Kalın’dan S-400 açıklaması: Plana halen bağlıyız

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye’nin Patriot hava savunma sistemlerini alamadığı için S-400’lere yöneldiğini ve Covid-19 nedeniyle ertelenen S-400’lerin aktive edilmesi planına halen bağlı olduğunu söyledi. Kalın bununla birlikte, Erdoğan ile Trump’ı kastederek “Başkanlarımızın iyi bir ilişkisi var” dedi

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Fransa’da yayın yapan France 24 kanalına bir röportaj verdi. Kalın, Libya’da yaşanan gelişmeler ve Suriye’deki durum hakkında önemli açıklamalar yaptı.t

Kalın, Türkiye’nin Trablus merkezli Serrac hükümetine verdiği desteğin sahadaki çatışmaya denge getirdiğini savunurken, Hafter’e bağlı güçlerin Trablus’tan çekildiğini doğruladı.

Kalın, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Batılı ‘paralı askerler vasıtasıyla’ Hafter’e destek sağladığını belirtirken, Hafter’in ‘her bir anlaşmayı ve her bir ateşkesi’ bozduğunu belirtti. Kalın, Türkiye’nin Serrac’ı askeri olarak Hafter’in peşinden gitmesi için cesaretlendirmediğini ve ‘siyasi çözüm’ arayışında olduklarını ifade etti.

Siyasi çözümün tüm Libya’yı kapsaması gerektiğini kaydeden, Fransa ve Hafter’i destekleyen diğer ülkelerin de ‘yanlış yaptığını’ savunan Kalın, “Hala Hafter’i destekleyen herkesin, Libya’daki çatışmada yanlış tarafta yer aldığına inanıyoruz” ifadelerini kullandı. Kalın, “Hafter destekçilerinin Hafter’in güvenilir bir ortak olmadığını anlamalarının zamanını geldi” dedi.

‘BAŞKANLARIMIZIN İYİ BİR İLİŞKİSİ VAR’

Fransa ve ABD ile anlaşmazlıkların Suriye’de de geçerli olduğunu belirten İbrahim Kalın, bu ülkelerin YPG’ye verdiği desteği eleştirdi. Kalın, YPG’nin yalnızca PKK’nin Suriye kolu olduğunu ve “Fransa ile ABD’nin desteğinin Suriye’nin toprak bütünlüğünü tehlikeye attığını” söyledi.

Erdoğan ile Trump’ın geçtiğimiz günlerde yaptığı görüşme ve S-400’lerin aktive edilmesiyle ilgili gelen bir soruya Kalın, “Başkanlarımızın iyi bir ilişkisi var. S-400’ler konusundaki anlaşmazlığımız, Patriot hava savunma sistemlerini satın almak için yıllarca süren çabalarımıza dayanıyor. Ancak maalesef, Obama başkanlığından bu yana bu gerçekleşmedi. Alternatiflere bakmaktan başka bir çaremiz yoktu” şeklinde yanıt verdi.

Kalın, Türkiye’nin Covid-19 salgını nedeniyle ertelenen S-400’lerin aktive edilme planına halen bağlı olduğunu dile getirdi.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir