İTO’dan çarpıcı rapor; ‘112’ye ulaşılamıyor, hastalar kendi başlarına iğne yapıyor’

İTO Aile Hekimleri Komisyonu’nun hazırladığı raporda, evde tedavi gören ve ASM’lere gidemeyen Covid-19 hastalarının kendilerine ‘iğne yapmak’ zorunda kaldığı belirtildi. Raporda, evde tedavi altındaki hastaların durumlarının ağırlaşması halinde 112 Acil Sağlık Hizmetleri’ne ve ilçe sağlık müdürlüklerine ulaşılamadığı da vurgulandı.

İstanbul Tabip Odası (İTO) Aile Hekimleri Komisyonu, “İstanbul’da Pandemi Sürecinde Birinci Basamak Aile Sağlığı Merkezlerinde Durum Raporu’nu” kamuoyuyla paylaştı.

Raporda, “Bulaşı artıran koşullar düzeltilmeden, ne filyasyon ekiplerinin, ne aile sağlığı merkezleri (ASM) ekiplerinin, ne hastane ekiplerinin ne de yoğun bakım ekiplerinin çabaları salgını söndürmeye yetmez” denilerek çarpıcı bilgilere yer verildi.

BİR AİLE HEKİMİNE 80-90 HASTA VEYA TEMASLI

“ASM’lerin pandemi yokmuş gibi çalıştırıldığı” ifade edilen raporda, “İstanbul’da görev yapan aile hekimleri her gün kendilerine kayıtlı ortalama 80-90 kadar Covid-19 PCR pozitif vaka ve temaslı hastalarını izleyip, sorularını yanıtlamaya, sorunlarına çare bulmaya çalışmakta, ancak çoğu kez çare bulamamanın üzüntüsünü yaşamaktadır” denildi.

Filyasyon ekiplerinin çalışma koşullarına da değinilen raporda, “Filyasyon ekipleri, yoğun iş yükleri nedeniyle hastalara ulaşmakta gecikmekte, bu da temaslı takibi ve ilaca başlanmasında süre kaybına neden olmaktadır. Artan yoğunluk ve eksik uygulamalar nedeniyle filyasyon çalışmalarının hasta ve temaslı takibinde amacına yeterli düzeyde ulaşamadığını düşünmekteyiz” ifadeleri yer aldı.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir