İstanbullular İDO’nun kararına tepkili: Mağdur olacağız karar geri alınsın

İstanbullular İDO’nun kararına tepkili: Mağdur olacağız karar geri alınsın

Özelleştirilen İDO’nun, 1 Aralık’tan sonra iç hat seferlerini durdurma kararı almasına İstanbullular tepkili. BirGün’e konuşan yolcular, “Mağdur olacağız, karar geri alınsın” diyor

Bir gün Gazetesinden Meral Danyıldız ve Rıfat Kırcı’nın haberine göre İstanbullular İDO’nun kapatılmasına büyük tepki gösterdi.

Özelleştirilen İstanbul Deniz Otobüsleri’nin (İDO) 1 Aralık’tan itibaren iç hat seferlerini durdurma kararı alması, yurttaşları mağdur edecek. İDO’nun ‘ekonomik gerekçelerle’ aldığı karar, bu yüzden tepkilere neden oldu. Biz de, İstanbullulara İDO’nun seferlerini durdurma kararını sorduk. Yurttaşlar, İDO’nun 2011 yılında özelleştirildiğini hatırlatarak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) derhal önlem alması gerektiğini ifade etti.

Anadolu Yakası’nda yaşayan yurttaşlardan Tülin Bulut, mağdur olacaklarını söylüyor. Bulut, şöyle konuşuyor: “Bu hatları her gün kullanan insanlar var. Onların hayatı, olumsuz etkilenecek. Aracım olmasına rağmen, trafik nedeniyle kullanmıyorum. Böyle bir kararın alınmasını olumsuz buluyorum. Toplumun hayatını kolaylaştıran önlemler alınmalı, zorlaştıran değil.”

ÖZELLEŞTİRMENİN BİR SONUCU

Sarıyer Belediyesi’nin CHP’li Meclis Üyesi ve Başkan Yardımcısı, Mustafa Tok, İDO’nun özelleştirildiğine dikkat çekiyor. Tok, “Gelinen nokta özelleştirmenin bir sonucu” diyor ve ekliyor: “Şirket kâr yapmak ister, yapamadığı zaman da kapatır. Yani kamu kurumu gibi değildir, dolayısıyla burada mağdur olan bir halk var. İşini ve okulu bu seferlere göre ayarlayan insanlar var. Bu kesinlikle mağduriyet yaratır. İBB önlem almalı.”

OLUMSUZ ETKİLEYECEK
Berkay Yıldız, İDO seferlerini sıklıkla kullandığını dile getiriyor. “Büyük bir sıkıntı yaşayacağız” diyerek sözlerine başlayan Yıldız, İDO’nun İDO iç hat seferlerine son vermesinin çok yanlış bir karar olduğunu vurguluyor. Yıldız, “Hep İDO’nun seferlerini kullanırdım. Çünkü vapur seferleri çok dolu oluyor. Bizim ulaşımımızı çok kötü etkileyecek” diye konuşuyor.

***

‘İDO kâr edemez hale geldi’

İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş., 2011 yılında özelleştirilmişti. Özelleştirme ihalesini, 861 milyon dolarlık bedelle Tepe-Akfen-Souter-Sera ortak girişimi kazanmıştı. İsmini vermek istemeyen iki İDO çalışanı, artan mazot fiyatlarına dikkat çekti. İki çalışan, özetle şunu söyledi: “Döviz kurunun yükselmesiyle mazot da fiyattan etkilendi ve mazot fiyatlarında artış oldu. İDO da kâr edemez hale geldi. 3. Köprü ve Osmangazi Köprüsü, İDO’yu olumsuz etkiledi. Bu işin siyasi boyutları da var.”

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir