Pınar Mahallesi’nde ‘Afet Riski’ ve ‘Kentsel Dönüşüm’ konuşuldu
Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Pınar Mahallesi Derneği’nde düzenlenen ‘Afet riski altındaki alanlarla ilgili bilgilendirme toplantısı’na katıldı.
Pınar Mahallesi Derneği ve kooperatif yöneticilerinin yanı sıra Derbent Mahallesi’nden de katılımcıların iştirak ettiği toplantıya Pınar Mahallesi sakinleri yoğun ilgi gösterdi.
Başkan Genç: Bizim planlarımız hazır, programımız net…
Pınar Mahallesi Dernek Başkanı Cemal Ejder’in açılış konuşmasını yaptığı toplantıda ilk sözü alan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, benzer toplantıları diğer mahallelerde de yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini söyledi. Hiç bir dönemde kentsel dönüşümün bu denli tartışmaya açılmadığını ve halka indirgenmediğini sözlerine ekleyen Şükrü Genç, Sarıyerlileri kastederek; “Bu sürecin olmazsa olmazısınız, siz bu dönüşümün içinde yer almazsanız bizler başaramayız” diye konuştu. Her Sarıyerlinin, Atadan, babadan miras kalan toprakları gelecek nesillere ve gençliğe hakkaniyetle teslim etme sorumluluğunu taşıması gerektiğini belirten Genç, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yıllarını, gençliğini buralara vermiş, kimisi ahirete göç etmiş insanların nesillerini bu topraklarda devam ettirmeye hakkı vardır. Sonu nereye varırsa varsın ben bu işe baş koydum çünkü bende sizin çektiğiniz sıkıntıları çektim. Eğer birilerinin kafasında ‘Siz buralara yakışmıyorsunuz, buralar pahalılaştı, zenginler yerleşecek. Size 3-5 kuruş verelim gidin buralardan’ diye bir düşünce geçiyorsa, ya bunu sizlere açık yüreklilikle söylerler yada gerekeni yapıp hakkınızın karşılığını verebilecek imar yasası ve kentsel dönüşüm projeleriyle karşınıza gelirler. İstinye Park’ın etrafındaki gecekonduları gören yabancılar nedense bunu yadırgıyor ve bu gecekonduların burda ne işi var diyorlar. Oysa bilmiyorlarki; o gecekondular zaten hep buradaydılar, buraların sıkıntısını yıllarca o gecekondular çekti, çocuklarını buralarda büyütüp o gecekondularda okuttular. Biz bu evlerin tuğlalarını Etiler’den taşıdık, sularımızı derelerden getirdik. Bunu bilmiyorlar.”
“2003 planları 2013’e uyarlanamaz”
Numarataj çalışmalarının önemine değinen Başkan Şükrü Genç, Sarıyer’in her bir noktasına ve en ücra köşesindeki haneye giderek kayıt altına aldıklarını ve orada birilerinin yaşadığını tescillendirerek yapılacak herhangi bir dönüşüm projesinden muaf tutulmamalarını sağladıklarını söyledi. Belediye olarak kentsel dönüşüm konusuna temkinli ve hassas yaklaştıklarını belirten Genç, imar ve afet planı çözüme kavuşmadan dönüşüm konusunda hiçbir öneriyi ve kararı onamayacaklarının altını çizdi. Başkan Genç; “2003’te hazırlanmış bir plan bugünkü mevcut durumu yansıtamamaktadır. 130,000 kişi için yapılmış bir planlama, 2013 yılında 400,000 kişilik bir Sarıyer’e uyarlanamaz” diye konuştu.
Sevgi Atalay: Derbent bizim için emsal olacaktır
Toplantıda söz alan Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Sevgi Atalay, Derbent sürecini yakından takip ettklerini belirterek, yurttaşlara afet yasası ve kentsel dönüşüm konularında teknik bilgiler aktardı. Tüm Sarıyer’i Derbent için birleşmeye çağıran Atalay, göreve geldikleri günden itibaren imar ve mülkiyet konularında çalışmalara başladıklarını ve bu hususta ivedilikle bir Gecekondu Mesken Müdürlüğü kurduklarını belirtti. Başkan Yardımcısı Atalay; ”Bakanlıktan veya İBB’den gelen tüm veri ve çalışmaları sizin güvendiğiniz, sizin seçtiğiniz dernek temsilcileriyle birlikte inceliyoruz” diye konuştu. Sarıyer’de rantın çok yüksek olmasından dolayı Bağcılar, Avcılar, Güngören gibi ilçelerden daha avantajlı olduklarını ve kentsel dönüşümün Sarıyer’de diğer ilçelere nazaran çok daha kolay yapılabileceğini anlatan Atalay, bazı zorluklarla da karşılaşılabileceğinin altını çizdi. Atalay; “ 67.000 konutumuz var ve bunların 55.000’i afet riski yönetmenliğine dayanarak yıkılabilir durumda. Zeminimizin çok sağlam olmasına rağmen binalarımız riskli ve dayanıksız. Ayrıca arazilerimizin %60’ı büyükşehire, %20’si hazinenin olmak üzere konutlarımızın %80’i kaçak görünüyor, dolayısıyla vatandaşlarımızın %80’i kaçak binalarda ikamet ediyor” diyerek Sarıyer’in risk haritasını gözler önüne serdi. İBB’nin imar planının bu haliyle kentsel dönüşümü zora soktuğunu anlatan Atalay, 6306 sayılı afet riski altındaki alanların dönüşümü yasasının sadece yıkımı tarif ettiğini fakat vatandaşın tahliyesinden sonraki süreci detaylı anlatmadığını sözlerine ekledi.
Zeybek; “Bu plan çöpe atılmalıdır”
Sarıyer Belediyesi Meclis Üyesi ve aynı zamanda İBB Meclis Üyesi olan Gökan Zeybek’te toplantıda bir konuşma yaparak 2003 yılında oluşturulan imar planının eskimiş bir evraktan ibaret olduğunu ve dolayısıyla çöpe atılması gerektiğini söyledi. Örgütlenmenin ve bir arada olmanın gücüne değinen Zeybek, büyük bir halk kitlesini ilgilendiren sorunları, atanmış bakanlık bürokratlarının değil, halkın güvendiği, bağrından çıkarıp başkan seçtiği, aynı topraklarda aynı sıkıntılarla boğuşarak bu günlere birlikte geldiği yöneticilerin çözmesinin gerektiğini ve ancak bu şekilde bir çözümün demokratik ve hukuksal olabileceğini belirtti. Gökan ayrıca, afet riski adı altında toprakları gerçek sahiplerinden alarak parası olana devretmenin, ölümü gösterip sıtmaya razı etmek usulüyle yurttaşı haketmediği koşullara sevketmeye çalışmanın, ancak totaliter rejimlere has bir anlayış olduğunu söyledi.
Mahalle sakinlerinin oldukça ilgi gösterdiği ve yer yer fikir ve önerilerini sunduğu interaktif ve demokratik bir ortamda gerçekleşen toplantıda son sözü Pınar Mahallesi Muhtarı Ayhan Yılmaz aldı. Yılmaz; “Yapılarımız riskli olabilir ama temeline ekmeğimizin yarısını kattık. Karşımıza kim çıkarsa çıksın onlara diyeceğiz ki: Pınar Mahallesi bizim ve bizim kalacak” diye konuştu.