Muhalife milyonlarca lira ceza, yandaşa uyarı

RTÜK’ün son bir buçuk yıllık kararlarını inceleyen Üst Kurul Üyesi Taşcı, hazırladığı raporda muhalif kanallara 36 ayrı kararla toplam 11 milyon TL ceza verildiğini açıkladı. Yandaş kanallar ise yalnızca uyarıldı

BirGün Gazetesinden HÜSEYİN ŞİMŞEK’in haberine göre; Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) televizyon kanallarına yönelik denetimlerinde çifte standart uyguladığı iddiaları rakamlarla doğrulandı. Son bir buçuk yılda muhalif kanallara milyonlarca lira ceza verilirken yandaş kanalların ihlalleri yaptırımsız kaldı.

CHP’li RTÜK üyesi İlhan Taşcı, kurumun televizyonlara verdiği cezaları ve yaptırımları raporlaştırdı. 1 Ocak 2019’dan 15 Mayıs’a kadar eleştirel yayın yapan kanallara toplam 36 kez ceza verildiği belirtilen raporda, iktidara yakın televizyon kanalları ise iki kez uyarıldı, bir kere de para cezası aldı.

muhalife-milyonlarca-lira-ceza-yandasa-uyari-732754-1.

Taşcı’nın raporuna göre Halk TV, Tele 1, KRT ve Fox TV’ye bu süreçte 28 kez idari para cezası verildi. Bu dönemde, Fox TV’de Fatih Portakal ile Ana Haber Bülteni, üç kez program durdurma ile cezalandırıldı. Halk TV’de yayınlanan Siyaset Kültürü programına iki, Medya Mahallesi’ne beş, Sözüm Var programına beş kez olmak üzere toplam 12 program durdurma kararı verildi.

RTÜK, KRT’deki Haber Merkezi’ne de iki kez program durdurma cezası verirken Tele 1’de yayımlanan Ana Haber iki, Gün Başlıyor programı ise sekiz olmak üzere toplam 10 program durdurma ile cezalandırıldı.

muhalife-milyonlarca-lira-ceza-yandasa-uyari-732755-1.

Taşcı’nın raporuna göre, ATV ve Ülke TV’ye en hafif ceza olan birer uyarı, TGRT Haber’e ise bir kez idari para cezası verildi. İhlal iddialarına rağmen RTÜK tarafından TV Net, Kanal 7 ve A Haber’e hiç ceza verilmedi.

RTÜK SOPA OLARAK KULLANILIYOR

Rakamlarla görünür olan tabloyu değerlendiren Taşçı, şöyle konuştu: “RTÜK, cezalandırmayı bir sopa olarak kullanıyor. İktidarı rahatsız eden kanalları cezayla program durdurmayla susturabileceğini, hizaya getirebileceğini düşünüyor ve var gücüyle üzerlerine abanıyor. İktidarı eleştirenlerin sesini duyuran televizyon kanallarını cezalandırmayı bir görev sayıyor. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin kendi deyimiyle bunu emir telakki ediyor. İktidarı sorgulayan kanallara 36 kez yaptırım kararı uygulayıp iktidara yakın pozisyon alanlara ise uyarmakla yetinmek kimi kanalların korunup, kollandığını kanıtıdır. Zaten Şahin, seçildiği günden beri Saray’a, iktidara yakın kimi kanalların koruyucusu gibi davranıyor.”

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir