Eyüpsultan Belediye Meclisi’nde Oktugan katledilmesine büyük tepki

Example HTML page

Özel bir lisenin müdürü olan İbrahim Oktugan’ın (74) uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülmesi olayı Eyüpsultan Belediyesi meclis toplantısı gündemine taşındı. Alibeyköy’de özel bir lisede yaşanan olay kınanırken, Cumhuriyet Halk Partisi meclis grubu masalarına Oktugan’ın resimleri ve karanfiller konuldu.

Eyüpsultan Belediyesi 9’uncu seçim 1’inci toplantı dönemi Mayıs Ayı Belediye Meclis Toplantısı’nın 2. birleşimi Meclis Başkanvekili Av. Özgür Nemutlu Başkanlığında gerçekleşti. Mayıs ayı 2’ci bileşiminde Alibeyköy’de özel bir lisede yaşanan, okul müdürü İbrahim Oktugan’ın (74) uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülmesi olayı gündeme taşındı.

OKTUGAN’IN FOTOĞRAFI DEV EKRANA YANSITILDI

Meclis birleşiminde salonda bulunan ekrana İbrahim Oktugan’ın fotoğrafı yansıtılırken Cumhuriyet Halk Partisi meclis grubu, masalarına Oktugan’ın resimlerini ve karanfiller koydu.

TOPLANTININ İLK KISMINDA OKTUGAN ANILDI

Meclis toplantısının başında Başkan Vekili Özgür Nemutlu, meclis toplantısının ilk kısmını, meclis üyelerinin önerileriyle, Oktugan’ı anmaya ayırdıklarını belirterek şunları söyledi: “Eyüpsultanlılar ve bütün Türkiye salı günü yaşanan elim olayla sarsıldı. Hepimiz gözyaşlarına boğulduk. Bütün hayatını eğitime adamış, binlerce çocuğun hayatına dokunmuş, Eyüpsultanlı komşumuz, büyüğümüz İbrahim Oktugan hocamız insanlık dışı bir cinayete kurban gitti. İbrahim öğretmenimizi dün ebediyete uğurladık.”

“56 YILLIK BİR EĞİTİMCİYDİ”

Kendisinin de bir öğretmen çocuğu olduğunu ve çok üzgün olduğunu belirten Nemutlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “İbrahim hocamız Eyüpsultan’ın her mahallesinde çağdaş öğrenciler yetiştirmiş, ilçemizde Milli Eğitim Müdürlüğü görevinde bulunmuş 56 yıllık bir eğitimciydi. İbrahim hocanın salı günü, öğrencilerinin gözü önünde hunharca bir cinayete kurban gitmesini sadece alın yazısı ile açıklayamayız. Hiçbir öğretmenimizin, hiçbir değerimizin ellerimizin arasından böyle bir elim olayla kayıp gitmesine seyirci olamayız. Eyüpsultanımızın, ülkemizin böyle bir acı olayla anılmasına kayıtsız kalamayız. Hep birlikte bu olayın nedenleri üzerine gitmeli, bir kez daha böyle büyük bir acının yaşanmasını engellemeliyiz. Bunu gücümüz ölçüsünde görev bilmeliyiz. Hocam biz, senin öğrencilerini koruduğu gibi seni koruyamadık. Hakkını helal et desek de hakkını ödeyemeyiz. Mekânın cennet olsun.”

Nemutlu konuşmasının ardından, meclisteki siyasi parti grupları ve şahsen konuşmak isteyen meclis üyelerine söz verdi.

İlk konuşmayı CHP Eyüpsultan Belediye Meclisi Grup Başkanvekili Yılmaz Turan gerçekleştirdi;

Turan Konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Sayın Başkan değerli meclis üyeleri, basın değerli temsilcileri ve sevgili Eyüpsultanlı hemşerilerimiz, hepinizi meclisimize hoş geldiniz diyor, alacağımız kararların Eyüpsultanımıza hayırlı olmasını diliyorum.

Geçtiğimiz hafta kaybettiğimiz Meclis üyesi dostumuz Adem Sallabaş’ın babası Mehmet Nuri Sallaş’a Allah’tan rahmet, Adem Sallabaş’a ve ailesine başsağlığı diliyorum dedi.

Yılmaz Turan konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi;

”AK-PARTİ İKTİDARININ YANLIŞ SIGINMACI POLİTİKASININ SONUÇLARINI YAŞIYORUZ”

Bu hafta içinde ise üzücü bir olay yaşadık. Bir öğretmenimiz, insan yetiştirmeye adamış bir eğitimci, Türk vatandaşı olan bir göçmen tarafından vurularak öldürüldü. Bu tür olayların artışı endişe verici bir durum ve toplumumuzu gerginleştiriyor.

Göçmen politikası konusunda, Ak Parti’nin uzun süredir devlet politikası olan yaklaşımı sorunun başlıca kaynağı olarak görülmektedir.

Bu konuda yapay zeka yazılımlarıyla yapılan çalışmalar, göçmen politikasının misafirlik kavramı, güvenlik, iş gücüne katılım, maddi kaynak arayışı, eğitim ve entegrasyon gibi kavramları içerdiğini gösteriyor. Ancak, vatandaşlar açısından bakıldığında, bu sorunun hafife alınamayacak kadar ciddi olduğu açıktır.

15 milyon civarında tahmin edilen göçmen nüfusu, ülkemizin kültürel, toplumsal, sosyolojik ve ekonomik yapısını tehdit etmektedir. Bu nedenle, göçmenlerin insani bir şekilde ülkelerine geri gönderilmesi gerekmektedir.

Bu sorunun çözümü için faşizme kapılmadan, insani değerlere saygı göstererek hareket etmeliyiz. Türkiye Cumhuriyeti devleti, bu konuda gerekli adımları atmaya hızla başlamalıdır.

CHP grubu olarak, bu konuda araştırmalarımızı sürdürüyoruz ve her zaman çözüm odaklı yaklaşım sergilemeye hazırız.

Yitirdiğimiz öğretmenimize Allah’tan rahmet, ailesine, eğitim camiasına ve tüm Eyüpsultanlı hemşerilerimize başsağlığı diliyorum.”

İkinci konuşmayı CHP Grup Başkanvekili Yılmaz Turan‘ın ardından AK- Parti grubu adına Grup Başkanvekili Metin Çırpan yaptı; Çırpan yaptığı konuşmasında, Sayın Başkan değerli Meclis üyeleri ve kıymetli Eyüpsultanlı komşularımız hepinizi saygılarımızla selamlıyoruz.

Bilindiği gibi silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden kıymetli Okul Müdürümüz İbrahim Oktugan’ı hacamıza Allahtan rahmet diliyoruz. Yakınlarına ve Eyüpsultan halkına Başsağlığı diliyoruz. Aynı zamanda Kıymetli Meclis üyesi arkadaşımız Adem Sallabaş’a da Başsağlığı diliyorum. Bu gün acımız büyük İbrahim hocamızı bizde yakinen tanıyoruz. Eğitim camiamıza büyük katkıları vardır. Bizleride bu salonda bulunan herkesi yetiştiren eğitimciler vardır, hepsi bizim baş tacımızdır. Acımız taze siyasi polomiklere sokmak istemiyorum olayı. Grup Başkanvekilleri arkadaşlarımda hem fikirse İbrahim hocamızın ismini yaşatmak için bir yere verelim diyor, saygılar sunuyorum dedi.

AK-Parti Grubu adına konuşan Çırpan’ın ardından gruplar adına üçüncü konuşmayı MHP Grup Başkanvekili Av Seyfullah Yılmaz gerçekleştirdi.

Yılmaz yapmış olduğu konuşmasında: Sayın Başkan kıymetli Meclis Üyesi arkadaşlarımız, değerli Eyüpsultan’lı hemşerilerimiz hepinizi saygı ve saygılarımla selamlıyorum. Mayıs ayı otumlarımızın Eyüpsultan’ımıza hayırlar getirmesini diliyorum.

Öncelikle geçtiğimiz oturumda dilemiştik tekrardan kıymetli meclis üyemiz Adem Sallabaş’a Baş sağılığı diliyorum. Bizler bana bir harf öğretenin 40. yıl kölesi olurum Hazreti Ali gibi öğrenmeyi eğitimi herşeyin üzerinde tutan bir milletin mensuplarıyız. Eğitim ve öğrenim aynı zamanda milletleri ayakta tutan yön veren etmendir. Dolayısıyla Öğretmenlerimiz Baş Öğretmen Atatürk’ünde dediği gibi toplumun en önemli aktörleridir. Geleceğimizi emanet ettiğimiz gençleri yetiştiren, hayata hazırlayan acı, tatlı duygularımızı paylaşan büyük ailemizin en büyük etmenleridir. Öğretmenlere yapılan saldırı hepimize yapılmış gibidir. İlçemizde değerli öğretmenimize yapılan bu saldırıyı kınıyoruz. Tüm öğretmenlerimize baş sağlığı diliyoruz. Devletimizin saldırganlara hukuk önünde cezasını vereceğine inancımız tamdır.

Bu bağlamda eğitim yılında hayatını kaybeden ‘Şehit Öğretmenlerimizi’ de saygıyla anıyorum dedi.

Şahsı adına bir konuşma yapan İBB ve Eyüpsultan Belediye Meclis Üyesi, İBB Eğitim Ve Sanat Komisyonu Başkanı Ebru Demir, Aslında dün ki cenaze ülkemizin içinde bulunduğu karanlığın net bir göstergesidir dedi.

Demir konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi;

Sayın divan, sevgili meclis üyesi arkadaşlarım, basınımızın değerli temsilcileri ve çok kıymetli Eyüpsultan halkı hepinizi sevgi ve saygı ile selamlıyorum.

”ASLINDA DÜNKİ CENAZE AKP İKTİDARININ ÜLKEMİZİ GETİRDİĞİ KARANLIK NIKTANIN GÖSTERGESİDİR”

2 gün önce ilçemizde birçok neslin yetiştirilmesinde emeği olan, çok kıymetli öğretmenimiz
İbrahim Oktugan katledildi. Ülkemizin kuruluşundan bu yana başta baş öğretmen ulu önder
Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ülkemizde başlayan aydınlanma mücadelesinde, muasır
medeniyetler seviyesine gelme çabamızda her biri bir nefer olan öğretmenlerimizin bugün
gelinen noktada düştükleri durum, bir kez daha tüm gerçekliliği ile bizleri sarsmıştır.

Aslında dün ki cenaze ülkemizin içinde bulunduğu karanlığın net bir göstergesidir.
“Yıllardır partimizin, emek ve meslek örgütlerinin yaptıkları tüm uyarılara rağmen alınmayan
önlemler nedeniyle 40 yılını çocukların eğitimine adamış bir öğretmen arkadaşımız artık yok.
Bakanlığın ideolojik örgütlenme alanına çevirdiği, yap boz tahtasına dönüştürdüğü eğitim
politikalarının sonucu olarak öğretmenimizi kaybetmiş olmanın derin üzüntüsünü yaşıyoruz.
Bu cinayet sorumlusu, öğretmeni değersizleştirip açık hedef haline getiren eğitim sistemidir.
2004 yılından itibaren ülkemizdeki her müfredat değişikliği ile olması gereken kamusal, laik,
bilimsel eğitim hakkından ziyade, sermayenin ihtiyaçlarının ve iktidarın politik anlayışının esas
alındığı değişiklikler yapılmıştır.


Bu durumun yarattığı sonuçlar şunu ortaya çıkarmıştır. Eşit şartlarda iyi bir eğitim alma
şanslarının ortadan kalktığı, liyakatsizliğin her kurumda temel unsur olduğu, derin bir ekonomik
krizin baş gösterdiği ülkemizde, gençlerimiz gelecek umutlarını yitirmekte ve ülkemize yararlı bir
hayat kurmaktansa ya başka ülkelere gitme çabasında bulunmakta ya da kişisel çıkarlarını
gözeten bir yerden önüne konulan mafyaları ve cemaatleri kurtulma umudu olarak görmektedir.
Gençlerimiz ardı sıra bilimin ışığında ilerlemekten ziyade toplumsal saygıyı kazanma yolu olarak
gördüğü bu yapılar da cevap aramaktadır. Hukukun bağımsızlığının ortadan kalktığı, her türlü
yasadışı eylemliliğin cezasız kaldığı ülkemizde şiddet yolu ile sorunların çözülebileceğini sosyal
medya, basın yayın kuruluşları, dizi ve filmlerden gören gençlerimiz bunun için bireysel olarak
silahlanmakta ve şiddet yoluyla var olmaya çalışmaktadır.


Bu durumun yansıması olan, Okullarda yaşanan şiddetin ve öğretmenlere yönelik saldırıların
önlenebilmesi, öncelikle her fırsatta öğretmenleri hedef haline getiren politika ve uygulamalara
son verilmesinden geçmektedir. Türkiye’nin her yerindeki eğitim kurumlarında, birbirine benzer
şekillerde, öğretmenleri hedef alan şiddet olaylarının yaşanması, şiddetin arkasındaki
nedenlerin ortaya çıkarılmasını, eğitim kurumlarında öğretmenlerin can güvenliğinin
sağlanmasını gerektirmektedir.
Eğitim kurumlarının tümünde, şiddetle mücadele etmek için alınması gereken somut önlemleri,
ne yapılacağını ve nasıl önleneceğini gösteren bir eylem planı olmalıdır.
Tüm bu yaşananlar bize şunu net olarak göstermektedir ki, yapısal çözümlere gidilmeli özellikle
gençlerimizin laik bilimsel ilerici bir eğitim almaları için kalıcı standart bir eğitim sistemi
oluşturulmalı, mafya ilişkilerine izin verilmeyen, çocuklarımızın cemaatlere teslim edilmediği,
aydınlanmacı bir anlayışla ve geçmişin mirasıyla geleceğimizi kurmalıyız.
Cumhuriyet Halk Partisi grubu olarak İbrahim Oktugan öğretmenimizin ailesi başta olmak üzere
tüm eğitim camiasına başsağlığı diliyor, okullarda yaşanan şiddetin sona ermesini için bakanlığı
önlem almaya çağırıyoruz dedi.

İBRAHİM HOCANIN ADI EYÜPSULTAN’DA YAŞATILACAK

Öte yandan Özgür Nemutlu, Aktugan’ın anısını Eyüpsultan’da yaşatmak için adının ilçede bulunan bir kuruma, bir işletmeye, bir parka veya bir sokağa verilmesinin konusunun değerlendirilmesi teklifinde bulundu.

Eyüpsultan Belediyesi’nin 2023 yılı Kesin Hesabı görüşülerek oy çokluğuyla oylandı.

Gündem maddeleri 2023 Kesin hesapların görüşülüp oylanmasının ardından Mayıs ayı oturumları sona erdi.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir