Hükümetten memur ve memur emeklisine sefalet zammı

Hükümet, memur ve memur emeklisinin maaşına 2022’nin ilk altı ayı %5, ikinci altı ayı %7, 2023’ün ilk altı ayı %8, ikinci altı ayı %6 ve enflasyon farklarından oluşan zam yaptı. Açıklanan zam oranına tepki gösteren KESK, “Sermayeye kaynak bulan iktidar, sıra kamu emekçilerine gelince bulamaktadır. Teklifiniz yoksulluk ve sefalet teklifidir” açıklamasını yaptı.

4 milyon memur ve 2 milyondan fazla memur emeklisinin 2022 ve 2023’teki mali ve sosyal haklarının belirlendiği 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri sona erdi. Memur ve memur emeklisinin maaşına 2022’nin ilk altı ayı %5, ikinci altı ayı %7, 2023’ün ilk altı ayı %8, ikinci altı ayı %6 ve enflasyon farklarından oluşan zam yapıldı. KESK, “Teklifiniz yoksulluk ve sefalet teklifidir” diyerek açıklanan zam oranına tepki gösterdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, memur ve memur emeklisinin 2022-2023’teki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinin ardından açıklama yaptı.

Bilgin açıklamasında, “Sendikalarla uzlaşmak takdir edeceğiniz gibi kolay bir iş değil. Biz bunu belli bir ölçüde, büyük bir uzlaşmayla buraya geldik. Genel çerçevede yürüttüğümüz konularda uzlaşmaya vardık. Şimdiden memurlara hayırlı olsun” dedi.

“Türkiye ekonomisi büyüyor” iddiasında bulunan Bilgin, “Türkiye ekonomik olarak yoluna devam ediyor, arkasındaki gücü üretimden geliyor. Sanayi üst üste büyüyor. Enflasyon var, bunun yarattığı olumsuzluklara karşı da çalışanlarını koruyor” ifadelerini kullandı.

Bilgin, şöyle devam etti: “İlk teklifimizde 2022 için yüzde 5+ enflasyon farkı önermiştik, ikinci altı ay için yüzde 6+ enflasyon farkı önermiştik. İkinci teklifimizde 2022’nin ilk yarısı için yüzde 5+ enflasyon farkı, 2022’nin ikinci yarısı için yüzde 7+ enflasyon farkı önerdiğimizi belirtmek isterim. 2023’te de yüzde 8+6 zam ve enflasyon farkı önerdik.”

“Bu sözleşme kapsamında 3600 ek gösterge çalışması tamamlanacaktır” diyen Bilgin, “O kanun gerektiren bir şeydir. Biz çalışmamızı yaptıktan sonra TBMM inisiyatifindedir” ifadelerini kullandı.

SEYYAYEN ZAM YOK

Bilgin, Memur-Sen’in 600 TL’lik seyyanen zam talebine ilişkin de, “Seyyanen zam yok, onun yerine sendika üyesi olan çalışanlarımızın toplu sözleşme ikramiyesini 135 TL’den 400 liraya çıkardık” dedi.

KESK: TEKLİFİNİZ YOKSULLUK VE SEFALET TEKLİFİDİR

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), açıklanan maaş zammına tepki gösterdi.

KESK’in Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Sermayeye kaynak bulan iktidar, sıra kamu emekçilerine gelince bulamaktadır! Kaynak bulamıyorsanız biz buluruz! Emekçiler enflasyon altında ezilmektedir. Çarpık enflasyon rakamlarınıza kamu emekçileri itibar etmemektedir” denildi.

“Dağ fare doğurmuştur” denilen açıklamada, “#KabulEtmiyoruz Hiçbir kamu emekçisinin hanesi yoksulluk sınırının altında kalmamalıdır. Sarı sendikalar bu toplu sözleşme görüşmelerinde de görevlerini yerine getirmişleridir” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi: “Kamu emekçilerini enflasyona ezdirmedik diyenlere sözümüz var: Kamu emekçisinin, işçinin, çiftçinin, esnafın, dar gelirlinin mutfağında yangın var! Teklifiniz yoksulluk ve sefalet teklifidir!”

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir