Flormar’da işçi düşmanlığı sınır tanımıyor: Direnen işçiye dikenli tel!
Flormar’da işçi düşmanlığı sınır tanımıyor: Direnen işçiye dikenli tel!
Sendikalı oldukları için işten atılan çoğu kadın 115 Flormar işçisi 9 gündür direnişlerini sürdürürken, Flormar yönetimi direnişteki işçiler ile çalışan işçilerin irtibatını kesmek amacıyla fabrika girişine branda ve dikenli tel çektirdi
Türkiye’nin tanınmış kozmetik tekellerinden Flormar’ın Kocaeli Gebze’deki fabrikasında işçi ve sendika düşmanı uygulamalar devam ediyor. İşçilerin Petrol-İş Sendikası’nda örgütlenmesinin ardından çoğun kadın 115 işçiyi işten atan Flormar patronları, işçilerin fabrika önünde kararlılıkla sürdürdüğü direnişi de engellemeye çalışıyor. Direnişteki işçiler önceki sabah fabrika önüne geldiklerinde fabrika giriş kapısının üç metrelik bir branda ile kapatıldığını ve fabrika çevresinin dikenli telle çevrelendiğini gördü. İşçiler, “Bu kadar da işçi düşmanlığı yapılmaz! İçerideki arkadaşlarımızın bizi görmelerini engellemeye çalışıyorlar” diyerek tepkilerini dile getirdi.
Yeni işçi alıyorlar
Fabrika yönetiminin, taşeron firmalar aracılığıyla, işten attığı işçilerin yerine taşeron işçisi alımına başladığı da öğrenildi. Direnişteki işçiler, iş görüşmesine gelen taşeron işçilerine seslenerek, “Hepimiz işçiyiz, biliyoruz sizin de işe ihtiyacınız var, gelin beraber mücadele edelim, bu sömürüye karşı birleşelim” çağrısında bulundu.
115 sendikalı işçi tazminatsız atıldı
Flormar’da sendikalaşma çalışmaları geçen ocak ayında başlamış, işçilerin çoğunluğu anayasal ve yasal haklarını kullanarak Petrol-İş Sendikası’na üye olmuştu. Toplu sözleşme için yeterli üye sayısına ulaşan sendikanın çoğunluk tespiti başvurusuna Çalışma Bakanlığı’ndan olumlu yanıt geldi, sendika yetki aldı. Ancak işçilerin sendikal haklarını hiçe sayan Flormar patronu, çoğunluk tespitine itiraz etti. Bununla da yetinmeyen patron, mart ayında 12 sendikalı işçiyi işten attı, diğerlerini de sendikadan istifaya zorladı. Baskılarla işçileri sendikadan istifa ettiremeyeceğini anlayan Flormar yönetimi, çareyi ramazan ayında işçi kıyımı yapmakta buldu. Toplamda 115 işçi tazminatsız işten atıldı. İşçiler, 15 Mayıs’tan bu yana fabrika önünde direnişlerini sürdürüyor.
Flormar değil, direniş güzelleştirir
Türkiye’nin en köklü kozmetik firmalarından olan Flormar, 7 kıtada 100’den fazla ülkeye ihracat yapıyor. 2 bin farklı ürün çeşidi ile hedef kitlesi kadınlar olan Flormar, kadınların güzelliği için çalıştığını savunuyor. Öte yandan Flormar’ın fabrikasında sendikalı oldukları için işten atılan işçilerin çoğu kadın. Bu çelişkiye dikkat çeken emek dostları, #FlormarDeğilDirenişGüzelleştirir gibi etiketler kullanarak sosyal medya üzerinden işçilere destek veriyor.
Öte yandan Flormar’ın çoğunluk hissesine sahip olan Fransız kozmetik tekeli Yves Rocher, faaliyetlerini yürütürken ‘Birleşmiş Milletler Küresel İlkeleri’ne saygı duyacağını imza altına almış bir firma. Firmanın uyacağı taahhütünde bulunduğu 10 maddelik BM Küresel İlkeleri’nin üçüncüsü şöyle: “İşverenler, çalışanların sendikalaşma ve toplu müzakere özgürlüğünü desteklemeli…”