Küba’da yeni ekonomik model hayata geçti

Example HTML page

Küba’da uzun süredir detaylı bir şekilde planlanan ve 2021 yılı itibariyle uygulamaya konulan ekonomik düzenleme birinci ayını geride bıraktı.

Yeni düzenleme temel olarak ülkedeki ikili para sistemini kaldırdı, devlet sektöründe maaşlarda yüksek bir artış sağladı ve ülkenin üretim ve ihracatının artması için çeşitli değişiklikler getirdi. Küba’da özel işletmelere izin verilen devlet kontrolündeki sektörlerin sayısı 127’den yaklaşık 2 bine çıktı.

Küba makamları, sosyalizmden vazgeçiş olmadığını; köklü bir dönüşümden ziyade işleri kolaylaştırmaya dönük düzenlemeler yapıldığını duyurdu.

KAYITLI ÇALIŞMAK İSTEYENLER ARTTI

Küba’da hayata geçirilen ekonomik düzenlemenin ilk ayağında iş bulma kurumlarına yapılan başvuruların artışı dikkat çekti. Eskiden günde 10-15 başvuru yapılırken, şu an sayının günlük 80-100 civarına çıktığı belirtildi. Yeni ekonomik düzenlemeyle birlikte Küba’da devlet kurumlarında çalışma isteği yurttaşların arasında arttı. Düzenleme öncesinde devlet sektöründe maaşlar çok düşüktü ve Kübalılar turizmle bağlantılı kayıt dışı işlere daha fazla rağbet ediyordu. Maaşlar bu düzenlemeyle birlikte daha fazla arttı. Böylece kayıtlı ve maaşlı bir işte çalışmak tercih edilir hale geldi.

Küba hükümetinin hedefi, fiyatlardaki artışın, maaşlardaki artıştan daha az olması, böylece efektif olarak devlete bağlı kurumlarda çalışanların ekonomik olarak daha iyi bir noktaya gelmeleriydi. Küba hedeflerinin bazılarına ulaştı ancak yetkililer henüz tüm hedeflerin gerçekleştirilemediğini bildirdi.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir