Kaçak Telefon Kullanmak Cezası Ne Kadar?

Example HTML page

Kaçak Telefon Kullanmak Cezası Ne Kadar?

5607 sayılı kanun kapsamında kaçak telefon kullanmak cezası ne kadar? Öncelikle kaçak telefon kullanmak bir suçtur. Bu yüzden cezası 1 yıldan 5 yıla kadar hapis beya 10.000 güne kadar kişiye adli para cezası uygulanır. Eşyayı gümrük işlemine tabi tutmadan alan kişiler kaçakçı olarak sayılır. Dolayısıyla gümrük işlemi gereken eşyalara gümrük işlemi yapılmadan ülkeye sokmak bir suçtur. Kaçak telefon kullanmak, ithalat kaçakçılığı olarak tanımlanmaktadır. Peki, kaçak telefon satmanın cezası ne kadar?

Kaçak Telefon Satmanın Cezası Ne Kadar?

Kaçakçılık kanunu doğrultusunda 3/1 maddesinde belirtilen telefonların gümrük işlemlerine tabi tutulmadan ülkeye sokulması bir suçtur. Kaçakçılık yapan fail için 5 yıla kadar hapis ve 10.000 güne kadar adli para cezası uygulanmaktadır. Gümrük kapısı haricinde ülkeye çeşitli yöntemler ile sokulan telefonlar için ceza 3/1 oranında artırılmaktadır.

Kaçak Telefon Alırsak Ne Olur?

Kaçak telefon almak suç mu? sorusuna kısaca “evet” diyebiliriz. Çünkü kaçakçılık yapmak ve kaçak ürünler kullanmak suçtur. IMEI numarası BTK’de kayıtlı değilse kaçak bir telefon kullanıyorsunuz demektir. Eğer bile bile kaçak telefon alırsanız 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilirsiniz. Bunun yanı sıra adli para cezası ödemek zorunda kalabilirsiniz. 2023 yılı adli para cezası günlük alt limit 20 TL, üst limit ise 100 TL olarak belirlenmiştir.

Telefonun Kaçak Olup Olmadığını Nereden Anlarsınız?

Kaçak telefon ve cihazları anlamanın pek çok yolu bulunuyor. Peki, telefonun kaçak olup olmadığını nereden anlarsınız? Eğer böyle bir şüpheniz varsa telefonun arama kısmına gelerek *#06# kodunu yazarak IMEI kodunuzu öğrenmelisiniz. Ardından https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama?utm_source=webtekno linkine tıklayarak IMEI kodunu yapıştırarak sorgulamaya başlayabilirsiniz.

Kaçak Telefon Nasıl Kaydedilir?

Kaçak telefonlar Türkiye’ye sokulduğu andan itibaren 2 ay ve 4 ay çalışır. Ardından telefon kullanıma kapanır. Telefonu kullanmak için pasaport kaydı yapılması zorunludur. Cihazın kayıt edilebilir olup olmadığını sorgulamak için https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kayit-hakki-sorgulamalinkine tıklayın. Link üzerinde istenilen bilgileri doldurarak harç yaptırmanız gerekir.

Yurt Dışı Telefon Kayıt Ücreti

Yurt dışından kaçak olarak ülkeye sokulan telefonları kaydettirmek için 2022 yılında ödenme gereken harç tutarı 2.732 TL olarak belirlenmiştir. Bu ücret 2023 yılı başında  6 bin 91 TL’ye çıkarılmıştı. Bu harç ücreti 7 Temmuz 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla birlikte 20 bin TL‘ye yükseltildi. Kaçak telefon kullanmak cezası ne kadar? adlı makalemizde detaylı bilgilere yer verdik.

fuarteknoloji.com mobil servisi telefon haberlerini sundu.

Nihat Vural

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir