Kelebekler Vadisi yok olmasın

Example HTML page

Fethiye’nin eşsiz turizm bölgesi Kelebekler Vadisi, sit statüsünün düşürülmesi sonucu yapılaşma tehlikesiyle karşı karşıya. Mimarlar Odası Şube Başkanı Doç. Dr. Öncü Başoğlan Kelebekler Vadisi’nin artık korunamayacağını belirtti.

Türkiye’nin ve dünyanın en önemli doğal alanlarından olan Muğla’nın Fethiye ilçesindeki Kelebekler Vadisi’nin statüsü değiştirilmesine tepkiler büyüyor. TMMOB Mimarlar Odası Muğla Şube Başkanı Doç. Dr. Öncü Başoğlan Avşar, Muğla’nın her yerinin yıllardır kaçak yapılarla turizme açıldığını, şimdi de sıranın Kelebekler Vadisi’ne geldiğini söyledi.

Avşar, “Öncelikle 1. derece, 2. derece ve 3. derece şeklindeki tanımlar ‘Kesin Korunacak Hassas Alanlar’, ‘Nitelikli Doğal Koruma Alanları’ ve ‘Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanları’ olarak değişti. Kelebekler Vadisi de dahil olmak üzere Muğla’da birçok alan ‘Nitelikli Doğal Koruma Alanları’ statüsüne düşürüldü. Uzun yıllardır yakın çevresinde süre giden yoğun turizm etkisinden Kelebekler Vadisini koruyan 1. Derece Doğal Sit statüsüne sahip bir korunan alan olmasıdır. Statünün bu şekilde değiştirilmesiyle Kelebekler Vadisi artık korunamayacak” dedi.

Yönetmelikte geçen tanımın çok muğlak olduğunu söyleyen Doç. Avşar, şöyle konuştu: Bungalov ve çadır deniyor. Nasıl bungalov yapacaksınız, bunların türü ne olacak başka hiçbir detay yok. Muğla’nın bütün koylarını bu şekilde yapılaşmaya açtılar. Yıllarca yapılan bütün kaçak yapılara imar affı çıkardılar ve doğal dengeyi bozdular. Kelebekler Vadisi’nde de aynı şey yaşanacak. Çünkü insanın gittiği yere bir sürü şey gider. Modern insanın konforunu sağlamak gerektiği için orayı yapılaşmaya açtığınız anda oraya yol gider, elektrik gider. Doğal dengeyi bozar. Bırakalım Kelebekler Vadisi de bu şekilde kalsın

“TALAN PROJESİNİN SON ADIMI”

AKP’nin doğal alanları yağmalama projelerinin bir başka örneği olduğunu belirten CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban da, şöyle konuştu: “AKP’nin özellikle belediye yönetimini alamadığı kıyı kentlerimizi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eliyle birtakım uygulamalar yaparak yandaş şirketlere peşkeş çekmeye çalışan siyasi iktidarın, keyfi uygulamalarının önüne geçilmelidir. Kelebekler Vadisi’nin 1. derece doğal sit statüsünün düşürülmesi, adım adım bölgenin yağmalanma habercisiydi. Bu bölgenin yapılaşmaya açılması ise bu talan projesinin son adımıdır. Kaz dağlarından, Kelebekler Vadisi’ne kadar ülkenin bütün doğal güzelliklerini, yaşam alanlarını, nefes borularını kesmeye çalışan siyasi iktidara karşı her platformda mücadele edeceğiz. Yağma ve talana geçit vermeyeceğiz.” Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca ise, “Kelebekler Vadisi’nin imara açılmaması ve rant alanına dönüşmemesi için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Kaynak ; BirGün Gazetesi Berkay Sağol’un haberi

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir