Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP’li vekiller Akbelen’de

Example HTML page

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve 10’a yakın milletvekili Milas’ta açılmak istenen maden sahasına karşı direnişe destek vermek için Akbelen’e geldi. Kılıçdaroğlu, “Ağacı kestiğinizde oksijeni bitirmiş olursunuz. Bütün dünya bunu biliyor ama bir avuç çete bilmiyor” ifadelerini kullandı.

Muğla’nın Milasilçesi İkizköy Mahallesi’nde yer alan Akbelen Ormanı’nda ağaç kıyımı yeniden başladı. Bunun üzerine köylüler direniş başlattı.

Yurttaşlar, jandarma eşliğinde bölgeye gelen şirketin ağaç kesimine karşı 4 gündür mücadele ediyor. Ülke geneline yayılan protestolara ve bölge halkının tüm itirazlarına rağmen Akbelen Ormanı 4 gündür tahrip ediliyor. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, milletvekilleriyle destek vermek için bölgeye gitti. Yurttaşlar, Kılıçdaroğlu’nu “Direne direne kazanacağız” sloganı ile karşıladı.

“BİR AVUÇ ÇETE…”

Kılıçdaroğlu, yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi:

“Sizin verdiğiniz mücadeleyi yakından takip ediyorum. Buraya geliş nedenim davayı yeni öğrenmem değil, sizin bizzat mikrofonu alarak derdinizi anlatmanıza imkan sağlamak içindir. Benim Ankara’da konuşmamın önemi yok, sizin konuşmanız önemli. Mağdur olan, haksızlığa uğrayan sizsiniz. Ama bu çam, bu ağaç sadece sizin ağacınız değildir, 85 milyonun ağacıdır. Burayı sizler kadar iyi biliyorum dersem doğru söylemem. Ama ormanı bilen birisiyim. O orman sadece ağaç değil. O ormanda kuşlar var, kaplumbağalar var, binlerce canlı var. Her birinin hakkını hukukunu korumazsam görevimi yapmamış olurum.

Ağacı kestiğinizde duyu kesmiş olursunuz. Ağacı kestiğinizde habitatı öldürmüş olursunuz. Ağacı kestiğinizde oksijeni bitirmiş olursunuz. Bütün dünya bunu biliyor ama bir avuç çete bilmiyor.”

Boşuna mı bu Beşli Çeteler bu milletin kanını emiyor diyordum? Sanmayın ki sadece burada oluyor bu olaylar. Türkiye’nin hangi coğrafyasına gitseniz benzer olaylar var. Ama siz direndiniz, direniyorsunuz. Kemal kardeşiniz sizin yanınızda. Sonuna kadar mücadele edeceğim.

Sizin mücadeleniz sıradan bir mücadele değil. Sizin mücadeleniz hak mücadelesi. Size sözüm söz ben bu davayı sonuna kadar izleyeceğim. Ayrıca hukukçu arkadaşlarımı da bu konuda görevlendireceğiz.”

NE OLMUŞTU?

Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerini işleten, Limak Holding ve İÇTAŞ ortaklığındaki YK Enerji, İkizköy’deki Akbelen Ormanı’nın 740 dönümlük bölgesini, termik santrallere linyit sağlayan açık maden ocağına katmak için gerekli izinleri almış (Kasım 2020), ancak İkizköylüler’in direnişiyle karşılaşmıştı.

17 Temmuz 2022 sabah saat 06.00’da Akbelen Ormanı’na giren Orman İşletmesi kesim ekibi İkizköy halkı ormanın derinliklerine erişinceye kadar 30’a yakın ağacı kesmişti. İkizköylüler o günden beri ormanda 24 saat nöbet tutuyor.

24 Temmuz 2023’te ise ormana girilerek çalışmalar yeniden başlatıldı.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir