Özgürlük Yürüyüşü, 18. gününde devam ediyor

Example HTML page

Erkan Baş’a, bugünkü yürüyüşünde CHP Eski Milletvekili İlhan Cihaner de eşlik ediyor.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş’ın, partisinin Hatay Milletvekili Can Atalay ve Gezi tutsaklarının hukuksuz şekilde tahliye edilmemesine karşı Hatay’dan başlattığı ve Ankara’da sona ermesi planlanan Özgürlük Yürüyüşü, 18. gününde devam ediyor.

Erkan Baş, yürüyüşün dün tamamlanan 17. gününü “Filistin halkına özgürlük” için yürümüştü. Yürüyüş öncesi yaptığı açıklamada “Hiçbir sivil ölümüyle, savaş suçuyla yan yana gelmedik, gelmeyeceğiz. Bizim yerimiz yıllardır Filistin halkının özgürlük için verdiği onurlu direnişin, dini, dili, ırkı ne olursa olsun barış isteyen bölge halklarının yanıdır” ifadelerini kullanan Baş, yürüyüşünün ardından da Gazzelilerin sözünü kendilerinin söylemesine vesile olmak üzere Gazze’deki Al Awda Hastanesi Genel Müdürü Ahmed Muhanna ile çevrimiçi görüşmüştü.

TİP Genel Başkanı Baş, Özgürlük Yürüyüşü’nün 18. gününe Aksaray’ın Taşpınar ilçesinden başladı. Aksaray Üniversitesi’ne doğru devam eden yürüyüşün Cumhuriyet Mahallesi’nde son bulmasının planlandığı aktarıldı. Erkan Baş’a bugünkü yürüyüşünde Can Atalay’ın ailesi, İşçi Demokrasisi Partisi, Sosyal-İş Sendikası, CHP Aksaray İl Başkanlığı ve CHP Eski Milletvekili İlhan Cihaner’in eşlik ettiği bildirildi. 

‘HER TÜRLÜ BASKIYA, OTORİTERLİĞE, FAŞİZAN ANLAYIŞA KARŞI YÜRÜYORUZ’

Erkan Baş’ın, yürüyüşe başlamadan önce yaptığı açıklamada şu ifadeler öne çıktı:

“Özgürlük Yürüyüşü bugün 18. gününde, 18 gündür hem Can Atalay’ın özgürlüğü için hem de Türkiye’de ve dünyada özgürlükleri ayaklar altına alan her türlü baskıya, otoriterliğe, faşizan anlayışa karşı bir yürüyüş gerçekleştiriyoruz. Yurttaşların önemli bir desteğini aldığımızı görüyoruz ve bizim açımızdan son derece sevindirici.

Fakat üzücü olan bu yürüyüş başladığında belki de bu kadar gündemde olmayan pek çok konunun yürüyüşün çeşitli etaplarında gündeme gelmesi. Bugün örneğin, aramızda Sosyal İş Sendikası’ndan arkadaşlarımız, üniversite öğrencisi arkadaşlarımız, İşçi Demokrasi Partisi’nden, Cumhuriyet Halk Partisi’nin Aksaray İl Örgütü’nden arkadaşlarımız var. Aslında bir taraftan tüm işçi toplumun özgürlüğünün önündeki engellemelerin, örgütlenme özgürlüğünün önündeki engellemeleri konuşmamız gerekiyor. Bir taraftan öğrenci arkadaşlarımızın eğitim özgürlüğünü, barınma hakkının engellenmesini oluşmamız gerekiyor.

‘AKP İKTİDARI, İSRAİL’LE YAPILAN ANLAŞMALARIN TEK BİR TANESİNİ BİLE İPTAL ETMİYOR’

Ama hepinizin bildiği gibi dünyada, Filistin’de, Gazze’de bir abluka, bir işgal, bir katliam yaşanıyor şu anda. Ve aslında Filistin halkının özgürlüğü mücadelesi de tüm bu mücadeleleri birleştiren mihenk taşı. O yüzden biz dün itibariyle özgürlük mücadelesini aynı zamanda Filistin’de, Gazze’de direnen Filistin halkının özgürlük mücadelesine destek, bir dayanışma olarak ifade etmeyi tercih ettik.

Ben burada sizinle birlikte Türkiye’deki iktidarın İsrail konusundaki, Filistin’deki bu vahşi katliam konusundaki iki yüzlülüğünü bir kez daha halka sunmak isterim. Söze geldiğinde, lafa geldiğinde İsrail’in kınayan açıklamalar yapan AKP iktidarı, bu süreçte İsrail’le yapılan anlaşmaların tek bir tanesini bile iptal etmiyor. Bizim söylediğimiz şey şu, bütün yurttaşlarla konuşuyoruz. Bir, Türkiye’deki iktidar zorlanmalıdır, İsrail’e karşı lafla, sözle, dayanışma mesajlarıyla bu iş geçiştiremez. Net, İsrail’le tüm askeri, diplomatik, ticari anlaşmalar iptal edilmelidir. İsrail’in bir savaş suçu işlediği ve yaptırım uygulanması gerektiği dünya kamuoyu önünde ifade edilmelidir.

‘EĞER BU İKİYÜZLÜLÜK DEVAM EDERSE SAVAŞIN DURMASI MÜMKÜN DEĞİL’

Şimdi siz bir taraftan sözle İsrail’i kınıyorsunuz, öbür taraftan İsrail’le yaptığınız ticari anlaşmalar katlanıyor. Dolayısıyla anlaşılıyor ki, Türkiye’yi yönetenler aslında söylemleri tam tersi olsa bile, öz itibariyle İsrail’le aynı tarafta duruyorlar. O zaman görev Türkiye’de emekçilere düşüyor, görev bize düşüyor, görev Türkiye halklarına düşüyor.

Hep beraber Filistinli kardeşlerimizin yanında olduğumuzu göstermemiz lazım. Eğer bu iki yüzlülük devam ederse bu savaşın durması mümkün değil. Ama eğer dünya her yerinde insanlar Filistin halkının sesine seslerini katarlarsa, bu iradeyi dünyanın dört bir yanında güçlendirmeyi başarırsak ben inanıyorum ki İsrail barbarlığını yenebiliriz. Dünyada bir kez daha barıştan, kardeşlikten yana güçler güçlü olduklarını gösterirlerse bu süreci hep beraber atlatırız. Bir kez daha tüm Filistinlilere baş sağlığı dileklerimizi iletiyoruz, dayanışma duygularımızı iletiyoruz.”

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir