Liderden 6 gollük resital

Example HTML page

Beşiktaş, geniş alanlar bulduğu maçta Çaykur Rizespor’u 6-0 gibi farklı bir sonuçla geçti. Gecenin yıldızı rakip filelere 4 gol bırakan Larin oldu. Neredeyse attığı kadar da kaçıran Kartal’ın diğer golleri ise Oğuzhan ve Hasic’ten geldi. Siyah-beyazlılar bu sonuçta puanını 34’e çıkararak liderliğini korudu.

Liderden 6 gollük resital

Dolmabahçe’de oldukça tempolu başlayan maç, iki takımın da topla oynamaya ve rakibi oynatmamaya çalıştığı bir ilk yarıya sahne oldu. Maçta ilk gole kadar iki takımın topla oynama oranları hemen hemen eşitti.

Beşiktaş’ta Kayseri maçında kötü performans sergileyen Güven ve Mensah kulübedeydi. Güven yerini Aboubakar’a, Mensah’a ise Oğuz’a bıraktı. Sol bekte N’Sakala’nın yerine Rıdvan, orta sahada da Atiba’nın yerine Necip görev aldı.

Stjepan Tomas’ın Çaykur Rizespor’u 3’lü savunmasıyla Beşiktaş’ı topu geriden çıkarken sıkıştırmaya çalıştı. Rakibin defans hattına adam adama markajla baskı uygulayan Karadeniz ekibi, önde istediği topları kazanamazken arkada da Beşiktaş’a önemli alanlar bıraktı. Kuşkusuz bu alanlar siyah-beyazlıların en fazla istediği şeylerden biriydi.

17’nci dakikada Oğuzhan iyi bir pasla Aboubakar’ı pozisyona soktu ancak sonuç alınamadı. 2 dakika sonra ise Sergen Yalçın’ın öğrencileri oldukça kaliteli bir gole imza attı. Larin’in pasıyla başlayan atakta Aboubakar topu Oğuzhan’a aktardı ve Oğuzhan içeriye yerden harika keserek Larin’e “al da at” dedi. Gerek ilk pozisyon gerekse de 19’da golle sonuçlanan bu atak, Mensah’ın yerine ofansif orta saha bölgesinde oynayan yaratıcı kimlikli Oğuzhan’ın Beşiktaş açısından ne kadar fark yaratabileceğini gösterdi.

31’de Larin, Meriah’ın hatasını değerlendirerek klas bir son vuruşla takdire şayan bir takip golü attı ve skoru 2-0’a getirdi.

Aboubakar 33 ve 45+1’de 2 net pozisyon daha kaçırdı. 39’da Rize savunmasına yapılan presle Kamerunlu topu kapmayı başardı ancak pası alan N’Koudou atağı adeta öldürdü. Rize ise 42’de Skoda’yı Beşiktaş savunmasının arkasına kaçırmayı başardıysa da Welinton, bu tehlikeyi sarı kart gördüğü bir faulle savuşturdu.

Siyah-beyazlılar önde pres yapan Rize takımını direkt toplarla aştı ve hızlı oyunu sayesinde oldukça fazla pozisyon buldu. İlk yarı bittiğinde topla oynama oranı 43’e 57 konuk ekip lehineydi. Bu oran, bu sezonki Beşiktaş maçlarında görülmeye alışık olmadığımız bir duruma işaret etse de Rize’nin hiç gol pozisyonu yoktu. Pozisyon üstünlüğü bariz şekilde Beşiktaş’ın lehineydi. Sergen Yalçın’ın takımı, özellikle topun kontrolünü rakibe verdiği 20-45 arasını çok etkili oynadı.

İkinci yarıda da maçın temel planında değişiklik söz konusu değildi. Agresif ve açık bir oyun tarzını benimseyen Rizespor, Beşiktaş’a geride elverişli alanlar bırakmaya devam etti. Kartal 57’de 3’üncü golü yine bu alanları doğru oyunla değerlendirerek buldu. Yine rakip savunmasından topu söken Aboubakar, ceza sahası önündeki Oğuzhan’ı gördü ve Kartal’ın 10 numarası akıl dolu bir vuruşla kaleci Gökhan’ı çaresiz bıraktı.

62’de Aboubakar kaleciyle karşı karşıya kaldı ancak yine fileleri bulamadı. 79’da Larin’in bir kez daha ekmeğini taştan çıkardığını söylemek yanlış olmaz. Yine Meriah’ın hatasını yakalayan gecenin yıldızı, hattrick yaparak takımını 4 farklı üstünlüğe taşıdı.

Kartal’ın 5’inci golünde de Rize’nin ikramı söz konusuydu. Yeşil-mavililerin savunmadan çıkmaya çalışırken topu teslim ettikleri Larin, karşı karşıyada düzgün bir plaseyle 4’üncü golünün sevincini yaşadı.

Ev sahibinin Hasic’le bulduğu 6’ncı gol ise jeneriklikti. 89’uncu dakikada Larin’den topu alan Hasic, sol ayağıyla muazzam bir füze çıkardı; üst direğe çarpan top, direğin iç tarafındaki ağlardan süzülerek yeşil zemine indi. Golden önce, 68’de Oğuzhan’ın yerine oyuna giren Mensah’ın topu geriden iyi taşıdığını da söylemek gerek.

Rizespor açık oyunuyla ikinci yarıda kısmi tehlikeler yarattı. Özellikle Morozyuk sağ kanattan iyi bindirmeler yaptı. Oyuna sonradan giren Abdullah, 67’de ve 75’te ceza sahası içinde önemli fırsatlardan yararlanamadı.

Böylece Beşiktaş, 5 maç üst üste kalesini gole kapattı ve sahadan galibiyetle ayrıldı. Orta sahada Josef ve Necip, defansif rollerini eksiksiz yerine getirdi. Josef yine fazla sayıda pas arası yaptı ve takımına oyunun momentumunu belirleyen toplar kazandırdı. Onun orta sahadaki varlığı, siyah-beyazlılar için oldukça önemli.
Annesini kaybettikten sonra takıma dönen Aboubakar da son vuruşlar dışında her konuda iyi bir maç çıkardı. Gerek kaptığı toplar gerekse de bağlantı oyunundaki katkılarıyla gecenin öne çıkan isimlerinden biriydi. Oğuzhan da final paslarındaki başarısıyla, Mensah’la sıkışan oyunu açmayı başaramayan Beşiktaş’a, ilerleyen maçlar için umut verdi.

5 maçlık gol yenilmeyen seride Beşiktaş’ın takım savunmasının fonksiyonu büyük. Yine de Welinton ve Vida’nın son maçlarda tandemde gösterdikleri performans yabana atılmamalı. Özellikle bu maçta üstlerine gelen Rize’nin hücumcularına karşı neredeyse hatasız oynadılar. Yan toplarda da hem havadan hem de yerden başarılıydılar.

İki stoperle birlikte kaleci Ersin de alkışı fazlasıyla hak ediyor. Kartal’ın 20 yaşındaki kalecisinin, kritik anlarda yaptığı kurtarışlarla takımın kalesini gole kapatmasındaki katkısı büyük.

Kapanan takımları açmakta zorlanan Beşiktaş, üstüne gelen ve kendisine alan bırakan takımlara karşı çok avantajlı. Kadro yapısı, kontra atak futbolu oynamak ve geniş alanları değerlendirmek için Sergen Yalçın’a önemli imkanlar sunuyor. Rizespor maçında da geride dikey koridorlar bulan Beşiktaş hücumcularının neler yapabileceğini bir kez daha görüldü. Herhalde bundan sonraki maçlarda rakipler siyah-beyazlılara bu kadar geniş boşluklar bırakmamaya özen gösterecektir.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir