İBB, Meclisinde Sefaköy-Beylikdüzü- Tüyap Metrosu için borçlanma tartışması

Example HTML page

İBB, Beylikdüzü Metrosu için 925 milyon dolar borçlanacak

İBB’nin Sefaköy-Beylikdüzü-TÜYAP Metro Hattı için 925 milyon 396 bin 200 dolar dış borçlanma talebi oy birliği ile kabul edildi. Ancak AKP-MHP grubunun borçlanma için getirdiği şartlar tartışma yarattı.

İBB Meclisi kasım ayı oturumlarının üçüncü birleşimi Saraçhane’deki başkanlık binasında meclis 2. Başkanvekili Ömer Faruk Kalaycı başkanlığında toplandı. Oturumda, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile kredi için ön protokolü yapılan 18.5 kilometre uzunluğunda 10 istasyondan oluşan Sefaköy-Beylikdüzü-TÜYAP Metro Hattı için 925 milyon 396 bin 200 dolar dış borçlanma yapılabilmesi için oy birliği ile karar alındı.

AKP-MHP grubunun çoğunlukta olduğu ilgili komisyon raporunda İBB’nin cari borç tutarının borçlanma haddini aşması sebebiyle borçlanmanın çok taraflı yatırım ve kalkınma bankaları ile yabancı devlet kuruluşlarından doğrudan veya İller Bankası A.Ş aracılığı ile yapılması şartının getirilmesi tartışmaya neden oldu. CHP’li Meclis Üyesi Cemal Sataloğlu, borçlanma şartına konu olan maddenin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini, hukuksuzluğunun tescil edildiğini söyledi.

“İLLER BANKASI İBB’YE HİÇ KREDİ VERMEDİ”

CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı da şart olarak sunulan İller Bankası’nın İBB’ye bugüne dek hiç kredi vermediğine dikkat çekerek İller Bankası aracılığı ile kredi bulmalarının imkansız olduğunu söyledi. Balyalı geçtiğimiz dönemde borçlanma kararlarında böyle bir şartın konulmadığını da belirtti. AKP’li Meclis Üyesi Selim Bilmen de İBB şu an borç haddini aştığı için kanunen bu şartın konulması gerektiğini söyledi ve İBB’den gelen teklifte yer alan EBRD’nin komisyon görüşünde bahsedilen kurumlar arasında yer aldığını kaydetti.

“İBRETLİK BİR DOSYA”

AKP Grup Başkanvekili Tevfik Göksu da dosyayı ‘İbretlik’ olarak niteledi ve şunları söyledi:

* “İBB’nin nasıl bir zihinle yönetildiğini göstermek istiyorum. İBB Başkanı 16 Ocak 2022’de tweet atıyor. ‘Finansman hazır, yatırımcısı hazır, projesi hazır, engelliyorlar’ diyor. Finansmanın, yatırımcın hazır ise bugün niye 925 milyon dolarlık borçlanmayı getirdin? Projen hazırdı da niye başlamadın. Neden 10 ay sonra getirdin. İstanbul’u yalanlarla yöneten bir yönetim yakışmıyor. İbretlik bir sahne. Ocak ayında attığı tweetin borçlanma kararını bugün 10 ay sonra veriyoruz.”

“14 YILLIK GECİKMEDEN SORUMLUSUNUZ”

CHP Grup Başkanvekili Doğan Subaşı da İstanbul’un batı yakasının metro fakiri olduğunu belirterek “Rahmetli Topbaş’ın 2008 tarihli demeci var. Beylikdüzü’ne metro ve metrobüs sözü veriyor. Metro ihalesinin son aşamaya geldiğini söylüyor. 14 yıl önce ihale son aşamaya gelmişti. 14 yıl gecikmeden sorumlusunuz. Bu gecikmeyi örtmek için ibret sahnesi diyorsunuz. Metrolar dış kredi ile yapılır. Dış krediler de Cumhurbaşkanlığı onayına bağlı. 2021’de ön kredi anlaşması yatırım bankası ile yapıldı. Bu niyet beyanıdır. Kredisi o anlamda hazır. Dosyası meclis gündemine eylülde geldi. 10 ay diye bir şey yok.  Meclisten geçti şimdi Cumhurbaşkanlığından o imzayı bekliyoruz. Hayırlı olsun” dedi.

“ENGELLEME BUDUR”

İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan ise 300 otobüs alımı için 90 milyon avroluk krediye hala Cumhurbaşkanlığından onay beklendiğini hatırlatarak “3.5 yıldır buradaki engellemelerden biri de bu. Meclisten oy birliği ile geçen maddelerin çoğu Cumhurbaşkanlığında bekletiliyor. 300 otobüs için 90 milyon avroyu onaylamayanların bunu onaylanacağını düşünmek saflıktır. Engelleme budur” dedi.

“BİR İMZA BEKLİYORUZ”

Tevfik Göksu tekrar söz alarak İBB’nin istiyorsa öz kaynakları ile metro yapabileceğini, otobüs alabileceğini söyledi ve “Hani borçlanmak ihanetti. Hani öz kaynaklarla bütçeyi yüzde 50 arttıracaktınız” diye sordu.

Doğan Subaşı da “AK Parti olarak yılda 5 km metro yaptınız.  25 yılda 125 km raylı sistem yaptınız. Hangisi İBB kaynakları ile yapıldı. Metrolar,  uluslararası kredi gerektiren yatırımlar. Kredi için Cumhurbaşkanlığı imzası gerekir. Bu imzayı bekliyoruz. Madem engellemiyorsunuz imzanıza sahip çıkın, partinizin genel başkanına durumu aktarın Cumhurbaşkanı sıfatıyla imzayı atsın” karşılığını verdi.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir