Koronavirüs piyasaları vurdu: Ekonomi güne nasıl başladı?

Dünya genelinde koronavirüs kaynaklı sert fiyat hareketleri sürerken Türkiye’de dolar ve avro güne yükselişle başladı

Dünya genelinde koronavirüs kaynaklı sert fiyat hareketleri sürüyor. Panik havasıyla gelen satışlar ABD borsalarında rekor düşüşlere yol açtı. Dolar/TL 6,42’den güne başlarken avro ise güne 7.19 seviyesinden başladı.

Kriz dönemlerinde değerini koruduğu için güvenli liman olarak adlandırılan altın ise dün 1.500 doların altına düştükten sonra toparlanamadı. Uzmanlar kriz nedeniyle nakitte kalmak isteyen yatırımcılar ve tasarruf sahiplerinin ellerindeki altınları sattığını belirtiyorlar. Sabah saatlerinde altının onsu uluslararası piyasalarda 1.497 dolardan işlem görüyor.

Borsa İstanbul’da ise BIST 100 endeksi, açılışta yüzde 1,18 artarak 88.923,35 puana yükseldi.

Açılışta BIST 100 endeksi, 1.035,02 puan ve yüzde 1,18 değer kazanarak 88.923,35 puana çıktı. Bankacılık endeksi yüzde 1,12 ve holding endeksi yüzde 0,44 yükseliş kaydetti.

Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 5,47 ile iletişim, en çok gerileyen ise yüzde 3,57 ile spor oldu.

Dün, dünya borsalarında panik havasının etkisiyle sert düşen BIST 100 endeksi, günü yüzde 8,07 azalışla 87.888,34 puandan tamamlamıştı.

BORSA İSTANBUL’DA DEVRE KESİCİ DÜZENLEMESİ

Öte yandan Borsa İstanbul’da aşırı fiyat hareketlerini engellemek ve hisse senetlerinin hızlı değer kaybının önüne geçebilmek için 13 Mart’tan itibaren aşağı ve yukarı yönlü yüzde 5 olarak uygulanmakta olan devre kesici uygulamasında değişikliğe gidildi.

Panik satışlarında hisse senetlerinde aşağı yönlü uygulanan yüzde 5’lik devre kesici uygulamasına devam edilirken; yukarı yönlü hareketlerde hisse senetlerinde işlem kesintisi yapılmayacak. Böylece aşağı yönlü hareketlerin kontrol altına alınması hedefleniyor.

Borsa İstanbul’dan KAP’a şu açıklama yapıldı:

Borsamızın 12/03/2020 tarih ve 2020/20 sayılı duyurusu ile Pay Piyasasında sürekli işlem yöntemi ile işlem görmekte olan sıralarda 13/03/2020 tarihinden itibaren aşağı ve yukarı yönlü yüzde 5 olarak uygulanmakta olan devre kesici tetikleme oranı, Pay Piyasası Yönergesinin 27 inci maddesi 2 inci fıkrası uyarınca Borsa Genel Müdürlüğü tarafından ikinci bir duyuruya kadar yukarı yönlü olarak kaldırılmıştır. İlgili sıralarda % 5 devre kesici tetikleme oranı aşağı yönlü olarak uygulanmaya devam edecektir.

33 YIL ÖNCEYE DÖNÜLDÜ!

Öte yandan Amerika’da New York Borsası dün yüzde 12 değer yitirerek 33 yıl önce yaşanan ve tarihe “Kara pazartesi” olarak geçen düşüşten sonraki en sert düşüşünü yaşadı. ABD borsalarında defalarca devre kesicilerin uygulandığı S&P Endeksi, Dow Jones ve Nasdaq hisselerinde kayıplar yüzde 10’ların üzerine çıktı.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir