İBB ve AKUT ortak tatbikat yaptı

Example HTML page

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Akut Vakfı işbirliğiyle, hayata geçirilen Afet Gönüllüleri Projesi’nin gönüllüleri Beşiktaş’taki Maçka Parkı’nda tatbikat yaptı. 250 kişinin eğitim aldığı tatbikatla ilgili konuşan AKUT Vakfı Başkanı Nasuh Mahruki, “Bu etkinliğin amacı deprem sonrası kaos anında vatandaşların bilinçli olarak ilk müdahaleyi yapabilmelerini sağlamak ve ikincil riskleri azaltmak” dedi.

Resim: Raife Topal

İBB Akut Vakfı işbirliğiyle, olası İstanbul depremine karşı Afet Gönüllüleri projesini hayata geçirdi.

HABER ETKİN / HABER MERKEZİ: BEŞİKTAŞ/İSTANBUL – Raife Topal

Afet sonrasında ilk müdahaleyi ve organizasyonu yapabilecek bilgi ve donanıma sahip olmak için kapsamlı bir eğitimden geçen gönüllüler proje kapsamında ilk olarak “İlk Müdahale Ekibi Eğitimi (İME) ” aldı. Projenin diğer eğitim ayağı olan “Toplanma Alanı Organizasyonu Eğitimi (TAO)” ise bugün Beşiktaş’taki Maçka Parkı’nda yapıldı.

Resim; Raife Topal

İLK MÜDAHALE BECERİSİ

Toplanma Alanı Organizasyonu Eğitimi alan gönüllüler, afet sonrası durum değerlendirmesi yapabilme, olay yeri yönetim ve kayıt sistemini işletebilme kazanımlarına sahip oldu.

Resim: Raife Topal

“İlk Müdahale Ekibi” eğitimlerini tamamlayan gönüllüler ise enkaz güvenliği sağlayabilme, hasar tespiti, yangın müdahale ve hafif hasarlı binalarda zarar görmüş afetzedelere ilk müdahale yapabilme becerileri kazandı.

Tatbikata AKUT Vakfı Başkanı Nasuh Mahruki, itfaiye ekipleri sağlık görevlileri ve çok sayıda arama kurtarma ekipleri ile gönüllüler katıldı. Tatbikatta dönüşümlü olarak toplamda 250 kişi eğitim aldı.

Nasuh Mahruki-Raife Topal

Tatbikatla ilgili Haber Etkin’e bilgi veren AKUT Vakfı Başkanı Nasuh Mahruki şunları söyledi:

“BİR DEPREM SONRASI SENARYOMUZ VAR”

*Bugün İBB AKOM ile birlikte üç dört aydır sürdürdüğümüz AKUT Vakfı olarak Toplanma Alanı Gönüllüsü Eğitiminin tatbikatını yapacağız. 450 kişiye müdahale eğitimi verdik, 5 bin kişiye de toplanma alanı gönüllüsü eğitimi veriyoruz.

*Burada şöyle bir senaryo var, deprem oldu, toplanma alanına geldiler. Çadırlar orada. Sağda solda yaralılar var, kazazedeler var, enkaz altında kalmış, mahsur kalmış yaralanmış gibi.

*Onları bulacaklar, buldukları şekilde ellerindeki malzemeyle yani çünkü burada bir tıbbi bir malzeme bulmak pek mümkün değil hani depremden sonra. Ellerindeki şeylerle o kazazedelere müdahale edecekler. Sonra taşımalarını yapacaklar, tahliyelerini yapacaklar.

“KİTLESEL AFETLERDE İLK 12-24 SAAT ÇOK ÖNEMLİ”

*Kitlesel afetlerde o depremden hemen sonraki ilk 12-24 saat yani ilk gün vatandaşın en incinebilirliğinin en yüksek olduğu zaman. Çünkü herkes büyük bir şok ve panik halinde dışarıya çıkıyor ve büyük bir organizasyonsuzluk ve kaos var dışarıda.

*Bu süreçte bu verdiğimiz eğitimler aslında o ilk 12-24 saat odaklı eğitimler. Kaos kaynaklı ikinci riskleri en aza indirmeyi hedefliyoruz. Ve o ilk günde ilk 12-24 saatte vatandaşın toplanma alanına ulaşımı doğru sağlıklı bilgi erişimi, yerel yetkililerden bilgilendirme yapılabilmesi ve olası kargaşaların önüne geçilmesi açısından en önemli zaman.

*O zamana önceden hazırlanmazsa insanlar, o kaosu durduramazlar. Şimdiden işte bu eğitimi alan arkadaşlarımız o kaosu frenleyip bir sistem, bir organizasyon kurup, mahallelinin daha fazla hasar almasını engelleyecek bir yapı geliştirecekler.

EĞİTİMİN AMACINI AÇIKLADI

*Bu eğitimin amacı aslında yerel yetkililer erişinceye dek o toplanma alanıyla alakalı uzmanlar, sonuçta görevliler var. Ama o kaos anında deprem anında ne zaman erişebilecekleri belli değil.

*Ama oradaki insan zaten apartmandan inecek aşağıya. Hemen orada zaten. O yüzden bu insanlar şimdi bu farkındalığı geliştirip bu kaos kaynaklı ikinci riskleri azaltmak için  bir sistem oluşturacaklar. O şekilde eğitim aldılar.

“BİLİNÇLİ MÜDAHALE CİDDİ FAYDA SAĞLAYABİLİR”

*Uzman ekiplerin sayısı sınırlı. Zaten hani böyle 50 bin tane enkazla arama kurtarmacı yetiştirilmez. Öyle bir dünya yok. 50 bin tane enkaz olmamasına çalışılır. Ama bizim maalesef sorunumuz bu potansiyel enkazları engelleyemememiz.

*Bu tür eğitimleri alan gönüllü insanlarla mahalleli birlikte çok ciddi fayda sağlayabilir. Çünkü zaten doğal olarak insanlar yardım edecekler. Orada gördüğü probleme müdahale etmek isteyecek.

*Ama bunu bilinçsiz yaparsa hem ek kazalara yol açabilir, kendisi yaralanabilir. Ama bilinçli yaptığı takdirde çok ciddi bir şekilde fayda sağlayabilir.”

“ÜCRETSİZ OLARAK VATANDAŞA ÖĞRETİLİYOR”

İBB Afet Gönüllü Projesi Koordinatörü Rezzak Elazat tatbikat esnasında gönüllülerin nasıl müdahale edeceklerini ve projeyi şöyle anlattı:

*İBB Afet Gönüllü Projesi’nin Maçka Parkı afet tatbikatındayız. Burada triaj alanının değerlendirmesini görüyorsunuz.

*Şu an yapılan müdahaleler, özellikle afet sonrası insanlarının yaralanması ve yaralanmalara ilk müdahaleleri eğitmenlerimiz gönüllerimize göstererek yaklaşımları, doğru yaklaşımları burada bütün halkımızı da açık şekilde birçok kurum, kuruluşla birlikte göstermekteyiz.

*Burada özellikle bizim dikkatimizi çekmemiz gereken şey buradaki müdahale pratikleri profesyonel arama kurtarma ekipmanlarıyla değil daha ziyadesiyle bu afet zamanı beklenen İstanbul büyük depreminde kesinlikle elimizde hiçbir şey olmadan yapılabilecek müdahaleleri kapsıyor.

*Doğada nasıl bazı şeyleri bulup malzemeleri bulup hayatta kalmaya çalışıyorsak, şehir içinde olabilecek büyük bir afet sonrası çevremizde kentsel atıkları da kullanarak yapılabilecek müdahalelerle ilgili faydalı bilgiler burada halkımıza ücretsiz şekilde verilmekte.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir