ESOGÜ’de tarihi eylem: İşkenceci rektör istifa!

manset_osmangaziEskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ ) öğrencileri,14 Mart Perşembe üniversitenin tarihindeki en büyük eylemi gerçekleştirdi. Pazartesi günü yemekhane boykotuna başlamak isteyen öğrencilere uygulanan ÖGB terörüyle ülke çapında geniş yankı uyandıran ESOGÜ’deki baskı, şiddet ve yasaklara karşı iki bini aşkın üniversiteli, rektörlük binası önünde buluştu.

ESOGÜ öğrencilerinin geçtiğimiz pazartesi başlatmak istedikleri yemekhane boykotu, özel güvenlik güçleri tarafından tekme ve coplarla engellenmişti. ÖGM tarafından gözaltına alınan 5 öğrenci, özel güvenlikçilerin basın emekçilerinin gözleri önünde işkence yapması üzere rektörlük binasında bir odaya kapatılmıştı.

Bu yaşananlar hafta boyu öğrencilerden ve kamuoyundan büyük tepki aldı. Tepkilere karşı üniversitenin web sitesinden konuyla ilgili basın açıklamaları yayınlayan üniversite yönetimi, öğrencilerin ÖGB’yi tahrik ettiğini, güvenlik görevlilerinin ayaklarına oturduklarını(?) iddia etti. Görüntülerde neler yaşandığı açıkken, yönetimin bu iddiaları tepkilerin büyümesine yol açtı.

Ve bugün saat 12.00′de rektörlük binası önünde toplanan üniversiteliler, burada bir eylem ve basın açıklaması gerçekleştirdi. Eylemde “İşkenceci rektör Hasan Gönen istifa” sloganı, Meşelik Kampusu boyunca yankılandı. Rektörün, hafta içinde yaptığı “bunlar en fazla 10 kişi, diğerleri üniversite dışından” açıklamasına karşı iki bini aşkın öğrenci ESOGÜ kimliklerini havaya kaldırarak “Hasan Gönen baksana, kaç kişiyiz saysana” diye haykırdı.

Saldırıya uğrayan öğrencilerden Emre Güneş, konuşmasında “Rektör, ‘bunlar terörist, bunlar elebaşı, çoğu okulun öğrencisi bile değil. Amaçları provokasyon’ diyerek bizleri marjalinize etmeye çalışmıştır. Özür bile dilemeyip, yalanlarıyla saldırılarını sürdürmüştür. Bunlar bir bilim insanına yakışmıyor. Biz ESOGÜ özgür bir üniversite olana kadar, dayak, işkence değil, bilim üretene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” sözlerine yer verdi. Daha sonra yapılan basın açıklamasında olayların dönem başından beri gelişimi anlatılırken, mücadelenin devam edeceği sözü verildi. Bir grup öğrenci de, kısa bir tiyatro gösterisi sundu. TMMOB ve Eğitim-Sen’in de destek verdiği eylem, rektörlük binası önüne bırakılan siyah çelenkle sona erdi.

Rektör Hasan Gönen Kimdir?

2009 yerel seçimlerinde AKP’den Büyükşehir Belediyesi başkan adayı olarak seçime giren Hasan Gönen, seçimlerden mağlup ayrıldı. 2011′de de Osmangazi Üniversitesi rektörlük seçimlerini kaybeden Gönen, Abdullah Gül tarafından bu koltuğa atanmıştı. Aralık ayında ODTÜ’de yaşanan olaylarda öğrencileri kınayan açıklamalarda bulunan Gönen, piyasacı ve gerici uygulamalara karşı üniversitesine sahip çıkan öğrencileri terörist ve provokatör yaftalarıyla marjinal göstermeye çalışmasıyla tanınıyor.

Sendika.Org

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir