İkizköy’de zeytin ağaçları için direnen yurttaşlar, iş makinesini durdurdu

Example HTML page

Zeytinlik alanların madencilik faaliyetine açılmasını fırsat bilen Limak Holding ve IC Holding’in iştiraki YK Enerji, Akbelen’de harekete geçti. Şirket bölgede yaklaşık 30 zeytin ağacını söktü. Yurttaşların tepkisi sonrası söküm işlemi geçici olarak durduruldu. Zeytin ağaçlarının sökülmesine tepki gösteren TİP Muğla İl Başkanı Volkan Çetin ve EMEP Muğla İl Başkanı Nuri Alikoç gözaltına alındı. Yurttaşların direnişi sonrası iş makinesi alandan çıkarıldı.

Muğla’nın Milas ilçesinde İkizköy yakınında bulunan Akbelen Ormanı’nda bulunan ağaçların Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki “YK Enerji” tarafından Yeniköy-Kemerköy Termik Santralı’na kömür temini için kesilmesine karşı bölge halkının mücadelesi sürüyor.

Zeytinlik alanlarda madencilik yapımının önünü açan yönetmeliğin çıkmasının ardından zeytin sahalarında kesim başladı. Şirkete bağlı ekipler, sabah saatlerinde bölgeye gelerek yaklaşık 30 zeytin ağacını kesti. Köylülerin haber alıp, kesim yapılan bölgeye gelmeleri üzerine şirket çalışanları kesimi bırakarak, bölgeden ayrıldı. Zeytin ağaçların sökülmesine tepki gösteren TİP Muğla İl Başkanı Volkan Çetin ve EMEP Muğla İl Başkanı Nuri Alikoç gözaltına alındı.

Milas Akbelen Ormanları’nda, maden şirketine karşı aylardır ormanda nöbet tutan yöre halkı, sabah yapılan kesimin ardından nöbet sayısını artırma kararı aldı. Zeytin ağaçlarının her zamankinden çok daha fazla kesilme tehdidi altında bulunduğunu ifade eden yurttaşlar, dayanışmayı büyütme çağrısı yaptı. Ayrıca bölge halkı, şirket hakkında suç duyurusunda bulundu.

Avukat İsmail Hakkı Atal tarafından yapılan açıklamada, “Sabah şirkete ait, kamyonların zeytinleri bu uydurma yönetmeliğe dayanarak zeytinleri taşımak üzere geldiğini haber aldık. 20-30 ağacı sökmüşlerdi yerinden. Jandarmaya ihbarda bulunduk. YK Enerji ve Limak’a özel çıkarılan yönetmeliğin uygulanma kabiliyeti yoktur. Madenciler üç kilometreden daha fazla yaklaşamazlar. Jandarmaya bunun aksi yönünde savcı talimat verecekse, yazılı emir isteyin o zaman savcı yargılanır dedik. Şirket jandarmanın müdahalesi üzerine durduruldu” diye konuştu.

ŞİRKET HİÇBİR FIRSATI KAÇIRMIYOR

Karadam Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği Başkanı Nejla Işık ise, “2017’de kamulaştırılan İkizköy merkez eski adıyla Işıkdere Kocaçay’ın karşısındaki zeytin ağaçları 3 yıldır kesilmiyordu. Şirket en son çıkan maden yönetmeliğindeki değişikliği kullanarak şu anda oradaki zeytinleri kesip, kamyonlarla taşıdığının duyumunu aldık. Biz bir tane ağacı koruyalım diye mücadele ediyoruz ama şirket hiçbir fırsatı kaçırmıyor. Zeytin ağaçlarımızı koruyacağız” ifadelerini kullandı.

İkizköy Çevre Komitesinden Deniz Gümüşel, Muğla Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Gürün ve Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat’a seslenerek, “Buyursun gelsinler ne kadar çevreci oldukların göstersinler. İzinsiz zeytin ağacı kesiyorlar. Alanda yanımızda olduğunu söyleyen tüm siyasi partilerin yetkililerini de il yöneticilerinin de bekliyoruz. Şu an ‘yanınızdayız’sözünüzü gerçekleştireceğiniz gün. Yani daha sonra basın açıklamalarına değil, şimdi yanımıza bekliyoruz hepinizi” diye konuştu.

“SORUMLUSU AKP İKTİDARI VE TAYYİP ERDOĞAN’DIR”

CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban da, “Beşli çete fırsattan istifade zeytin ağaçlarına saldırdı. Bu yönetmeliğin adrese teslim olduğunu söylemiştik. Beşli çete için adrese teslim yönetmelik çıktı demiştik. Bunun doğruluğu da bugün belli olmuştur. Kesilen her zeytin ağacı için anayasa suçu işlenmiştir. Bu suçun faili AKP iktidarı ve onların Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’dır ” dedi.

ikizkoy-de-zeytin-agaclari-sokumune-tepki-zeytin-agaclarimizi-koruyacagiz-997780-1.

İŞ MAKİNESİ ALANDAN UZAKLAŞTIRILDI

Yurttaşların, Milas Jandarma Komutanı ile yaptığı müzakerede iş makinesinin alandan çekilmesinin sağlandığı öğrenildi.

Avukat İsmail Hakkı Atal, savcılığa şikayet başvurusunda bulundu.

Gözaltına alınan iki kişinin ifadeleri alınmak üzere Emniyet’e götürüldüğü öğrenildi.

Öte yandan yurttaşları darp eden özel güvenlik şirketinin müdürü hakkında suç duyurusunda bulunulacak.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir