Gazeteci Tolga Şardan gözaltına alındı

Example HTML page

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, gazeteci Tolga Şardan hakkında “MİT’in Cumhurbaşkanlığı’na sunduğu ‘yargı raporu’nda neler var?” başlıklı yazısı nedeniyle resen soruşturma başlatıldı. Şardan, “Halkı Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma” suçu kapsamında gözaltına alındı.

Gazeteci Tolga Şardan gözaltına alındı. Şardan’ın gözaltına alınma gerekçesi olarak “MİT’in Cumhurbaşkanlığı’na sunduğu ‘yargı raporu’nda neler var?” başlıklı yazısı gösterildi.

“HALKI YANILTICI BİLGİYİ ALENEN YAYMA” 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 31 Ekim 2023 günü T24.com.tr isimli internet haber sitesinde Tolga Şardan tarafından kaleme alınan “MİT’in Cumhurbaşkanlığı’na sunduğu ‘yargı raporu’nda neler var?” başlıklı yazı içeriğinde TCK’nin 217/A maddesinde düzenlenen “Halkı Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma” suçunun unsurlarını oluşturacak nitelikte söz ve beyanlar bulunduğu gerekçesiyle resen soruşturma başlattı.

EVİNDE ARAMA YAPILDI

Soruşturma kapsamında Şardan’ın gözaltına alındığı bildirildi. Polis ekiplerinin Şardan’ın evinde arama yaptığı da öğrenildi. 

Fotoğraf: Alican Uludağ

ADLİYEYE GÖTÜRÜLDÜ

Şardan, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla ifadesi alınmak üzere adliyeye götürüldü.

YAZININ İÇERİĞİ

Tolga Şardan’ın yazısında Milli İstihbarat Teşkilatı’nın yargı dünyasıyla ilgili hazırladığı bir raporu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunduğu, Erdoğan’ın rapordaki bir isme çok şaşırdığı iddia ediliyordu.

Şardan söz konusu raporda iki önemli bölümün bulunduğunu, bunlardan ilkinin son 5-6 yıldır büyük kentlerdeki adliyelerdeki skandal kararlar, işlemler ve uygulamalar hakkında olduğunu söylemişti.

“Dosyaların içeriği, dosyalar üzerinde karar veren yargı mensupları ve dosyaları takip edip sonuçlanmasını sağlayan dosya takipçilerinden oluşan bağlantılar tespit edildi. Para karşılığında verilen erişimin engellenmesi kararlarının yanı sıra, soru işaretlerine neden olan ilginç tahliye ve tutuklama kararlarına imza atan yargı mensupları belirlendi. Hatta söz konusu isimlere raporda yer verildiği kaynaklarca ifade ediliyor” bilgisini veren gazeteci, şunları kaydetmişti:

‘ERDOĞAN, MİT YÖNETİCİLERİYLE GÖRÜŞTÜ’

“Raporun verilmesinin ardından Erdoğan’ın bazı MİT üst düzey yöneticileriyle bire bir görüşerek kendilerinden daha detaylı bilgi aldığı ifade ediliyor. Erdoğan’la görüşen MİT üst yöneticileri arasında Başkan İbrahim Kalın’ın dışında özellikle ‘bölge başkanı’ konumunda isimlerin bulunduğunu söyleyebilirim.

Hatta Erdoğan’ın kendisine iletilen bilgiler kapsamında, İstanbul’da görevli üst düzey bir yargı mensubu ile ilgili aktarılan veriler sonrasında ‘hayal kırıklığı’ yaşadığını ifade ettiği ve söz konusu yargı mensubuna çok sinirlendiği belirtiliyor.

Ülkedeki yargı sistemi sağlanması için adliyeler ve Emniyet’te adımların atılması gerektiği Erdoğan’a aktarılan diğer bilgilerden. (…)”

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir