Eyüpsultan Belediye Meclisi ‘’ COVİD-19 Salgını nedeniyle ‘’Olağanüstü toplandı; CHP’den siyasi değil toplumsal karar

Example HTML page

Dünyayı ve Ülkemizi etkisi altına alan COVİD-19 nedeniyle yaşanan zorlu sürecin atlatılması için geçtiğimiz pazartesi günü İBB Meclisi toplantısının ardından her ilçede olduğu gibi, Eyüpsultan Belediye meclisi de yapılacak hizmetlerin aksamaması için çesitli kararlar almak için olağanüstü toplandı.AK-Parti İBB Meclis grubunun vermiş olduğu siyasi kararların aksine CHP Eyüpsultan Belediye Meclis grubu Halka yapılacak hizmetlerin aksamaması bu zorlu süreçte sosyal yardımların devem etmesi için CHP Eyüpsultan Belediye Meclis Grup’u siyasi değil toplumsal karar verdi.

Canlı: 2020 yılı 1. Olağanüstü Meclis toplantısı

Eyüpsultan Belediyesi paylaştı: 15 Mayıs 2020 Cuma

Eyüpsultan Belediye Meclisi ‘’ COVİD-19 Koronavirüs Salgını nedeniyle ‘’Olağanüstü toplandı

Eyüpsultan Belediye Meclisi  Dünyayı ve Ülkemizi etkisi altına alan (COVİD-19)‘’Koronavirüs Salgını nedeniyle ‘’Meclis Başkan vekili Mehmet Er başkanlığın da 15.05.2020 Cuma günü Eyüpsultan Belediye meclis salonun da sosyal mesafe dikkate alınarak aşağıdaki gündem maddelerini görüşmek üzere toplandı.

Toplantıda Gruplar adına Siyasi Partiler AK-PARTİ,CHP,İYİ PARTİ ve MHP Grup başkanları söz alarak Ülkenin için de bulunduğu durum ve COVİT-19 yaklaşan önemli günler hakkındaki temennilerini ve görüşlerini belirtiler.

CHP Eyüpsultan Belediye Meclis Grup Başkan Vekili Zülfü Çakar konuşmasın da şu ifadelere yer verdi;

Sayın Başkan değerli Meclis Üyesi  arkadaşlarım hepinizi  sahsım ve CHP Grup’umuz  adına sevgi ve saygılarımla selamlıyorum.

İlk olarak Çin’in Vuhan bölgesin de görülen ve tüm Dünyayı etkisi altına alan Covid’19 sonrası ilk olarak olağanüstü toplantıda bir araya geliyoruz. Tüm arkadaşlarımızı sağlıklı görmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bu süreç için de Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allahtan Rahmet yakınlarına ve sevenlerine sabırlar diliyorum. Tedavi süreci devam eden hastalarımıza acil şifalar diliyorum.

Covid-19  salgını dönemin de daha çok kıymetini anladığımız,bizlerin hayatını kurtarıp sağlığa kavuşturmak üzere kendi hayatlarını riske atan can siper hane fedakarca çalışan tüm sağlık personeline şükran duygularımızı  iletiyoruz. Hayatını kaybeden Doktorlarımıza  ve sağlık personeline Allahtan Rahmet yakınlarına ve sevenlerine baş sağlığı ve sabırlar diliyoruz.

Hemşirelerimizin Hemşireler gününü ve  Yine Eczacılarımızın eczacılar gününü tüm kalbi duygularımızla   kutluyoruz.

Çiftçilerimizin Çiftçiler gününü kutluyoruz ve bereketli bir yıl geçirmelerini temenni ediyoruz.

Değerli arkadaşlarım 19 Mayıs sadece gençliğe armağan edilen spor bayramı değildir. ‘’Orduları dağıtılmış, silahları ellerinden alınmış,tersanelerine girilmiş vatanın her karış toprağı düşman işgalinde bulunan ülkeyi yöneten padişahın sarayında İngiliz bayrağı dalgalanan Bağımsızlığa ve Özgürlüğe olan sevdasıyla bilinen milletimizin kurtuluş meşalesini yakarak 19 Mayıs 1919 da Samsundan tüm Dünyaya haykıran Mustafa Kemal Atatürk  önderliğin de bir milletin uyanışıdır.Başta Ulu  Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm vatan şehitlerini rahmet ,Şükranla ve minnetle anıyoruz. Ruhları şad olsun . 19 Mayıs Atatürk’ü Anma  Gençlik ve spor bayramımız tüm ulusumuza kutlu olsun dedi.

COVİD-19 salgını sürecinde fedakarca Belediyemiz  müdürlerine ve Çalışanlarına özellikle Sosyal Hizmetler Müdürlüğümüze,Veteriner İşleri Müdürlüğümüze,İşletme Müdürlüğümüze Temizlik işleri müdürlüğümüze görev alan herkese Sağlıktan sorumlu Başkan Yardımcımıza teşekkür ederiz.

Başı rahmet, ortası mağfiret,sonu cehennemden azat olan mübarek Ramazan ayını eda ediyoruz. Ülkemize ve İslam alemine hayırlar getirmesini diliyorum. Hz Muhammet hadisinde Ramazan ayının son 10 günün de tekli gecelerde  arayın diyerek işaret ettiği İslam aleminin 27 gece olarak mutabakata vardığı için de Kadir gecesi bulunmayan 1000 aydan daha hayırlı olan kadir gecesini hep birlikte büyük bir huşu ile eda edeceğiz. Yüce Rabbim bu özel ve en hayırlı gecenin yüzü suyu hürmetine yaptığımız hayırları,İbadetleri ve duaları kabul ederek Ülkemizi, Dünyamızı  bu koronavirüs belasından kurtarır ve yeni oluşacak Dünyamıza Barışı,Dostluğu ve kardeşliği hakim kılar inşallah ayrıca buruk bir şekilde kutlayacağımız Ramazan Bayramımızı eski özlemlerle kutladığımız bayramlara tekrar kavuşmamız dileğiyle tüm vatandaşlarımızın Ramazan Bayramını kutluyorum . Bayram tadın da müjdeler getirmesini niyaz ediyorum dedi.

Kıymetti arkadaşlar 29 Mayıs 1953 bir çağın kapanıp yeni bir çağın açıldığı tarih. Kainat Feneri  Efendimiz Hz Muhamet SAV söylediği gibi İstanbul mutlaka fetih edilecektir. Onu Fetih eden komutan ne güzel komutan o ordu ne güzel ordu methiyesine mazhar olan Fatih Sultan Mehmet Han ve İstanbul’u  Fetheden ordusuna Allahtan Rahmet diliyoruz.Mekanları Cennet olsun . İstanbul Şehrimizin Kurtuluşu Türk ve İslam Alemine Kutlu olsun diyerek sözlerini bitirdi.

Gündem;

Gündeme dair 01/7321 Emlak ve İstimlak Müdürlüğü teklifi Rami Kışlasının Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne 25 yıl süreyle tahsis edilmesine ek olarak Kültür ve Turizm Bakanlığını ilgilendiren Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumuna da aynı şartlarda tahsis edilmesi,  ise Siyasi Parti grupların AK-PARTİ,CHP,İYİ PARTİ  ve MHP’in oylarıyla oy birliğiyle geçti.

Gündeme dair 02/7323 Emlak ve İstimlak Müdürlüğü teklifi Alibeyköy Mahalesi 2 Ada 77 Parsel’in  Maliye Hazinesine devri;6183 sayılı kanunun geçici 8 maddesi kapsamın da öncelikle Sermayesinin %100’ü Eyüpsultan Belediyesine ait ‘ESTUR’ Vergi borçlarına,kalan kısmın ‘ESBAŞ’ ve Eyüpsultan Belediyesinin vergi borçlarına istinaden  Maliye Hazinesine devri  Meclis de Grubu bulunan AK-PARTİ,CHP,İYİ PARTİ ve MHP Oylarıyla oy birliğiyle geçti.

Gündeme dair 03/7442 ve 04/7443 İşletme Müdürlüğü teklifi AKP ve MHP Gruplarının oy çokluğuyla geçtiği  Eyüpsultan Belediye Başkanlığı iştirak olan ESTUR ve ESBAŞ’ın Yönetim Kurulların da Eyüpsultan Belediyesini temsil kişinin belirlenmesi konusun da CHP Grup’u adına söz alan CHP Eyüpsultan ve İBB Meclis üyesi Ali Haydar İşkar konu hakkında şu ifadelere yer verdi; Eskiden Belediye iştiraklerinin de Belediye Başkanları temsil ederdi yeni bir yaşa değişti ve mahkeme konuşu bu yasa iptal edildiğin de boşluk oluşacağından  CHP Meclis Grup’u olarak hayır diyoruz dedi. Her iki teklife İYİ PARTİ Meclis Grup’u da hayır oyu kullandı.

Gündeme dair 05/8222 Mali Hizmetler Müdürlüğü Teklifi 2020 Yılı Eyüpsultan İlçesi geneli Asfalt temini  ve kaplama yapım işi için İller Bankası A.Ş’den 25.000.000 Yirmi Beş Milyon Türk lirası kredi kullanılması .Meclis de rup’u bulunan AK-PARTİ,CHP,İYİ PARTİ ve MHP’nin oylarıyla oy birliğiyle geçti.

Gündeme dair 06/9237 Emlak ve İstimlak Müdürlüğü teklifi Düğmeciler- Nişanca Mahallesi 134 ada 47 parselin İstanbul İl Sağlık Müdürlüğüne tahsisi Yapılacak olan Aile Sağlık Merkezine COVİD-19 salgını nedeniyle hayatını kaybeden Dr. Yavuz Kalaycı’nın adının verileceği teklife Mecliste Grup’u bulunan AK-PARTİ,CHP,İYİ PARTİ,ve MHP’nin oylarıyla oy birliğiyle geçti.

Gündeme dair 07/9329 Mali Hizmetler Müdürlüğü Banka hesaplarının onaylanması ve Demir başlarımızda kayıtlı resmi araçlarının onaylanması teklifi Mecliste Grup’u bulunan AAK-PARTİ,CHP,İYİ PARTİ ve MHP’sinin oylarıyla oy birliğiyle geçti.

Gündeme dair 08/9328 Mali Hizmetler Müdürlüğü teklifi;Borçlanma yetkisi verilmesi talep edilen 39.900.000.00 TL AK-PARTİ Meclis Grup’unun revize ederek  oluşturduğu 25.000.000 TL teklif Mecliste Bulunan Siyasi Partiler AK-PARTİ,CHP,İYİ PARTİ ve MHP’sinin oylarıyla oy birliğiyle geçti.

CHP Grup’u adına söz alan CHP Eyüpsultan ve İBB Meclis üyesi Ali Haydar İşkar şu ifadeleri dile getirdi; Sayın Başkan değerli Meclis üyesi arkadaşlarım burada biz bunu incelerken eksiklik gördük bunlar nedir? En önemlilerinden tabi burada bunları söylerken hem meclisin hem de kamuoyunun aydınlatılması konusudur. Birincisi 219 yılın da alınan borçlanma durumu nedir? Teklif gördüğünüz üzere bir sayfa gelmiş bu teklif ekleriyle birlikte olması gerekiyordu nedir bu ekler?

Değerli arkadaşlar 2019 yılına ait girdiler oranı,yeniden değerlendirme oranı yazılmamış,ekonomik sınıflandırma ile ilgili notlar yok.

2020 yılının ilk 4 ayında gelir gider durumu nedir? Bu belirtilmemiş. Burada belediyemizin  mali açıdan hem kamuoyunu hem de meclisimizi bilgilendirmeli. Ben bu konuyu şu özel günde çok da öyle siyasi tartışmalara götürmek istemiyorum. Açıkcası burada siyasi tartışmalarla bir birimize gol atarak yada baltalamak da istemiyoruz.

COVİD-19 salgını var ciddi anlamda bir ekonomik kriz oluştu bu bütün kurumları etkiledi. Benim gördüğüm kadarıyla bir meslek mensubu olarak,Mali müşavir olarak ekonomik zorluklar görmekteyim özellikle son zamanlarda Dolar ve Avrodaki artılar bunlar da ciddi şekilde etkilemekte.

Bizim için belediyemizin en önemli olan gelir kaynakları olan kira ve ecemisil burada COVİD-19 salgın dolayısıyla ertelendi bir kısım işyerleri kandığı için ödeme yapamayacağı görülmekte gelirler düştü. Bu konuda biz özellikle belediye Başkanının önünü açmak hizmetlerin aksamaması için banka faizlerinin de düşmesinin bir katkı sunar düşüncesiyle hizmetlerin devam etmesi özellikle son dönemde sosyal hizmetlerde ihtiyaç duyulduğu bu zorlu günlerde hizmetlerin devam etmesi gerektiğini biliyoruz. Çünkü bu COVİD-19 ne kadar devam edeceğini de bilmediğimiz için hizmetlerin devam etmesini istiyoruz.

Bu değerlendirmeyi yaparken İBB da durum aynıydı özelliklede bizim değerlendirme yaparken bu sosyal yardımlarla ilgili 965 bin kişinin talebi vardı 626 bin kişi tespit edilmiş yardımlar yapılmaya devam ediliyor. 300 bin kişiye nakdi yardım yapılmış diğer taraftan İETT’nin durumunu görüyorsunuz araçların yarıdan fazlası boş gidip geliyor. Bel tur deseniz bütün işletmeler kapalı yani biz isterdik ki  İBB meclisin de de borçlanma talebi tırpanlanmasın,düşürülmesin siyasi karar yerine toplumcu akılcı karar verilsin. Tabiki biz burada rovansist davranmayacağız halka yapılan hizmetlerin ve yardımların yapılması için katkı sağlayacağız. Herkese teşekkür ederim diyerek sözlerini bitirdi.

”Zülfü Çakar Siyasi Değil Toplumsal Kararlar vereceğiz”

Diğer taraftan borçlanma talebi hakkın da söz alan CHP Grup Başkan vekili Zülfü  ÇAKAR ; Değerli arkadaşla malumunuz üzerine zor şartlar yaşıyoruz iletişimin ve ulaşım ağının yaygın olduğu bu dönem de COVİD-19 salgınının çok geniş kitlelere yayıldığı bir durumla karşı karşıyayız. Bu da ekonomik olarak bütün kurumları ve kuruluşları etkiliyor. Bu durum da en çok hizmeti veren kurumlardan bir tanesi de belediyeler. Yani bu süreçte belediyeler aktif rol almasaydı çok farklı durumlar ve günler yaşayacağımızı da hepimiz biliyoruz dedi.

Zülfü ÇAKAR sözlerinin devamına şu ifadelerle devam etti;

Şimdi Malumunuz üzere İstanbul Büyükşehir Belediye meclisi de olağanüstü toplantı yaptı,aynen bu gün burada Eyüpsultan Belediyesinin ihtiyaç duyduğu gibi.

İBB ve iştirakleri  ile ilgili borçlanma talepleri  oldu 16 İştirakten sadece üç tanesine onay verildi.

İhtiyaç olan 4.275 milyonluk talebi kuşa çevirerek 648 milyon olarak onayladılar. Burada aslında bana soracak olursanız ret etmeyi yürekleri yemedi halktan görecekleri tepkiden dolayı ve bunları indirerek onayladılar.

İSKİ için istenen 675.milyonluk borçlanma talebini sadece 250 milyonluk  bölümünü onay verdiler. ‘’Buna da şerh düşerek bu şerh de firmalara yani kendi yapmış oldukları anlaşmalar devam etsin diye devamını sağlamak için onay verdiler.’’

Bildiğiniz gibi ulaşım da sosyal mesafe kullanılıyor. İETT otobüşleri yarıdan fazlası boş gidip geliyor. İstanbul’un en çok yükünü çeken kurumlardan birisi İETT 250 milyonluk borçlanma talebi 100 milyon olarak onay verdiler. Bildiğimiz gibi İETT pek kar yapan kuruluş değil zaten kar yapmasını da beklemiyoruz. Zaman,zaman  halk yararına zarar da edilebilinir. Ömer Faruk Kalaycı beyin çok ilginç bir sözü var bunları söylerken,okurken ‘’Halka verilen sözleri tutmak ve yerine getirmek’’ bu söze katılıyoruz gerçekten de .

 Halka verilen sözleri tutmak yerine getirmek gerekiyor.

Ama sayın arkadaşlar bu sadece Eyüpsultan Belediyesine sayın Başkan Deniz Köken’e  has bir şey değil, İBB Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu için de geçerli İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da halka vermiş olduğu sözler ve devam etmesi gereken hizmetler  var.

Değerli arkadaşlar COVİD-19 salgını Pandemi olayından dolayı bütün ülke olarak ekonomik dar boğaza girdik. Bakın arkadaşlar Devlet vatandaşından mesajla para istiyor. Yani bu işi birlikte atlatacaksak İBB Meclisinde,de aynı yaklaşımı  AK-PARTİ Grup’undan beklerdik. Dolayısıyla İBB Meclisin de AK-Parti Grup’u toplumcu değil siyasi bir karar vermiştir. Bunu da değerli hemşehrililerimiz değerli İstanbul halkının takdirine bırakıyoruz.

Biz seçildiğimiz ilk günde dedik ki Eyüpsultan Belediyesinin halk yararına yapacağı bütün hareketlerde yanın da olacağız. Köstek olmayacağız destek olacağız. Körü körüne muhalefet yapmayacağız.  AK-PARTİ Grup’unun İBB meclisinde yaptığını biz burada yapmayacağız.

İlk gün dediğimiz gibi halka yapılacak hizmetlerde yanınızda olacağız destekleyeceğiz.

Bizler CHP Eyüpsultan Belediye Meclis Grup’u olarak Eyüpsultan Belediyesinin , Eyüpsultan Halkına söz verdiği hizmetleri yapması için 39.900 milyon borçlanmaya da  razıydık ama yeni aykırı teklif olarak revize ederek getirdiğiniz 25 milyonluk borçlanmaya da onay veriyoruz .

Yaşadığımız şu zorlu COVİD-19 salgın günlerde Eyüpsultan belediyemize ve halkımıza hayırlı olmasını diliyorum.

Burada sizlerin de diğer belediyelerde ve İBB meclisin de siyasete bakış açınızı değiştirir diye düşünüyorum hepinize saygılar sunuyorum diyerek sözlerini bitirdi.

”Gürbüz; Yönetmek beceri ve kabiliyet işidir”

Borçlanma talebi teklifi hakkın da AK-PARTİ gurup’u adına Söz alan AK-PARTİ Eyüpsultan Belediye meclisi Grup sözcüsü Ahmet Hamdi Gürbüz sözlerine şu ifadelerle devam etti; Sayın başkan değerli arkadaşlar Nail Balkan beyin sözlerine cevap vermeyeceğim fakat su sözleri de doğru bulmadığımı belirtmek isteri satarak idare sözünü doğru bulmuyorum fakat CHP Grup Başkan Vekili arkadaşımızın İBB meclisin de dile getirdiği konuda ‘’değerli arkadaşlar yönetmek bir beceri kabiliyetidir ne yapalım yani onun için söyleyemeyiz ‘’ diyerek yapmış olduğu hakaret vari sözler CHP meclis Grup’unu ayağa kaldırdı. CHP’si Eyüpsultan ve İBB meclis üyesi ÜNSAL AYKUTOĞLU’nun yerin de ayağa kalkarak söze müdahil olup Başkanımız Ekrem İmamoğlu’na hakaret ediyorsunuz size bunu yaptırmayız demesi ve bura da biz Deniz Köken Başkana hakaret mi edelim yakışır mı bu bize ayıptır yaptığın her seferin de aynı yapıyorsun demesi CHP sıralarını da hareketlendirdi.

Meclis Başkanı Mehmet Er’in müdahalesiyle yatışan meclis toplantısı da Ahmet Hamdi gürbüz sözlerine devam ederek şu ifadelere değindi; Arkadaşlar ben kimseye hakaret etmedim mesafeli olarak eleştirilerimi sundum dedi. Değerli arkadaşlar geçen yıllarda 2014-2019 döneminde,de  Büyükşehir meclis üyeliği yaptım ben İSKİ 15 yıldır kredi veriyordu 2014-2019 dönemin de 30’a yakın borçlanma teklifinin hepsine CHP meclis Grubu hayır vermiştir. İBB de ucu açık bir takım borçlanma duruyor. Ve AK-PARTİ Grup’u olarak bir değerlendirme yaptık projelerin olduğu  alanda evet deriz önünü görmediğimiz noktada bu şehrin kötü noktalara gitmemesi için de hayır dedik kötü noktalara gitmesine izin vermeyiz dedik. Benim bir nezaketsizliğim yoktu nezaketsizlik arıyorlarsa arkadaşlar kendi grup’una baksınlar diyerek sözlerini bitirdi.

”Dolar 7 TL üzerinde tırmanmaya devam ediyor becerinizi kutluyorum”

Sataşma üzerine söz alan CHP Grup Başkan Vekili Zülfü ÇAKAR  Değerli arkadaşlar aslın da Ahmet Hamdi Gürbüz bey kendi kendisiyle çelişen bir açıklama yaptı diyerek ‘’espiri olarak da belki fikrimizi değiştirebiliriz dedi.

Zülfü Çakar sözlerine şu ifadelerle devam etti; Sevgili arkadaşlar biz bir şeyler anlatmaya çalıştık fakat farklı bir siyasi alana gelmiş oldu.

Şunu söylemek istiyorum ‘’Eğer yönetmek beceri kabiliyet işi ise Eyüpsultan Belediyesi niye bu kadar borç batağına batırıldı. 25 Yıldır siz yönetiyorsunuz AK-Parti İktidarı yönetiyor.’’

Deniz Köken Beyin çalışmalarını takip ediyorum zaman,zaman da kendisiyle görüş alış verişin de bulunuyoruz. ‘’Şimdi bu beceri kabiliyet işi ise bundan önce becerememişiniz demek ki’’ bunu kabul etmiş oluyorsunuz.

İSKİ ile borçlanmadan bahsederken ben iştirakler genel müdürleriyle görüşüyorum İSFALT geldiğim gün masama haciz belgesi geldi dedi, İGDAŞ Genel Müdürümüz Bülent bey buraya geldiğim de en çok kar yapması gereken ve kasasın da parası olması gereken kuruluş için de bulunduğum kuruluş ama buran İBB de ki başka kuruluşlara aktarıldığı açık ve net dedi,İSKİ yine aynı,İZTAÇ zor durumda bırakıldı. İBB İştirakleri gerçekten zor durumda bırakılarak  borç batağında bırakılarak gidildi.

Yani bu söze katılıyorum Valla yönetmek beceri ve kabiliyet işi, beceri ve kabiliyet işi olduğu için şu an Dolar 7 liranın üzerinde tırmanmaya devam ediyor. ‘’Geldiğiniz de Dolar 1.1 liraydı 7 Liranın üzerine doğru tırmandırarak çıkartmaya devam ediyorsunuz. Ben sizin bu beceri ve kabiliyet işinizi kutluyorum .

Belki çok olumlu geçecek bir toplantıyı daha halka verdiğimiz mesajlardan rahatsızlık duymuş olacaksınız ki bu noktaya getirdiniz diyerek sözlerini bitirdi.

Meclis Başkanı Mehmet Er’in Borçlanma teklifini oylaması sonucu  Meclis de Grup’u bulunan siyasi Partiler AK-PARTİ,CHP,İYİ PARTİ.ve MHP’sinin oylarıyla oy birliğiyle geçti.

Toplantıya geç katılan Başkan Deniz Köken gelinen noktayla ilgili Meclise sunum gerçekleştirdi ve meclis  6 Temmuz da toplamak toplanmak üzere olağan üstü meclis toplantısı sona erdi.

Canlı: 2020 yılı 1. Olağanüstü Meclis toplantısı

Eyüpsultan Belediyesi paylaştı: 15 Mayıs 2020 Cuma
Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir