Etiler Polis Okulu arazisindeki inşaat için eylem: Yeni bir talana izin vermeyeceğiz

Example HTML page

İstanbul’da Beşiktaş Kent Konseyi üyeleri, Etiler Polis Meslek Yüksekokulu’nun arazisinde, yapılmak istenen ve hukuksuz olduğu gerekçesiyle mahkeme kararıyla çalışmaları durdurulan gökdelen inşaatı önünde açıklama yaptı. Yasal sürecin takip edileceği belirtilerek, “Bugünden sonra tek bir değerimizi ranta kurban vermemeye kararlıyız. Kentimizin göbeğinde yeni bir talana asla izin vermeyeceği” denildi.

Etiler’deki eski Polis Meslek Yüksekokulu’nun arazisinde, yapılmak istenen gökdelen inşaatı, vatandaşların ve Mimarlar Odası ile Şehir Plancıları Odası’nın uzun süren hukuk mücadelesi sonucunda mahkeme kararıyla durdurulmuş, karara rağmen çalışmaların edilmesi üzerine, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından geçen hafta mühürlenmişti.

Bugün inşaat önünde Beşiktaş Kent Konseyi üyeleri bir açıklama gerçekleştirdi. Açıklamada sürecin takipçisi olacaklarını belirterek şu ifadeler kullanıldı:

– Beşiktaşlı duyarlı yurttaşlarla Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası ve diğer sivil toplum kuruluşlarının güç birliğiyle verilen mücadele neticesinde; Beşiktaş’taki bu değerli kamu varlığını korumayı başarmış, yargı da ‘bakanlık oluru’ ile imara açılması kararını iptal etmişti.

– Konuya ilişkin İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 4. İdari Dava Dairesi’nin plan iptal kararı; Aralık 2021‘de Danıştay 6. Dairesi’nin kararıyla onanarak kesinleşmişti. Sonuç itibarıyla; bu arazide kesinleşmiş yargı kararıyla iptal edilmiş, hukuken geçerli hiçbir inşaat ruhsatı yoktu

İBB TARAFINDAN MÜHÜRLENDİ

Mahkeme kararına rağmen inşaatın devam ettiği belirtilen açıklamada şöyle denildi:

– Yaklaşık iki ay öncesinde, bu arsada garip faaliyetler cereyan etmeye başlayıp, beton dökülüp, temellerin filizleri görünmeye başladığında; Beşiktaş Kent Konseyi ve başta Akat Mahallesi sakinleri olmak üzere Beşiktaşlı komşularımızla birlikte ilgili yerleri uyarmak için harekete geçtik. Bu faaliyetin sebebi sorulduğunda yetkililer; açılan çukurun betonla kapatılmasının gerekçesinin bir kayma riskini engellemek olduğunu belirttiler.

– Hemen her gün inşaatın fotoğraflarına çekip, durumu yerinde tespit ederek yine İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beşiktaş Belediyesi yetkililerini bildirmeyi ihmal etmedik. Yaklaşık iki ay boyunca süren görüşmelerimiz sonucunda; bu hafta çarşamba günü İBB yetkisini kullanarak, Beşiktaş Belediyesi’ne bu yasadışı inşaatı mühürlemesi talimatını verdi.

SONUNA KADAR SAVUNACAĞIZ

“Bugünden sonra tek bir değerimizi ranta kurban vermemeye kararlıyız” denilen açıklama şu ifadelerle son buldu:

– Kentimizin göbeğinde yeni bir talana asla izin vermeyeceğiz. Bu talan girişimi her kim tarafından destekleniyor olursa olsun tavrımız nettir. Beşiktaş’ımızın tarihi ve doğal dokusunu korumak için yasal ve meşru tüm haklarımızı sonuna kadar kullanacağımızı bildiriyor, tüm Beşiktaşlılardan bu mücadeleye destek olmaları çağrımızı yineliyoruz.

– Unutmadan, bir çağrımız da tüm merkezi otoritelere, yerel yönetimlere ve diğer kamu kurumlarına: Sizlerin de Beşiktaş’ın talana uğramasına karşı en az bizim kadar duyarlı olmanızı bekliyoruz. Hemen hatırlatalım, “Başka Beşiktaş Yok!” Beşiktaş hepimizin ve yurttaşlar olarak kent hakkımızı sonuna kadar savunacağız!

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir