Mukteda el Sadr, Mehdi Ordusu’nu yeniden kuruyor

ABD’nin İran Devrim Muhafızları’nın Kudüs Ordusu’nu yöneten General Kasım Süleymani’yi öldürmesi, Ortadoğu’da gündemi alevlendirdi. Iraklı Şii lider Mukteda el Sadr, 2008 yılında feshettiği Mehdi Ordusu’nu tekrar kurma kararını duyurdu.

İranlı General Kasım Süleymani’nin öldürülmesinin ardından Iraklı Şii din adamı Mukteda el Sadr, Irak’ın işgali sırasında ABD’ye karşı savaşması için oluşturulan Mehdi Ordusu’nun yeniden kurulması talimatı verdi.

Euronews’in haberine göre Sadr, el Yevmül Mevud milis gücünün de yeniden harekete geçirilmesini istedi.

Mehdi Ordusu, Sadr tarafından 2008 yılında lağvedilmişti.

Öte yandan İran destekli Şii milis gücü Haşdi Şabi (Gönüllü Halk Güçleri), tüm üyelerine ABD saldırısına cevap verilmesi için “hazır olun” emri verdi.

MEHDİ ORDUSU

Mehdi Ordusu, Irak’ta Şii lider Mukteda es-Sadr tarafından Haziran 2003’te kurulmuş ve 2008’de feshedilmişti. Ordunun 60.000 militanı vardı. Mehdi ordusu, Irak direniş hareketinin en etkili örgütlerinden biriyi ve Bağdat’ın 5 kilometre uzağında bulunan Sadr Şehrini kurtarılmış bölge ilan etmişti.

Muktedar el-Sadr

Mukteda el-Sadr ismi ilk olarak 2003 yılında, Irak’ın Amerikan işgalinde duyuldu. Şii dünyasının önde gelen âlimlerinden Ayetullah Muhammed Sadık Sadr’ın oğlu, Ayetullah Muhammed Bakır Sadr’ın ise damadıdır. “Mehdi Ordusu”nu kurdu ve ABD’ye karşı direniş başlattı. 2008 yılında Mehdi Ordusu’nu tasfiye etmişti.

Mukteda el-Sadr hem Amerika Birleşik Devletleri’nin hem de İran’ın Irak’taki varlığına karşı çıkıyor.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir