Sarı Yelekliler hükümete geri adım attırdı: Direndiler kazandılar

Example HTML page

Sarı Yelekliler hükümete geri adım attırdı: Direndiler kazandılar

Akaryakıt zammına karşı günlerdir direnen Sarı Yelekliler kazandı. Başbakan Philippe, yeni akaryakıt vergisini 6 aylığına ertelediklerini duyurdu. Günlerdir Fransa sokaklarını dolduran Sarı Yelekliler: Karar önemli bir ilk adım ama yeterli değil

Fransa’da akaryakıt zamlarına karşı 17 Kasım’da başlayan “sarı isyan” ilk mevyesini verdi. Başkent Paris başta olmak üzere birçok kentte sokağa çıkan Sarı Yelekliler’in kitlesel eylemleri sonrasında Macron hükümeti geri adım atmak zorunda kaldı. “Fransızların öfkesini duymamak için sağır, görmemek için kör olmak lazım” diyen Başbakan Edouard Philippe, “Öfkeyi duyduktan sonra akaryakıt vergisi artışı dahil üç mali önlemi 1 Ocak’tan itibaren 6 aylığına askıya alıyorum” açıklamasını yaptı.

Vergilerin ertelenmesiyle birlikte “reform programından ne olursa olsun asla ödün vermeyeceğini” söyleyen Cumhurbaşkanı Macron’a karşı ilk zaferlerini ilan eden Sarı Yelekliler özellikle hafta sonundaki Paris eylemleriyle büyük ses getirmişlerdi.

ÖNEMLİ BİR İLK ADIM
Karar üzerine açıklama yapan Sarı Yelekliler hareketinin sözcüleri bu açıklamanın “önemli bir ilk adım” olduğunu ancak yeterli olmadığını, hükümetten yoksulların alım gücünü artırması için daha radikal ve büyük adımlar beklediklerini açıkladı. Sarı Yelekliler açıklamaya rağmen 8 Aralık Cumartesi günü öngördükleri eylem çağrısından vazgeçmediklerini de dile getirdi.

GÖRÜŞMEDEN ÇEKİLDİLER
Giderek artan bir halk desteğiyle büyüyen ‘Sarı Yelekliler Hareketi’nin dün hükümetle buluşması bekleniyordu fakat herhangi bir somut adım atılmağı gerekçesiyle sarı yelekliler görüşmeden çekildi. Muhalefet liderleri, Sarı Yelekliler ile derhal diyaloğa geçilmesi için vergi artırımlarının durdurularak, konu hakkında tüm taraflar tartıştıktan sonra yeni düzenlemelerin getirilmesini istedi. Philippe’nin açıkladığı karar bu adımların ardından geldi.

YETERLİ DEĞİL
Muhalefet partileri de hükümetin geç kalan bir açıklama yaptığını belirterek, artık vergi artışını durdurmaktan daha ileri açıklamalar beklediklerini söyledi. Aşırı sağ Ulusal Bütünleşme Hareketi lideri Marine Le Pen, Twitter hesabından “Karar sadece bir erteleme anlamına geliyor. Elbette bu adım yoksullukla mücadele eden halkın beklediği önemde değil” mesajını paylaştı.

8 ARALIK’TA İKİ EYLEM
Paris’te 8 Aralık’ta hem Sarı Yeleklilerin eylem çağrısı hem de Yeşiller Partisi’nin çevre için yürüyüş yapacak olması yetkilileri endişelendiriyor. İçişleri Bakanı Christophe Castaner, Yeşiller ile Sarı Yelekliler’in aynı anda eylem yapmasını tehlikeli bulduğunu ve organizatörleri çevre eyleminden vazgeçmeye çağırdı. Yeşiller ise, BM İklim Konferansı COP 24 dolayısıyla düzenledikleri eylemlerinden vazgeçmeyeceklerini belirterek, Sarı Yelekliler’den kendi eylemlerine destek vermelerini istedi.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir