Hasta sağlığı tehlikeye atılıyor

İstanbul Eczacı Odası (İEO) Yönetim Kurulu, “İnsan kanından üretilen ve hastalarımız için hayati önemde olan kan ürünü ilaçları konusunda, son dönemde hastalarımızın sağlığını tehdit edecek boyutta gelişmeler yaşanmaktadır” diyerek bir bildiri yayınladı.

2014 yılında “ilaçta yerlileşme” hedefleri doğrultusunda Sağlık Bakanlığı ve SGK arasında, kan ürünü ilaçların yerli üretimine yönelik protokol imzalandığı anımsatılan açıklamada “2015’te projeye Türk Kızılayı dahil edilerek, Kızılay’dan temin edilen plazmaların hammadde olarak kullanılması ve kan ürünü ilaçların bu plazmalardan yerli olarak üretilmesi hedeflendi. 2017’de ‘Plazma Fraksinasyonu Projesi’ olarak isimlendirilen projede ihale aşamasına gelindi. Ayrıntıları açıklanmayan bir ihale yöntemiyle, ilaç endüstrisi alanında hiçbir geçmişi olmayan, Murat Sancak’a ait Maxicells A.Ş. isimli firmanın ihaleyi kazanmasıyla süreç son buldu” denildi.

Amacınız hangisi?

Açıklamada, özetle “Amacınız kan ürünlerini ülkemizde üretmek mi, yoksa yeni ama tanıdık bir tekel üretmek mi? Korkumuz şudur ki; 12 yıllık ihale süreci bittiğinde, bugün ‘yerli üretim’ niyeti arkasına gizlenerek tekelleşmeye çalışanlar, üretmeden kendilerine aktardıkları kamu kaynaklarıyla çoktan unutulmuş olacaklar” ifadelerine yer verildi.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir