Eyüp Müteahhitler Derneği Başkanı İrfan Tutacak 2023’ü değerlendirdi…

Example HTML page

Eyüp Müteahhitler Derneği Başkanı İrfan Tutacak 2023’ü değerlendirdi…

Eyüp Müteahhitler Derneği (EMÜDER) 2023 Yılının son Yönetim Kurulu toplantısını sabah kahvaltısını basın mensuplarıyla birlikte yaparak 2023 yılını değerlendirdi.

2023’e ait düşüncelerini anlatan EMÜDER Başkanı İrfan Tutacak; 2023 Yılı bizim ve ülkemiz açısından oldukça sıkıntılı geçti. Büyük bir yıkıma sebebiyet veren Kahramanmaraş merkezli depremde 10 ilimizde ağır hasarlara neden oldu. Bu depremde binlerce vatandaşımızı kaybettik, binlercesi yaralanarak iş göremez durumda. Birçok vatandaşımız hala bu depremin etkisi altında ağır tramvalar yaşıyor. Bir kez daha Ebediyete intikal eden vatandaşlarımıza Allahtan rahmet diliyorum. Yaralı vatandaşlarımıza acil Şifalar diliyorum.

Ülkemizin dört bir yanından herkes yardıma koştu elinden geleni yapmaya çalıştı bizlerde oradaydık ama asıl deprem öncesi yapılması gerekenleri bir kez daha acı bir deneyimle burada gördük ve yaşadık. Ulaşılmayan yollar, ekipman yokluğu, sağlıksız yapıların yerle bir oluşu bizleri kahretti orada dedi.

Başkan Tutacak sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi.

‘’SAĞLIKLI KENTLER VE KONUT EDİNME HAKKI’’

Bu durumdan gerek ülke yönetimi, gerekse Yerel yönetimler ve bizler sektör olarak önemli dersler çıkararak daha sağlıklı yaşam sürülebilecek kentler üreterek geleceği planlamamız gerekir diye düşünüyorum.

Bu tasarım Devlet tasarımı olmalı ve kurumlarda bu tasarımın etrafında kümelenerek desteklemeli.

Ülkemizin yaşadığı ağır ekonomik tahribat bir an önce çözülerek insanlarımızın konut edinme hakkı desteklenerek alım güçleri artırılmalı. Sağlıklı sürdürülebilir konut kredilerinin önü açılmalı.

2023’den 2024’e bakarken 2024’ünde zorlu geçeceğini ön görebiliyoruz.

Bütün bunlara rağmen olası bir İstanbul depreminde ağır tahribatlar ve can kayıpları yaşanmaması için sektör olarak elimizden gelen tüm imkanlarımızı kullanmak ve sağlıksız konutlarda yaşayan vatandaşlarımızın daha sağlıklı konutlarda sürdürülebilir bir yaşama kavuşturmak istiyoruz.

Kısacası çözüm odaklı projelerde rol almak istiyoruz.

‘’FAHİŞ BETON FİYATLARI’’

2023 Yılında yaşadığımız fahiş beton fiyatları ve buna karşı Kurumsal olarak EMÜDER’in bu konuda vermiş olduğu örgütlü mücadele Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın bu konuda açıklama yapmasına varan etkileri oldu. Sıkı denetim sonrası fiyatlar biraz olsun gerilese de hala istenilen ve olması gereken düzeyde değil henüz. Bu konuya gerek Devletimiz gerekse yerel yönetimler el atarak sürdürülebilir daha adaletli bir rekabet ortamı sağlanacağını düşünüyoruz.

‘’YAPI DENETİM KONUSU’’

Yapı denetimi biz müteahhitler ve EMÜDER olarak canı gönülden destekliyoruz. Ama eksiklikleri de eleştiriyoruz. Havuz sisteminin iyi olmasının yanında aksayan yanları da var. İşini hakkıyla yapanların yanında tamamen rant odaklı yaklaşımlarda var. Örneğin yağmurlu havada yapı denetim gelmiyor. Gelmesi için ek ücret verirsen geliyor. Bunlarda bizim işlerimizin aksamasına ve artı maliyete sebebiyet veriyor. Bunların çözülebileceğine inanıyor ve yetkililerden özen gösterilmesini istiyoruz. Evet bizim denetlenmek hoşumuza gidiyor, ama bu denetleyenlerinde denetlenmesini arzu ediyor ve bekliyoruz. Herkes işini düzgün yapmalı.

‘’KENTSEL DÖNÜŞÜM’’

Yaşadığımız acıların ve tahribatın bir daha yaşanmaması için ‘’Kentsel Dönüşüm meselesini siyaset üstü gören çözüm odaklı akla ihtiyacımız var.

Önce sağlıksız kentlerin dönüşümünün, çözüm odaklı devlet aklının çözebileceğine inanmak ve samimi davranmaktan geçiyor.

Bu konuda Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı öncülüğünde Yerel yönetimler işbirliğinde bu sorunun çözülebileceğini görmemiz gerekiyor. Ortak akılla daha hızlı sağlıklı dönüşümler yapacağımızı ve yaşanabilecek ağır tahribatı ve can kayıplarının önüne geçmiş olacağız diye düşünüyorum.

‘’EYÜPSULTAN EKSENİNDE DÜŞÜNECEK OLURSAK’’

Deniz Köken Başkanın deneyimleri, muhalefetin de CHP’sinin de bu işi siyaset üstü görmesi saçak parseller konusunda dönüşümün önünü açmış oldu.

Bizim sektör olarak beklentimiz bu yönde bu işbirliklerinin devam etmesi yönünde. Vatandaşın da beklentisi bu yönde. Gerek sektörden arkadaşlarımızın yaşadıkları ve bizim tespitlerimiz bunun doğru bir yol olduğunu gösteriyor. Deniz Köken başkan başta olmak üzere katkı sunan herkese teşekkür ederiz.

2024 yılında devletimizden ve yerel yöneticilerimizden beklentilerimiz, sektör olarak bizlerinde içinde olduğu çözüm odaklı sağlıklı dönüşümlerin önünün açılması olduğunu söylemek istiyorum.

Ülkemiz 31 Mart 2024’de bir yerel seçim yaşayacak bu seçimlerde aday olan her kesin parti ayrımı yapmaksızın önceliği kesinlikle sağlıksız kentlerin dönüşümü ve sağlıklı yaşanabilir kentler üretmek olmalı.

Başkan İrfan Tutacak sözlerine son verirken vatandaşlarımıza ve sektörümüze 2024 yılının hayırlar getirmesini canı gönülden diliyor, saygılar sunuyorum dedi.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir