’
Türkiye Eczacılar Birliği kaynakları da Kayseri’deki olayı doğruladı: “Şehir hastanelerinin içerisinde eczane olmamalı, yasada net. Ancak yap-işlet-devret mantığı ile şehir hastanesini yapan firma, şöyle bir şey yapıyor: Örneğin alan 180 metrekare. O alanı eczane yapacak şarta uygun şekilde hazırlıyorlar. Yani, 60 metrekare düşürüp o alanı dışarı çıkartıyorlar ve burası hastane değil diyorlar. Bu şu an bir tek Kayseri’de yapıldı. Hastane içerisinde eczane açılmamasının nedeni ise reçetelerin adil bir şekilde eczaneler arasında paylaştırılması. Bu sadece bakan için yapılan bir şey ile sınırlı kalmayacak. ‘Şehir hastaneleri çok güzel, hastaneden çıktığım gibi ilacımı alıyorum’ dedirtmek için eczane açmaları gerekiyor. Zira hastaneler şehir dışında.”
‘Duyum aldık’
Kayseri Eczacılar Odası’ndan bir yetkili ise şöyle konuştu: “Sadece duyum aldık. Şu an ortada yapı da yok. Oraya taşınmış bir eczacımız da yok ama duyumu var.”
Şartnameye aykırı
Tabip Odası’na göre ise Kayseri Şehir Hastanesi içerisinde eczane açılması şartnameye aykırı. Kaynağımız, şunları kaydetti: “Hastanenin kenarından Aradan yol geçiyorsa eczane açılabiliyor. Mesela Adana’daki şehir hastanesinde durum böyle. Eczacılar Odası, böyle bir duruma şiddetle karşı çıkıyor. Yasal duruma uygun değil.”
Özhaseki’nin kızının olduğu belirtilen Haseki Eczanesi’nden bir yetkilisi ise, “Benim hiçbir bilgi yok bu konuda. Görüşeceğimiz bir şey de yok” dedi.