Erkan Baş, artan sıcaklıklara dikkat çekti: ‘İşçilerin çalışma koşullarında düzenleme yapılacak mı?’

Example HTML page

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, yüksek sıcaklık altında çalışan işçilerin koşullarına ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın yanıtlaması talebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

Önergede, işçilerin yüksek sıcaklık altındaki çalışma koşullarına dikkat çeken Baş, “Bugünlerde İzmir’de 35, Hatay’da 38, Adana’da 39 santigrat dereceyi bulan sıcaklarda işçiler, açık havada, güneşin altında veya fabrikalarda makine başında çalışmaya devam etmektedirler. Bu sıcaklığın üzerine bir de fabrikalardaki makina ısısı da eklenince, iş yerlerinde zaman zaman 45 dereceyi geçen sıcaklıklarda çalışmak zorunda kalınmaktadır” ifadelerini kullandı.

Ülke genelinde sıcak havaların etkisini artıracağına da dikkat çeken ve “Bu hafta ülkemize gelmekte olan yüksek ısı dalgası da göz önünde bulundurulduğunda, hava sıcaklığının bazı illerde 40 dereceyi geçmesi beklenmektedir, bu durum bazı iş yerlerinde sıcaklığın 50 dereceye yaklaşması riskini doğurmaktadır” hatırlatmasında bulunarak sorular yöneltti.

BAKAN IŞIKHAN’A DENETİM VE ÖNLEM SORULARI

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, işçi sağlığının korunmasına yönelik önlemleri gündeme getirerek, Bakan Vedat Işıkhan’a şu soruları yöneltti:

1-) Çalışanları yüksek ısıdan korumak için iş yerlerinde kurulması gereken havalandırma ve klima teçhizatına dair bir denetim yapılmakta mıdır? Uymayan iş yerlerine nasıl bir cezai yaptırım uygulanmaktadır? Çalışma ortamı belirli bir sıcaklığın üzerine çıkan iş yerlerinin tatil edilmesi için herhangi bir uygulama veya düzenleme yapılmakta mıdır?

2-) Yüksek sıcaklıklarda çalışmak zorunda kalınan iş yerlerinde molaların artırılması, işçilere molalarda su, soda vb. ücretsiz temin edilmesi için bir düzenleme çalışması yapılmakta mıdır?

3-) Bu hafta ülkemize gelmekte olan yüksek ısı dalgasına önlem olarak, işçilerin sağlığını korumak ve hayati tehlike riskini azaltmak için iş yerlerinin tatil edilmesi planlanıyor mu?

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir