‘Erdoğan’ın atadığı büyükelçi geri döndü’ iddiasına, Bakan Çavuşoğlu’ndan açıklama geldi

Example HTML page

Erdoğan’ın, G20 ziyaret öncesinde Türkiye’ye gelen büyükelçi Aşkın Aşan’ın “ben artık istemiyorum” diyerek görevine dönmediği iddia edildi. Bakan Çavuşoğlu’ndan açıklama geldi.

Türkiye’nin Jakarta büyükelçisinin G20 zirvesi öncesinde görev yerini terk ettiği iddia edildi. İddiayı gündeme getiren T24 yazarı Barçın Yinanç, “Siyasi atama sekiz ayda havlu mu attı?” diye sordu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugün bakanlığının bütçe görüşmelerinde konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Özel durumlar da olabilir her şeyi açıklamak zorunda değiliz” yanıtını verdi.

Barçın Yinanç’ın “AKP’li büyükelçi görev yerini bırakıp Türkiye’ye döndü!” başlıklı yazısında gündeme getirdiği iddiaların bir bölümü şöyle: 

“Milletvekilliği, bakan yardımcılığı yapmış olan Prof. Dr. Aşkın Asan, 20 Kasım 2021’de Jakarta büyükelçisi olarak atandı, 15 Aralık 2021’de de Endonezya’da görevine başladı. 

Ancak 8 ay sonra havlu atarak, Ankara’ya döndüğü anlaşılıyor. Ağustos ayındaki büyükelçiler konferansına gelmiş, sonra da geri dönmemiş. Edindiğim bilgiye göre, ‘ben artık Jakarta büyükelçisi olarak görev yapmak istemiyorum,’ demiş. 

Ne güzel. 

Kariyer büyükelçilerin böyle bir lüksü olmuyor. Pek çoğu görece daha iyi yerlerde görev yapmak isteseler de, atandıkları ülkelerde 4 yıllarını dolduruyorlar. Hatta mahrumiyet bölgelerinde kalıp da erkenden ‘ben artık dönmek istiyorum’ diyenlere de kötü gözle bakılıyor.

Tabii siyasi atamaların ayrıcalıklı konumları var; ama bu ayrıcalığın kendilerine kafalarına göre görev sürelerini tayin etme hakkı vermemesi gerekir.

Önemli bir zirvenin hazırlıklarını yarıda bırakıp gitmek, bu ayrıcalığın suistimal edilmesi anlamına geliyor.

Edindiğim bilgiye göre, büyükelçi Asan zirvenin hazırlık aşamasından çok sıkılıp bunalmış. Yine de zirvenin hazırlıklarını bitirip Cumhurbaşkanı ve heyetinin ziyaretinin eksiksiz şekilde geçmesini sağlayıp dönebilirdi.

Şimdi apar topar oraya dışardan ekip yollanmış. En ufak bir hata da tabii onlara fatura edilecek. Zira, ev sahibi ülkenin protokol hatasını da kariyer büyükelçiye yükleyip, sürgüne gönderilmesine de tanık olduk.

Sonuç olarak; bildiğim kadarıyla Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da bir bölümünden hazzetmese de, muhalefetin eleştirileri karşısında siyasi atama büyükelçileri yere göğe koyamıyordu. 

Ama işte AK Parti iktidarının, kariyer diplomatların görevlerini layığıyla yerine getirmediği bahanesiyle (daha doğrusu, ‘onlar devlete hizmet etmek üzere yetişmiş, biz, iktidarımıza hizmet edecek sadık eleman istiyoruz’ gerekçesiyle) son yıllarda rekor sayıda yaptığı siyasi atamaların performansı ortada. Nerde görev aşkı? Nerde devlet işlerine sadakat? 

Elbette, görev yapılamayacak, örneğin sağlık sorunları gibi durumlarda, görev yerinden erken dönme talebinde bulunulabilir. Benim anladığım böyle bir mazeret beyan etme durumu olmamış. Üstüne üstlük, her büyükelçi merkeze dönmeden görev süresince büyükelçiliğin yaptığı harcamaların hesabını kapatmakla sorumludur. Prof. Asan bunu da yapmamış. Kapıyı çekmiş, çıkmış.

Kariyer büyükelçi olsa; zirve hazırlıklarının tam ortasında görev yerini terk etse, hesabını kapamasa, Türkiye’de çekeceği çilenin haddi hesabı olmazdı.

Ama AK Partili iseniz; her yaptığınız yanınıza kâr kalıyor.

Siyasi atamaların performansları ortada iken, hâlâ bu tercihten vazgeçilmiyor. Üstelik Türkiye’de evde oturan büyükelçi sayısı 70’leri, 80’leri bulmuşken. Yetişmiş kadrolar evde gün sayarken, örneğin Çin’e gönderilen iş insanı Abdulkadir Emin Önen Aralık’ta Pekin’de 6. yılına başlayacak. Büyükelçiler konferansında konuştuğunda Türkiye’nin mi ticari çıkarlarını yoksa Çin’in mi ticari çıkarlarını temsil ettiği tam anlaşılamayan, buna mukabil Çin’de randevu taleplerine yanıt alamayan bir siyasi tayinden bahsediyoruz. Siyasi atama olunca başarı-başarısızlık kriterleri farklı işliyor.”  

ÇAVUŞOĞLU’NDAN YANIT GELDİ: İNSANİ DURUM

Yinanç’ın bu iddiaları hakkında açıklama ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan geldi. Dışişleri Bakanlığı bütçe görüşmelerinde konuşan Çavuşoğlu, Aşkın Asan ile ilgili “insani bir durum” açıklaması yaptı. Bakan Çavuşoğlu, “Özel durumlar da olabilir her şeyi açıklamak zorunda değiliz ama sağlığıyla ilgili insani bir durum söz konusu. Aynı şekilde geçtiğimiz yıl bir kariyer diplomatımız da görevinden insani durum ile dönmek istemişti. Cakarta Elçimiz yerine Türkiye’nin Kenya Büyükelçisi (Ahmet Cemal) Miroğlu’nu geçici görevlendirdik. Yeni elçi ataması da yapıyoruz. Dolayısıyla bir boşluk yok” dedi.

‘ŞIMARTILMIŞ AK PARTİLİ, PARTİLİ BİR BÜYÜKELÇİ’

Öte yandan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, TBMM Genel Kurulu’nda Aşkın Asan ile ilgili haberleri hatırlatarak, “Endonezya’ya büyükelçi, partili bir hanımefendiyi atadınız. Endonezya’ya atanan hanımefendi, ağustosta Türkiye’ye gelmiş, o günden beri dönmemiş. Gelecek ay orada G20 var, ‘Git’ diyorlar, ‘Gitmem’ diyor. Ya Dışişleri Bakanı, şimdi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, bu tutanak onun önüne düşsün. Bu nedir ya? Bu haber hakkında sabahtan beri bir yalanlama yok, bir görevden alma yok, bir görevlendirme yok. Şımartılmış AK Partili, partili bir büyükelçi. Olur mu ya? Bu ülkenin büyükelçisi partili olur mu, eski milletvekili olur mu, bakan yardımcısı olur mu, siyasi kişilik olur mu ya” ifadelerini kullandı.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir