SARIGÜL: “AMPUL ADANA’YI İYİ AYDINLATMIYOR”
TDP Genel Başkanı Mustafa Sarıgül, Çukurova’da konuştu. İktidarın tarım politikalarını sert sözlerle eleştiren Sarıgül, “20 yıldır ülkeyi yönetenler hiç çiftçi dostu olmadılar. 2003’ten bugüne 120 milyar dolarlık tarım ithalatı yaparak kendi çiftçimiz yerine yabancı ülkelerin çiftçisini desteklediler” dedi.
Türkiye Değişim Partisi (TDP) Genel Başkanı Mustafa Sarıgül, Adana’da Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret etti. İlk olarak Cemiyet Başkanı Cafer Esendemir ile sohbet eden Sarıgül, daha sonra parti teşkilatıyla basın açıklaması yaptı.
“ÜÇ BANKAN, ÜÇ AYRI ÖZEL UÇAKLA AYNI ŞEHRE GİDİYOR SORUN OLMUYOR DA…”
Yerel basının önemini ve yaşadığı sorunları çok iyi bildiğini söyleyen Sarıgül, “Tasarruf tedbirleri kararnamesi mahalli basının maddi sıkıntılarını daha da artırdı. Üç bakan, üç ayrı özel uçakla aynı şehre gidiyor sorun olmuyor da, bir yerel gazetenin alacağı 8-10 bin lira mı sorun oluyor? İnşallah iktidara gelecek ve mahalli basının gelirlerinin artmasını sağlayacağız. Çalışanların hakkını ve hukukunu koruyacağız.” şeklinde konuştu.
“AKP’NİN KAYBETTİĞİ BELEDİYELERDE YAŞAYANLAR TÜRKİYE’NİN YURTTAŞI DEĞİL Mİ?”
Adanalıların, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’dan, raylı sistemin Ulaştırma Bakanlığı’na devredilmesini ve 2. etap raylı sistem projesini onaylamasını beklediklerini ifade eden Sarıgül, “Sayın Cumhurbaşkanının belediyeler arasında ayrımcılık yapmaması lazım. AK Parti’nin kaybettiği belediyelerde yaşayanlar Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin yurttaşı değil mi? Cumhurbaşkanı’nın tarafsız olmasının önemi ortadadır. Bu nedenle biz ısrarla tarafsız Cumhurbaşkanı, güçlü Meclis, bağımsız yargı diyoruz.” açıklamasında bulundu.
“AMPUL ADANA’YI İYİ AYDINLATMIYOR”
“Adana, ticaret, sanayi ve tarım alanında ülkemizin en önemli şehirlerinden birisiydi.” diyen Sarıgül, “Birisiydi diyorum çünkü; ampul Adana’yı iyi aydınlatmıyor. Adana, AK Parti’yi desteklemiş ama AK Parti Adana’yı desteklememiş görünüyor. Bana verilen bilgiye göre bazı bölge müdürlükleri Adana’dan gitmiş, demiryollarının bazı bölümleri taşınmış, buna kesinlikle müsaade edilmemelidir. Ekonomiye büyük zarar verir. Adana’da zaten işsizlik var, yoksulluk var, geçim sıkıntısı var.” ifadelerini kullandı.
“SORUMLUSU VE SUÇLUSU ÜLKEYİ YÖNETENLER”
Sarıgül, sözlerine şöyle devam etti:
“Tarımda, ticarette ve sanayide çok geniş imkanlara ve kaynaklara sahip Adana gibi bir şehirde işsizlik ve yoksulluk varsa bunun sorumlusu ve suçlusu ülkeyi yönetenlerdir. Tercihlerini üretimden değil ranttan, 84 milyondan değil 84 kişiden yana kullananlardır.
“KENDİ ÇİFTÇİMİZ YERİNE YABANCI ÜLKELERİN ÇİFTÇİSİNİ DESTEKLEDİLER”
20 yıldır ülkeyi yönetenler hiç çiftçi dostu olmadılar. 2003’ten bugüne 120 milyar dolarlık tarım ithalatı yaparak kendi çiftçimiz yerine yabancı ülkelerin çiftçisini desteklediler. Öyle bir hale geldik ki; çiftçinin ürünü tarlada para etmiyor. Tüketicinin gücü tezgahtakini almaya yetmiyor. Üreten memnun değil, tüketen memnun değil, Peki kim memnun? Aracılar memnun, zincir marketler memnun. Piyasayı aracıların zincir marketlerin esiri olmaktan kooperatifler ve üretici birlikleri kurtarabilir.
“ÇUKOBİRLİK NE OLDU? ZİRRAT BANKASI NE YAPIYOR?”
Bütün Türkiye’nin bildiği efsane bir Çukobirlik vardı. Ne oldu? Destek yerine köstek gördü, şimdi zor durumda. Ziraat Bankası ne yapıyor? Tarımla ilgisi olmayan işlere kredi veriyor. Kimin parasıyla? Çiftçinin parasıyla. Bakın, ekim zamanı geldi ama çiftçi gübre bulamıyor. Gübrede hem fiyatta hem tedarikte sıkıntılar var. Bu öyle bir şey ki; ‘İleride çözeriz’ diyemezsiniz. Çiftçiye gübre lazım, hem de hemen lazım. Çiftçiye makul fiyatla, vadeli olarak gübre vermezsek büyük sıkıntılara gireriz.
“3 MİLYON DEKAR ALANDA PAMUK EKİLİRKEN BUGÜN 200 BİN DEKARLARA DÜŞTÜ”
Çukurova beyaz altın denilen pamuk sayesinde sanayileşmiş ve zenginleşmişti. 3 milyon dekar alanda pamuk ekilirken bugün 200 bin dekarlara düşmüş. Yurt dışından pamuk ithal ediyoruz. ‘Çiftçiye destek vermek popülizmdir’ dediler, ‘Devlet çiftçilik yapmaz, manavlık yapmaz’ dediler; soğanı, patatesi, sıvı yağı lüks hale getirdiler. Köylerden kopardıkları insanları şehirlerde patates kuyruğuna soktular. Gıda sanayimiz çok zor durumda! Buğday rekoltemiz beklentinin yarisinda, sadece 10 milyon ton olarak gerçekleşti. Maalesef yüksek döviz kurları nedeniyle ithalat da yapamıyoruz! Merkez Bankası’nın faiz indirimi yapacaği beklentisi, döviz kurlarının yükselmesine neden oluyor.
“BİR SAAT DAHİ BEKLEMEYE TAHAMMÜLÜ OLMAYAN ÜÇ SORUNUMUZ VAR”
Anayasal bir kurum olan Ekonomik ve Sosyal Konsey’i acilen toplantıya çağırınız. Bizim bir gün değil, bir saat dahi beklemeye tahammülü olmayan üç sorunumuz var. Birincisi işsizlik, ikincisi, geçim sıkıntısı ve yoksulluk, üçüncüsü tarım ve hayvancılık. Bu sorunlar parti meselesi olmaktan çıktı, artık bir beka meselesi halini aldı. İktidarıyla, muhalefetiyle, bütün partileri bu sorunları çözmek için birlikte hareket etmeye çağırıyorum. TDP, bu konuda üzerine düşeni yapmaya hazırdır.”