İBB İYİ Parti Grup Sözcüsü Suat Sarı’dan hükümete ilkim değişikliği dersi!

Example HTML page

İBB Eylül ayı Meclis toplantılarının 2. gün oturumu Meclis 1. Başkanvekili Zeynel Abidin Okul başkanlığında yapıldı. Toplantıda konuşan MHP Grup Başkanvekili Volkan Yılmaz, Pakistan’da 14 Haziran’da başlayan muson yağmurlarının sebep olduğu felaketin bilançosunu açıklayarak, tüm belediyeleri AFAD’ın başlattığı Pakistan’a yardım kampanyasına desteğe çağırdı.

MHP Grup Başkanvekili Yılmaz’ın Pakistan’daki bu sel felaketinin iklim değişikliğinin ulaştığı boyutun da bir göstergesi olduğunu belirtmesinin ardından söz alan İYİ Parti Grup Sözcüsü ve Ulaşım ve Trafik Komisyonu Üyesi Dr. Suat Sarı, iklim değişikliği konusunda dikkat çekici şu açıklamaları yaptı:

İTHAL ARAÇLARDA ‘ÜRETİM SONLARINDAN’ VAZGEÇİLMELİ!

“Şu anda bütün dünyadaki en önemli konu iklim değişikliği.. Bunun en aktüel tezahürünü, şu anda İngiliz Kraliçesi öldüğü zaman yapılacak olan törenlerde uçakları kabul etmediler. Sebebi iklim değişikliği. Bildiğiniz gibi törenlere araçlarıyla gelen cumhurbaşkanlarını bile kabul etmediler, sebebi araçlardan kaynaklanan egzoz gazlarının kentlerde yapacağı tahribat amacıyla o kadar yüksek miktarda giren insanların getireceği problem sebebiyle kabul etmediler. Şimdi Türkiyemize bakıyoruz, bütün araçlar bütün kentlerde hâlâ dizel.. Halbuki artık dünyada son on yılda öyle bir değişim oldu ki trenler bile hidrojen yakıtlı yapılıyor bırakın elektriği.. Araçlar, özellikle havalimanlarındaki apron araçları ve dışarıdaki otobüslerin birçoğu başta Amerika’dan başlamak üzere hidrojen yakıt ağırlıklı yapılıyor CNG ağırlıklı yapılıyor.

Ve biz kentlerimizin bir çoğunda bu gerçekten uzağız, bu sebeple işte Volkan başkanımın söylediği o selleri yaşıyoruz, bu sebeple geçmiş yıllardaki Ayancık’ta Sinop’ta o selleri yaşıyoruz. Buna önlem alınmadığı sürece, bütün bu iklim değişikliğinin %75’i ulaşım araçlarından kaynaklanıyor. Biz Türkiye’de başta dizel araçlar daha yoğunlukta ama burada önemli konu şu; hükümetimizin elektrikli araçla ilgili yurtdışından gelen ithal araçlarla ilgili ki Türkiye’de araçların %63’ü ithal araçtır, dolayısıyla gelen araçlarda bir değişim kararı çıkması lazım. Artık oradaki üretim sonlarının ve bir çok Avrupa ülkesinde 2024-25’te dizel araçlar, benzinli araçlar üretimleri sona eriyor, buna rağmen biz hâlâ oradan son üretimleri dizel ve benzinli araçları almayalım. Bununla ilgili hükümetimizin bir evrim yapması lazım.”

ELEKTRİKLİ ARAÇLARDA HÜKÜMET DESTEĞİ ŞART!

İBB İYİ Parti Grup Sözcüsü Suat Sarı, Meclis 1. Başkanvekili Zeynel Abidin Okul’un konuşmasını bölüp, “hükümetimiz evrimi yaptı, 2023’te yerli elektrikli araçlarımız yola çıkacak” demesi üzerine sözlerine şöyle devam etti:

“Herkes TOGG alamayacak, herkes TOGG almayacak ama gelen araçlarda en azından elektrikli araçlarla ilgili bir teşvik ve onlara belli bir indirim yapılması lazım. Türkiye’de hala elektrikli araçlara batıdaki gibi hiçbir teşvik yok. Almanya’da %32 teşvik veriyorlar ya daha baştan teşvik veriyorlar. Neden biz bu iklim değişikliğini görürken neden  hâlâ ulaşım araçlarında elektrikli araçlara teşvik vermiyoruz bu da çok manidar. Bunun yanında kentlerimizde de artık dizel araç alımına son vermek lazım, bu da iklim değişikliği için çok büyük önem arz ediyor.”

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir